Niet luisteren? Dan niets in de schoen!
25 nov 2018 Kinderen Mama 11

Niet luisteren? Dan niets in de schoen!

Ik zal de laatste zijn die zegt nooit te hebben geroepen naar mijn kinderen: “je moet wel luisteren want: Piet, die hoort alles”. En ja, het werkt redelijk. Met nadruk op redelijk want meestal na een aantal minuten zijn ze het al weer vergeten, en gaan ze net zo hard weer verder. En van mij uit blijft het echter een dreigement. Alleen: er zijn ook ouders die het niet alleen als dreigement gebruiken, maar dit ook echt uitvoeren. Luistert een kind niet? Dan niets in de schoen!

En ik hoor dit eigenlijk steeds vaker. Het gaat mij als moeder verder niets aan, een ouder moet doen wat hij of zij goed vindt voor het eigen kind. Alleen vind ik het toch altijd weer een heel klein beetje sneu wanneer ik iets dergelijks hoor. Dat je als ouder denkt “je zoekt het maar uit, ik doe geen moeite en je krijgt maar een chocoladeletter”, dat kan ik mij wel indenken. Die neiging heb ik zelf ook haha. Alleen het ene kind wel iets geven en de ander niet omdat het niet heeft geluisterd, dat gaat mij inziens toch wel wat ver. Óf wat ik onlangs hoorde, dat de ouders zelfs iets in de schoen kregen, maar een van de kinderen niet.

Hoe denken jullie hierover?

Nogmaals, ik sta er buiten, ik hoor het van een afstand, en weet verder natuurlijk helemaal niets af van de situatie, en wat zich er gespeeld heeft. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe anderen hierover denken. Mijn blog is natuurlijk een plek waar heel veel vaders en moeders komen, en ik dacht: ik gooi het er eens in. Wellicht dat er ouders zijn die het Sinterklaasfeest als pressiemiddel gebruiken en hier een hele goede reden voor hebben. Ik ben gewoon erg nieuwsgierig en ben heel benieuwd hoe andere ouders hier in staan.

Gebruiken jullie Sinterklaas of de pieten als pressiemiddel? En in welke vorm? Laat het achter in de comments, ik lees het heel graag!

Reacties

 • Marlous

  Ik vind dit ‘dreigement’ persoonlijk niet oké. Iedereen is hierin natuurlijk vrij, maar ik zou het zelf niet zo snel gebruiken denk ik. Ik heb zelf geen kinderen, maar heb wel een aantal jaren een kleutergroep gehad (op dit moment ben ik juf van groep 7) en ik hoorde toen ook regelmatig ouders dit tegen hun kinderen zeggen. 1x ben ik hierover een gesprek aangegaan met de desbetreffende moeder (natuurlijk zonder haar dochtertje erbij). Ik vertelde haar dat ik zag dat haar dochter hier enorm bang van werd en vroeg haar of ze zich hier bewust van was. Deze moeder ging hier goed mee om en bedankte me zelfs nog dat ik haar hierop wees.
  Nogmaals; Iedereen moet het voor zich weten en ik zal er niet snel iets van vinden, maar in bovenstaande situatie zag ik gewoon het gevolg ervan en merkte dit ook in mijn klas en daarom heb ik er toen wel iets mee gedaan.

 • LavieMamsElle

  Mijn beide kinderen weten ondertussen wie Sint en Piet zijn. Niet moeilijk eigenlijk met al die heisa er rond. Ze vinden er niks meer aan en kijken enorm uit naar Kerst…dat blijft magisch. Met Sint krijgen ze wat chocolade met Kerst een pakje onder de boom. Als ze stout zijn, dreig ik niet. Het pakje komt dan desnoods een dagje later…

 • Kim

  In mijn werk leer ik ouders altijd dat je niet moet dreigen, zeker niet als je het dreigement niet nakomt/ na kunt komen. Ik vind Sinterklaas en Zwarte Piet een kinderfeest en het moet leuk blijven. Er zit al zoveel spanning om het hele feest heen. Ik zal dit dus niet doen.

 • Marjo

  Als moeder van 3 heb je heus wel eens de neiging om die dreiging uit te spreken en onze jongste kwam. Met het verhaal als je niet luisterde je geen cadeau s krijgt. Ik heb uitgelegd dat je altijd een cadeau krijgt ook als je onteigend of stout ben geweest. Want dat ben je toch niet elke dag van het jaar. Dus in principe krijgen alle kinderen cadeaus . De oudste twee weten het geheim van de sinterklaas en daaraan hebben wij uitgelegd dat sommige kinderen misschien niks of heel weinig krijgen. Niet omdat ze stout zijn maar omdat er armoede is of ouders aan kerst doen.
  Iedereen moet zelf natuurlijk weten wat ze doen maar dreigen met een consequenties die je niet nakomt betekend onmacht. Dus dreig je met geen cadeau moet je het ook niet doen. En dan heeft je dreigement las effect maar omdat te doen met een si terklaasfeest dat kijkt mij niet juist

 • Joukje

  Ik zeg inderdaad weleens dat ze niks krijgt als ze niet luistert want sinterklaas geeft alleen kadootjes aan lieve kindjes. Ik geef haar altijd wel iets, het is een kinderfeest en niks geven vind ik dan niet kunnen. Vroeger toen ikzelf jong was kreeg mijn vader vaak een zakje zout in zijn schoen omdat hij stout was geweest (een zakje zout geven is volgens mij iets dat ze alleen in Friesland doen)

 • Eline

  De afgelopen dagen heb ik helaas het dreigement ook wel gebruikt. Maar net als ieder anders dreigement komt het enkel voor uit een stukje onmacht of wanhoop. Je zoekt een manier om je kinderen te laten luisteren. Fijn vind ik het niet maar het floept eruit voor ik er erg in heb. Gewoon uit frustratie. Natuurlijk wil je het als ouders op de juiste manier doen en dat je kinderen doen wat je zegt omdat jij het zegt en niet omdat je ergens mee dreigt. Maar wie kent er niet van die dagen dat niets lijkt te werken?

 • Lisanne

  Echt dreigen dat ze niks in de schoen krijgen doe ik niet, want dan vind ik dat als ze doorgaan het dreigement waar moet maken en dat vind ik dan weer zielig. Wel wijs ik de kinderen erop dat zwarte Piet ze misschien wel hoort…🙉 als ze stout zijn, maar ook als ze lief zijn .
  Onlangs geplaatst door Lisanne: Help, ik ben mijn kind kwijt in een andere stad

 • Wendy Snippert

  Hoi Saskia,
  Ik wil graag mee doen voor mijn kinderen met de winactie maar via you tube kan ik alleen duimpje geven🤔🤔..

  hoe ben je eigenlijk met bloggen begonnen??
  gr Wendy

 • Ilse Visscher

  Lars is nog klein en heb het niet kunnen gebruiken, maar als juf heel vaak gehoord. Ik word daar altijd erg sneu van. Gelukkig is het meestal alleen dreigen, maar als ik dat dan lees van de ouders wel en een kindje niet; vreselijk… Dan moet er wel iets heel ergs gebeurd zijn ofzo, maar vreselijk zielig vind ik dat. Hopelijk hebben ze dit nog opgelost. Is ten slofte altijd nog een kinderfeest!!
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: De pittige kant van het ouderschap

 • Angelique

  Dreigen doe ik niet maar ik wijs mijn zoontje er wel op dat zwarte piet alles hoort. Ik denk dat dit net zoiets is al dreigen met geen tv of andere maatregelen. Je doet in sommige situaties er alles voor om ze maar een klein beetje te laten luisteren.

 • Ilona

  Hoi Saskia,
  Echt zielig om dan niks te geven.. wat een teleurstelling voor dat kindje! Ook ik heb gezegd tegen mijn dochter dat sinterklaas (en of zwarte piet) alles horen. Maar als we hebben afgesproken dat ze haar schoen mag zetten dan doe ik er ook iets in ongeacht of ze wel of niet luisterde.
  Liefs Ilona..

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv