Hoe omgaan met de sinterklaas stress?
28 nov 2018 Kinderen Mama 3

Hoe omgaan met de sinterklaas stress?

We kunnen er allemaal niet meer omheen en zijn allemaal waarschijnlijk volop in de Sinterklaas “stress” beland. Althans, de ouders van jonge kinderen zullen het zeer waarschijnlijk wel herkennen dat deze tijd van het jaar gewoon best wel heel erg druk is. Als ik naar mijn eigen kinderen kijk: zij stuiteren best een beetje alle kanten op zo nu en dan. Want: het is allemaal ook best heel spannend! Ik ben daarom dit jaar voor het eerst iets anders omgegaan met deze sinterklaas stress en leg jullie graag uit hoe en waarom ik dit heb gedaan. 

Omgaan met sinterklaas stress

Het begon er eigenlijk mee nadat wij de eerste keer de schoen hadden gezet. Mijn zoontje was er al helemaal hoteldebotel van dat hij heel moeilijk in slaap kwam. Vervolgens werd hij de volgende ochtend om 04.00 uur wakker met de vraag of hij naar beneden mocht om in zijn schoen te kijken. Ons antwoord was natuurlijk: nee! Echter, bleef hij maar wakker en vragen. Totdat het uiteindelijk 05.30 uur werd en hij mijn dochter ook wakker maakte. Twee gillende kids konden we niet meer aan dus mochten zij in hun schoentje kijken. De rest van de dag waren wij allemaal moe en merkte ik dat de kindjes toch we een beetje uit hun doen waren. En daarom wilde ik het dit jaar toch even helemaal anders gaan doen! Onderstaand zal ik het stap voor stap beschrijven wat wij anders hebben gedaan.

Geen schoen zetten

Wanneer de kinderen de schoen zetten, staan zij direct op scherp. Althans die van mij dan. Het is natuurlijk ontzettend gezellig om samen te zingen. Alleen, dit kan je natuurlijk ook op een ander moment doen, bijvoorbeeld na het krijgen van de cadeautjes om zo sinterklaas te bedanken. Wat wij nu hebben gedaan is dat wij niets tegen de kinderen hebben gezegd over het zetten van de schoen. Mijn zoontje vroeg er wel om maar wij zeiden dat dit pas de volgende dag zou mogen. de verrassing voor hen was dus super groot en leuk toen er de volgende ochtend wel allemaal cadeautjes voor hen lagen. Wat ons betreft een prima optie en op deze manier zullen wij het blijven doen. Veel minder stress, en een extra grote verrassing.

Zo min mogelijk activiteiten

Het lijkt allemaal zo leuk: al die activiteiten. Sinterklaas hier en sinterklaas daar. Alleen: voor kinderen kan dit allemaal zo ontzettend druk zijn. Ook wanneer je bedenkt dat de weerswisseling van zomer naar herfst een rol spelen in bijvoorbeeld moeheid. Op deze manier wordt alles extra veel. ook ik had voor dit jaar allemaal leuke dingen bedacht om naar toe te gaan. Maar weet je: het is gewoon te veel. Daarnaast: wij vieren twee keer pakjes avond, en zowel Sophia als Senna krijgen Sinterklaas op school te zien. Ook komt Sinterklaas bij mijn zus dus kunnen ze hem ook nog een handje geven en knuffelen met de Pieten. En dat vind ik allemaal wel genoeg eigenlijk.

pakjesmiddag

Maak gebruik van een aftelkalender

Ik heb dit nog nooit gedaan, maar heb het wel veel als tip gekregen: maak gebruik van een aftelkalender! Wanneer je even google hiervoor raadpleegt weet ik zeker dat je genoeg kalenders tegen zal komen. Het beste maak je gebruik van een kalender waar precies op staat aangegeven wat en wanneer alles zal plaats vinden. Zo wordt er voor de kinderen duidelijk wanneer bijvoorbeeld de schoen gezet mag worden en wanneer er pakjesavond zal zijn. Zo is er duidelijkheid en daarmee ook wat meer rust.

Plan rust in

Heel belangrijk: plan rustmomentjes in. Bij ons is de dinsdag bijvoorbeeld altijd een rustdag. Ik plan bewust niets in. Ook al is het lastig om niets in te plannen hoor, want er is altijd genoeg leuks. Alleen, ik doe het bewust gewoon niet. Ook plan ik minder speelafspraakjes in en zet ik de kinderen extra voor een filmpje. Gewoon rust en gezelligheid, daar doen mijn kindjes het heel goed op en worden ze lekker rustig van.

Wat ik nog wel belangrijk vind om te zeggen: het is natuurlijk voor elk kind weer anders. Bij mij in ons gezin persoonlijk merk ik dat er gewoon wat meer behoefte is aan rust en structuur. Vandaar dat ik het op deze manier heb aangepakt en dit komend jaar weer op deze manier zal doen.

Ik ben heel benieuwd of jullie je herkennen in mijn tips? Of misschien heb jij helemaal geen tips nodig en gaat het gewoon prima zoals het gaat? Ik ben naar beide kanten heel erg nieuwsgierig en lees het heel graag terug hier beneden in de comments!

Reacties

 • Marloes

  Oh ja heel herkenbaar! Mijn kinderen zijn ook helemaal hyper, maar vergeten gelukkig dat ze hun schoen hebben gezet. Wel is het overal; Sinterklaaaaas! Of Klaasje!(de jongste) Super schattig, maar enorm vermoeiend. We hebben al 1 keer pakjesmiddag gehad en binnenkort de 2e keer, ik zoek ook niet al die extra sinterklaas drukte op.
  Onlangs geplaatst door Marloes: Mijn belemmerende gedachten en hoe ik ermee afrekende

 • Angelique

  Ons zoontje is ook helemaal overprikkeld. We beperken dan ook het schoentje zetten enorm. Verder geven we behalve het sinterklaasjournaal niet al te veel aandacht aan sinterklaas. We hebben hem ook niet verteld wanneer we pakjesmiddag vieren want dan weten we nu al dat het gedaan is met de rust.

 • Ilona

  Gelukkig blijft mijn dochter van 2,5 er wel rustig onder. Met mijn zoon was dat wel een ander verhaal. Die was telkens zo nerveus dat hij er letterlijk ziek van werd met spugen tot gevolg. Ik ben daarom best blij dat hij er inmiddels niet meer in gelooft. (Hij is 8)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv