Persoonlijk: De lat te hoog leggen
7 aug 2018 Mama Persoonlijk 15

Persoonlijk: De lat te hoog leggen

Ik heb zo het vermoeden dat dit een blog gaat worden welke voor heel erg veel vrouwen herkenbaar zal zijn. Ik kan deze blog natuurlijk alleen maar schrijven uit mijn eigen en persoonlijke ervaring. Alleen wanneer ik om mij heen kijk, zie ik veel vrouwen “worstelen” met hetzelfde. Namelijk: de lat te hoog leggen met als gevolg dat je min of meer veel te veel eisen stelt aan jezelf. 

Voordelen aan veel eisen stellen

Wat ik al zei: dit gaat een vrij persoonlijke blog worden en ik kan niet anders dan schrijven over dit onderwerp geheel vanuit mijn eigen ervaring. Het te veel eisen stellen aan mijzelf en de lat te hoog leggen is iets dat al heel lang speelt en waar ik bij vlagen last van heb. Want laten we eerlijk zijn: het heeft ook zijn voordelen. Ik weet namelijk vrijwel zeker dat ik zonder al die eisen die ik aan mijzelf stel, ik niet van mijn blog mijn werk had kunnen maken. En wanneer ik niet zo streng voor mijzelf zou zijn had ik een heleboel geluk die ik nu heb, niet gekend.

Nadelen aan veel eisen stellen

Maar: er zit zoals bij heel veel dingen ook een keerzijde aan. Het kan mij namelijk ook echt dwars zitten en mijn rust in de weg staan. Een heel simpel voorbeeld: ik wil bijvoorbeeld niet dat mijn kinderen langer dan een uur per dag achter het scherm zitten. In een normale school periode lukt dit heel erg makkelijk en maak ik er vaak zelfs maximaal een half uur van. Nu in de vakantie lijkt dit soms onmogelijk. Kinderen kunnen zich soms zo vervelen dat het gewoon even heel makkelijk kan zijn om ze even een filmpje te laten kijken. Onlangs had ik het er met vriendinnen over en zij maakten als grapje: zonder kom je de vakantie gewoon niet door. En dat deed mij beseffen dat er wel degelijk gewoon dingen zijn waarmee je het jezelf makkelijker kan maken.

En nee, dat betekent niet dat ik de kinderen nu hele dagen achter een scherm ga neerzetten, maar het is wel dat eerste kleine stapje door alleen al te beseffen dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Nog iets: ik wil altijd alles schoon en opgeruimd hebben. Nou ik kan je vertellen: met twee kleine kinderen is dit best een lastig verhaal. En dat geeft niet, maar dit resulteerde er wel vaak in dat ik als een kip zonder kop door het huis ren om alles maar een beetje op orde te krijgen. En je raadt het al: een uur later kan ik gewoon weer van voor af aan beginnen. Dus zeg ik tegenwoordig tegen mijzelf: doe het gewoon niet. Ga lekker wat voor jezelf doen, en beperk het opruimen en schoonmaken naar 1 keer per dag.

Ik ben er nog lang niet, maar het beginnetje is gemaakt. Zou het een vrouwen eigen iets zijn dat wij allemaal maar zo graag willen presteren en vooral heel erg veel van onszelf moeten?

Het plan is dus dat ik mij er dus wat meer op richten om die lat gewoon een stukje lager te leggen. Dan is het huis maar een puintuin en dan krijgen de kinderen maar even wat teveel van een scherm te zien. En voor wie er ook last van heeft: laten wij gewoon wat liever voor onszelf zijn. Wie doet er met mij mee?

Reacties

 • Stefanie

  Ik doe met je mee, ik herken het namelijk heel erg! Vooral ook dat stukje over het opruimen, altijd het gevoel hebben dat het huis netjes moet zijn. Maar dat gaat gewoon niet met 2 kinderen dan blijf je bezig. Echt niet te doen haha
  Dus we moeten het gewoon leren loslaten en liever zijn voor onszelf. Alles hoeft niet altijd perfect te zijn 💖
  Onlangs geplaatst door Stefanie: Uitstapje naar Paleis het Loo in Apeldoorn

 • Natasja

  Ik herken dit niet op deze manier. Ik kan best gemakkelijk dingen los laten. Dan is het maar even een puinhoop. En over dat kinderen zich vervelen: kinderen mogen zich best vervelen. Daar kunnen ze namelijk heel creatief van worden. Laat ze maar iets bedenken wat ze kunnen doen. Stel de vraag: wat zou je als je alles mocht kiezen het liefst willen doen. Kader vervolgens hun idee af en laat ze maar eens bedenken hoe ze binnen die kaders en grenzen kunnen blijven en toch doen wat ze leuk vinden.

  En natuurlijk is t scherm soms ook best even fijn…
  Onlangs geplaatst door Natasja: Een maand na het stoppen met borstvoeding

 • Lisanne

  Heel herkenbaar! Ben nu zelf een boek aan het lezen: prima is perfect van Astrid Davidson. Een echte aanrader. Mijn kindje weigert om te eten (hopelijk een fase) en door hem eens tv of een aflevering ‘brandweerman sam’ te belonen na het eten gaat het een stuk gemakkelijker. Ik ben er geen voorstander van maar mede dankzij het boek kan ik het nu wel sneller los laten
  😘

 • Ilse Visscher

  Heel herkenbaar inderdaad! Dat met die puintuin accepteer ik nu ook soms maar (met moeite). Soms moeten we gewoon aan onszelf denken en de lat lager leggen. Voor ieereen uiteindelijk beter.
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Rubriek #11: het verhaal van mama Femke

 • Denise

  Ja, heel herkenbaar hoor! Hier is het al vaak (of eigenlijk altijd) een puinhoop (meer dan een puzzeltje op de grond ;-)), maar ik moet bekennen dat ik dat wel lastig vind. Er is bijna niet meer doorheen te komen. Na 3 mooie weken rondreizen met de kinderen zijn ze nu naar hun vader en zou ik eigenlijk eens écht moeten opruimen of juist even aan mezelf moeten denken, maar nu stort ik me toch maar weer op m’n blog omdat er nog zoveel online ‘moet’.
  Onlangs geplaatst door Denise: Hoe was de interrail vakantie? Mijn ervaringen en foto’s!

 • Lilian

  Ik heb dit zeker ook, al wordt het wel makkelijker naarmate ik ouder word. Omdat ik mezelf leuker vind en minder hoef te doen om te voldoen aan mijn eigen verwachtingen. Helemaal in de vakantie en nu het zo warm is laat ik de boel lekker verslonzen en in september ga ik maar een grote schoonmaak inlassen 🙂 Wat ik ook lastig vind overigens is ‘streng zijn’, als Anna moe is en het is warm laat ik soms teveel zitten, maar daar wordt ze uiteindelijk ook niet echt leuker van. Ga ik ook in september weer recht breien 😉
  Onlangs geplaatst door Lilian: 3 (persoonlijke) tips tegen verlegenheid

 • Marieke

  Met deze warmte zitten mijn kinderen ook veel meer te gamen en op youtube dan anders. Het is gewoon niet te doen om buiten actief te zijn, ze zijn te oud voor speelgoed en zelf heb ik ook niet altijd zin in bordspel of lezen, net als zij. Opruimen doen we heus wel, maar alleen het noodzakelijke. Ik had zoveel plannen maar het komt er niet van door het weer. De kinderen vinden het helemaal niet erg om gewoon rustig thuis te chillen, het is meer dar ik zelf vind dat we dingen zouden moeten ondernemen 😕. Vandaag moesten we naar de tandarts en kregen ze compliment van hem dus dat is dan weer een opsteker dat ik toch niet zo’n slechte opvoeder ben. Rustig aan maar en vanavond gaan we weer wandelen en pokemon go spelen.

 • Coco

  Met deze hitte is het niet gemakkelijk dezelfde regels en ritme’s aan te houden als anders tijdens schooltijd of werktijd…. Ze gaan hier al wat later gaan slapen, zijn nog vroeger wakker 😉
  Ze spelen meer binnen, of al eens natte voeten over de vloer van het zwembad buiten… Maar opruimen en netjes liggen dat moet het steeds wel, al blijft er soms wel eens een stofje liggen hoor!
  Wees niet te streng voor jezelf, en geniet ook eens een beetje van de welverdiende rust!
  Onlangs geplaatst door Coco: Bevestigingsdrang

 • Eva

  Dat opruimen was hier ook echt een dingetje! Ik ruim nu ‘s avonds als de kids op bed liggen goed op en verder vind ik het wel prima

 • Roxana

  Herkenbaar! Sinds kort probeer ik het losser te laten het huishouden etc. Vooral naast mijn baan als maatschappelijk werker waar ik al de hele dag en vlieg en spring. Hier is vandaag besloten om een siësta te houden ( besloot mijn 9mnden uk) wij lezen in Alle rust een boek ipv rennen door het huis om alles glad te trekken. Als aiden ging logeren Waren wij hele avonden alles aan het poetsen zo dom eigenlijk terwijl we tijd voor elkaar moesten hebben voelen we daarna als een blok in slaap… dus JA herkenbaar….

 • Roxana

  Herkenbaar! Sinds kort probeer ik het losser te laten het huishouden etc. Vooral naast mijn baan als maatschappelijk werker waar ik al de hele dag ren vlieg en spring. Hier is vandaag besloten om een siësta te houden ( besloot mijn 9mnden uk) wij lezen in Alle rust een boek ipv rennen door het huis om alles glad te trekken. Als aiden ging logeren Waren wij hele avonden alles aan het poetsen zo dom eigenlijk terwijl we tijd voor elkaar moesten hebben voelen we daarna als een blok in slaap… dus JA herkenbaar….

 • Felicia

  eerlijk gezegd zie ik daar nooit zo het punt van in
  zet ze gewoon even lekker voor de tv of achter de tablet
  kijk het klinkt allemaal heel leuk niet te lang schermtijd en al dat soort dingen meer maar in de praktijk met kinderen is het anders en persoonlijk houd ik mij niet aan al die regeltjes ik kijk gewoon naar mijn kinderen en naar mezelf wat kan ik aan ? is het een misdaad om ze lekker te laten spelletjes spellen achter de tablet of tv te laten kijken terwijl ik ook aan mijn rust toe kom?
  antwoord nee helemaal niet de tijd is verandert dit is voor kinderen ontspanning bijkomen
  wat heb je aan kinderen die zich de hele dag vervelen en jij die daardoor niets gedaan krijgt of de hele tijd in die iritatie zit van hun verveling pfff niets toch ?
  ik mocht vroeger gewoon tv kijken mario spelen op de Nintendo en ben er niet slechter van geworden hahaha
  het klinkt allemaal zo mooi en logies in de boekjes maar de realiteit is nou eenmaal anders
  dus doe jezelf en je kinders een plezier en go with the flo 🙂

 • Felicia

  ja en wat betreft het opruimen daar ben ik wel wat eigenwijs in toen ik zwanger was de derde en vierde moest en zou ik alles die zelfde avond nog afwassen terwijl ik pijn had in heel mijn lichaam mijn man zij mij dat ik moest rusten
  maar als hij niet keek dan stond ik het toch stiekem af te maken en weg te werken
  en de rommel moet bij mij gelijk weg ik vraag vaak mijn twee oudste van 7 en 9 hulp bij het opruimen maar het is geen vaste taak als ze echt niet willen of moe zijn dan hoeven ze niet te helpen
  er komt 1 keer in de week op zondag ook hulp dan gaat ze het hele huis door doet de was de vloeren de slaapkamers de keuken de badkamer echt alles super fijn 🙂
  dat scheelt wel een berg met 4 kinderen haha

 • F

  waar ik de lat misschien een beetje te hoog leg is dat ik goed op mijn werk wil zijn goed thuis als moeder
  en thuis en de kinders kan ik moeilijk loslaten als ik werk ook al past mijn man op en gaan ze de maandag en dinsdag naar het kinderdagverblijf toch blijf ik het moeilijk vinden dat los te laten als ik op mijn werk ben
  daar leg ik misschien de lat te hoog ik zou het liefst op twee plaatsen tegelijk zijn om het alle twee in de hand te houden en dat gaat natuurlijk niet .
  ik schrijf dit bericht later omdat de computer uit viel

 • Gerrie

  Mooi geschreven, je hebt er helemaal gelijk in. Ik vraag mij wel eens af hoe ik dat deed toen de kinderen klein waren en er nog geen iPad e.d. waren 🙈 volgens mij hetzelfde maar dan met een video band van de teletubbies of Bassie & Adriaan hahaha
  En idd het huishouden loopt niet weg, ik probeer het een beetje bij te houden zoals dagelijks stofzuigen en de was te doen en de rest wanneer het nodig is. Ik heb geen vaste dagen voor de badkamer e.d. voor het slapen gaan even met van die weggooi doekjes het toilet schoonmaken en wat Glorix in het toilet en dan af en toe even een grote schoonmaak van het toilet 🚽
  Als je gewoon af en toe tijd voor jezelf neemt en de ballen wat lager houdt dan ben je ook een veel leukere mama, vrouw en vriendin van enz 🍀
  Fijn dat je hier gewoon zo open over praat, dat vind ik leuk van jou blog.. lekker persoonlijk🖤

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv