Omgaan met een kind dat vervelend is: hoe ik dat doe
21 mei 2019 Kinderen Mama 4

Omgaan met een kind dat vervelend is: hoe ik dat doe

Elk kind is weleens vervelend. Moeders die beweren dat dit niet het geval is, die geloof ik niet ;). Vervelend zijn hoort bij de ontwikkeling, het hoort bij het ontdekken en het leren kennen van grenzen. Voor ons mama’s is het echter wel een hele moeilijke taak om hier mee om te gaan. Onlangs kreeg ik een aantal keren de vragen hoe ik er mee om ga wanneer mijn kinderen vervelend of moeilijk gedrag vertonen. Vandaag: omgaan met een kind dat vervelend is, ik vertel hoe ik hiermee om ga. 

Rust creëren

Er zijn genoeg momenten in ons gezin dat de kinderen heel moe zijn en hierdoor ook gewoon vervelend zijn. Gillen, niet zelf willen spelen, boos worden, het komt allemaal voorbij. In dit soort gevallen probeer ik echt rust te creëren in ons huis. Voor mijzelf zet ik de laptop uit, ik leg mijn telefoon weg, en ben alleen bezig in huis en met de kinderen. De kinderen zet ik aan het spelen met bijvoorbeeld de lego, en ik zet rustige (klassiek) muziek op. Wanneer mijn kinderen deze rust krijgen, en ook de aandacht krijgen die zij op dat moment willen, gaat alles al een stukje beter en relaxter.

Kinderen uit elkaar

Herken je het? Van die kinderen die elkaar continue in de haren vliegen, tegenspreken en elkaar aan het uitdagen zijn? Niet te doen vind ik dit. In mijn ogen is er dan ook maar een ding mogelijk: kinderen uit elkaar. Senna laat ik op zijn eigen kamer met de lego, en ook Sophia laat ik op haar eigen kamer spelen. Zul je natuurlijk net weer zien dat Sophia met precies hetzelfde wil spelen als Senna, dan laat ik haar een bak bakken om daar de lego in te doen en om te gaan spelen in haar eigen kamer. Wanneer zij elkaar dan toch weer opzoeken: hoppa, terug naar hun eigen kamer.

Praten

Ik vind praten heel belangrijk. Ik wil weten wat er in het hoofd van mijn kind omgaat om te kunnen begrijpen waarom het bepaald gedrag vertoont. Ook wil ik kunnen uitleggen aan hen waarom ik weleens boos wordt, en wat ik wel en niet wil hebben. Ook mama vindt het allemaal soms moeilijk en dat vertel ik hen gewoon. En ook heel belangrijk: ik neem altijd de tijd om sorry te zeggen. We doen allemaal weleens dingen die misschien niet ok zijn, als je uiteindelijk maar sorry zegt wanneer dit nodig is .

Rust voor mijzelf

Tot slot ook heel belangrijk: ik pak rust voor mijzelf. Ik heb dat ook echt nodig om niet af en toe gillend gek te worden. Soms wanneer mijn man in de avond thuis komt, loop ik direct naar boven om even rustig iets te lezen of te kijken. Soms heb ik hier ook maar heel even voor nodig, alleen ik kan gewoon niet zonder deze kleine time out momentjes.

Reacties

 • Angelique

  Als mijn zoontje echt niet uit te staan is dan zorg ik altijd dat we beiden even tijd krijgen om af te koelen. Ik merk dat dit absoluut helpt. Hierna ga ik altijd even naar hem toe en praat met hem over zijn gedrag. Vaak zit er iets achter waardoor kinderen zich zo gedragen…of tja ze vervelen zich omdat het regent en hij niet naar buiten kan
  Onlangs geplaatst door Angelique: Baby nr 2…producten die ik nu wel wil aanschaffen

 • Naomi

  Ouders die met hun kinderen praten en sorry durven zeggen, vind ik zó mooi. Ik vind sorry zeggen tegen je kinderen heel liefdevol. En leuk om te lezen dat je soms klassieke muziek opzet voor hen. Ik had dat nog nooit gehoord, maar ik kan me voorstellen dat dat rust oplevert.
  Onlangs geplaatst door Naomi: Kom je bij me eten?

 • Denise

  Heel herkenbaar. Mijn 3 jongens zijn zo fysiek. Gillend gek word ik soms! Ik stuur ze dan ook vaak naar hun kamer op apart te spelen maar wat hier ook meestal wel werkt is om klusjes te geven. Ik heb wel eens gehoord, oningevulde tijd is kliertijd. Juist in de supermarkt, grrrrr… Bloed soms onder de nagels vandaan. Vaak geef ik ze dan een opdracht, pak jij de wortels maar en ga jij de keukenrollen maar pakken… Maar, soms denk ik er ook niet aan hoor en dan zijn het echt gremlins,, hahaha, nee grapje!
  Liefs Denise

 • Felicia

  Ik vind vervelend kind persoonlijk een negatieve zin ik gebruik nooit de zin jullie zijn vervelend maar in plaats daarvan zeg ik je gedrag is vervelend maar mama houd van wie je bent alleen je gedrag is even vervelend want onbewust pakken kindjes dat anders op dat ze als persoon vervelend zijn en het juist het gedrag. Maar in alle eerlijkheid hebben wij mijn man en ik het geloof ik wel erg getroffen met onze kinders wij hebben 4 kinderen en echt zelden hebben ze een vervelende bui. Dat valt ook de omgeving erg op ze zegen vaak zo zouden wij ook wel 4 kinderen willen 😂
  Ik denk dat het komt door de manier waarop ik met ze omga ik ben een geduldige en kalme moeder
  Ik verhef ook wel eens mijn stem maar over het algemeen heb ik engelen geduld en probeer ik mij altijd te verplaatsen in mijn kinderen.
  Ik geef mijn kinderen de ruimte om een slechte bui te hebben net als wij volwassene zitten ook zij wel eens niet lekker in hun vel. Kinderen zijn niet lastig of vervelend maar wij ouders komt het niet altijd uit om ze op sommige momenten de de volle aandacht te geven en dan bestempelen wij dat als vervelend. Als wij als ouders ergens geen zin in hebben of weinig kunnen hebben zijn kinderen al gauw vervelend maar kinderen zijn kinderen het zijn de volwassenen die daar niet altijd goed tegen kunnen. Wij geven geen straf de oudste twee dochters van 8 en 10 negeer ik als ze een bui hebben. En de twee kleinste van 2 en 3 leid ik altijd af maar de twee kleinste hebben zelden een bui alleen als ze moe zijn worden ze wat moeilijk maar dan willen ze gewoon even bij mij krioelen en in slaap vallen er is altijd een duidelijke reden voor het lastige gedrag. Jasmijn de derde dochter van 3 leg ik alles uit. en zoals ik al zij als ze echt te moe is en alles woordt haar te veel dan leid ik haar af
  Door dingen uit te leggen en wijs met haar te praten wordt ze rustig en kan ze de dingen ook begrijpen zo voorkom ik dat de boel escaleert .
  Ze is echt mijn vriendinnetje denkt met mij mee als ik iets kwijt ben bijvoorbeeld zo lief helpt op haar manier 🙂 hoe je met je kind omgaat krijg je ook weer terug.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv