Waarom mijn zoontje minder in beeld?
29 jan 2019 Kinderen Mama 6

Waarom mijn zoontje minder in beeld?

Zo nu en dan krijg ik weleens een berichtje met de vraag waarom mijn zoontje wat minder te zien is op mijn social media. En inderdaad. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn instagram feed, dan zie ik het zelf ook. Mijn dochter is veel meer in beeld. En dat ik wat minder plaats van mijn zoontje heeft ook een reden. 

Mijn zoontje is natuurlijk al een stukje ouder. Vaker heb ik al verteld hoe ik er in sta wat betreft privacy van de kinderen (lees ook: de privacy van mijn kinderen). Zolang er geen gekke dingen in beeld komen, zie ik er het kwaad niet zo van in. In bepaalde situaties ben ik wel terughoudender wat foto’s betreft maar ook met wat ik vertel. Zo vertel ik vrij weinig over het zindelijkheids traject met mijn dochter. Gewoon, omdat ik het ook niet leuk zou vinden als dit over mij online zou staan.

Privacy kinderen online

Wat foto’s betreft. Ik wilde mijn zoontje er gewoon niet meer mee “belasten”. Wanneer er foto’s gemaakt moesten worden wilde ik ook echt de keuze aan hem laten of hij dit wilde, of niet. Hij geeft steeds vaker aan dat hij geen zin heeft, en dan hoeft het van mij ook echt niet. Mijn dochter daarentegen vindt het helemaal fantastisch en gaat al klaar staan als zij een camera ziet haha. Onlangs is er natuurlijk de hele discussie geweest over geld verdienen aan je kind, en privacy kinderen online, of ik het er nu mee eens ben of niet, ik wil zo’n discussie niet. Ik verdien geen geld aan mijn kinderen, en zij bepalen zelf of zij het wel leuk vinden om op de foto te gaan of niet.

En soms heeft mijn zoontje juist weer wel zin om op de foto te gaan. En ook dat is prima. Doet mij ook weer herinneren aan vroeger. Mijn vader wilde altijd alles van mij en mijn zus filmen, en wij vonden het verschrikkelijk haha. Nu ben ik dus zelf net zo geworden, en zet ik alles ook nog eens op het internet 😉 Ik wil gewoon voorkomen dat mijn kinderen het vervelend vinden, en dat is eigenlijk hoe ik er op dit moment in sta.

Ik weet niet of jullie het gezien hebben, maar ik probeer ook wat minder vaak de gezichtjes in beeld te brengen in bijvoorbeeld de vlogs. Gewoon omdat ik denk dat een balans daarin niet verkeerd zal zijn.

Hoe denk jij over de privacy van je kinderen online?

Reacties

 • Joyce

  Goed artikel en zo denk ik er ook over.Wij kiezen ervoor te bloggen, maar ik laat mijn dochter ook altijd kiezen en het ene moment zegt ze zelf mam wil je dit vertellen over mij en het andere moment juist niet prima.
  Liefs Joyce.

 • Nancy

  Heel begrijpelijk! Ik probeer hier af en toe ook meer balans in te brengen 🙂

 • Irene

  Hartstikke goed toch. 🙂

  Vooral ook kijken wat je kinderen zelf willen. Verder kan inderdaad een beetje bescherming ook geen kwaad. Zij overzien de gevolgen nog niet van op het internet staan (waarschijnlijk ikzelf en 90 procent vd volwassenen ook zelf niet).
  Daarbij vind ikzelf het een minder prettig idee dat iedereen erna kan kijken. Het merendeel zal uit normale mensen bestaan, Maja je hebt er ook altijd wat idioten tussen.

 • Marieke

  Je hebt helemaal gelijk. Ik plaats zelf weinig foto’s van mijn kinderen op mijn fb en instagram en alleen als zij die foto zelf leuk vinden. Zoon gebruikt zijn eigen social media vooral om in te loggen bij games en plaatst niks, dochter plaatst wel eens iets op insta maar geen gekke dingen. Pubers letten er toch zelf wel goed op wat wel en niet kan en krijgen daar op school ook lessen over (al vanaf groep 5!)

 • Saskia

  Mooi! Goede keuze! Hoewel ik zelf geen kinderen heb, zou ik er zelf net zo instaan.
  Ik vind het soms zo ‘moeilijk’ om te zien dat hele instagram accounts alleen maar om de kindjes draaien terwijl ze zelf niet eens oud genoeg zijn om daar een bewuste keuze in te maken.

 • Annemiek

  Omdat ik heel vel schrijf over mijn zoon en dat ook nog eens deel op een forum(1) plaats ik bewust geen nieuwe foto’s waarin hij te herkennen is, meer van hem openbaar online. Binnen mijn vrienden groep doe ik het af en toe wel op fb.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv