Kind spreekt r niet goed uit, wat je kan doen (tips)
18 jun 2020 Kinderen Mama 4

Kind spreekt r niet goed uit, wat je kan doen (tips)

De letter “r” is een lastige. Ik zie het overal om mij heen. En eerlijk: ik schijn hem zelf ook niet altijd even helemaal lekker uit te spreken. Voor mij maakt dat niet meer uit. Voor kinderen echter kan het wel lastig zijn omdat ze misschien niet goed begrepen worden of er zelf last van hebben. Wellicht kan dit artikel je helpen: kind spreekt r niet goed uit, wat je kan doen!

Mijn kind kan de r niet goed uitspreken

Wanneer je kindje de letter r niet goed uitspreekt, is dit absoluut niets om je direct zorgen over te maken. Ik vind dit persoonlijk het belangrijkst om als eerste te benoemen. De letter r niet goed uitspreken is iets dat heel veel kinderen hebben en niet direct kunnen wanneer zij leren praten. Uit ervaring weet ik dat anderen je een gevoel van “help” kunnen aanpraten, maar inmiddels heb ik geleerd dat de letter r niet goed uitspreken absoluut geen reden is om te denken dat een kindje achterloopt op taalgebied. Natuurlijk wordt het op gegeven moment een aandachtspunt, maar er is geen reden tot paniek wanneer een kind van 4 a 5 jaar moeite heeft met deze letter. Sterker nog: op vijfjarige leeftijd kan 75% van de kleuters de letter r uitspreken, dit betekent dat een op de vier kindjes dit nog niet kan. En dat is aardig wat.

De letter r komt vanzelf!

In de meeste gevallen komt de letter r vanzelf! In de meeste gevallen gaat een kind deze letter vanzelf goed uitspreken. Je kan zelf gaan oefenen met je kind maar in principe is dit niet nodig. Geduld is heel belangrijk en heb gewoon vertrouwen in je kind. Mijn dochter is net vijf jaar geworden en heeft moeite met de letter r. Toch kies ik ervoor om hier niet al te veel aandacht aan te besteden. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed komt. Ik ben van mening dat wanneer ik hier druk op zou gaan leggen, het een echt “groot” ding wordt terwijl dit het vooralsnog niet is. Wel houd ik in de gaten dat wanneer zij naar groep 3 gaat, deze letter haar wel goed bekend is. Om te leren lezen en schrijven is het uitspreken van de letter r namelijk wel heel belangrijk. Maar goed, wij hebben nog alle tijd en ik weet dat dit goedkomt.

De letter r oefenen

Mocht je toch graag met je kind de letter r oefenen dan zijn er een aantal tips die je kan toepassen. De bekendste is misschien wel “de kat krabt de krullen van de trap”. Dit kan je gerust een aantal keren met je kinderen oefenen (niet te vaak en niet te lang). Ook is een tip om te gaan gorgelen met je kind om de letter r te oefenen en te laten “voelen”. Zo kan je de trilling in de keel opwekken zodat het uitspreken van de “r” gemakkelijker wordt. Wat ik persoonlijk zou aanraden wanneer je de letter r wil gaan oefenen met je kind is om dit in samenspraak te doen met een logopedist. Hij of zij is hierin gespecialiseerd en kan je hierbij goed helpen. De informatie die ik zelf benoem in de artikel is uit mijn persoonlijke ervaring als moeder :). Ik zal dus altijd adviseren om een logopedist te raadplegen bij twijfel of onzekerheid.

Tot slot: elk kindje volgt haar eigen ontwikkeling, vertrouw hierop, dit geeft jouw kindje ook weer veel zelfvertrouwen

Kon jouw kindje snel de letter r uitspreken?

 

Reacties

 • Naomi

  Ik denk dat geduld hierin inderdaad het belangrijkst is. Er zijn trouwens een heleboel volwassenen die geen ‘rollende r’ hebben en daar maakt niemand een probleem van, dus ik vind dat we er bij kinderen ook niet al te moeilijk over hoeven te doen.
  Onlangs geplaatst door Naomi: Groene vingers

 • Pytsje

  Wat een leuk stuk! Jongste dochter van 2, kan eigenlijk alles zeggen behalve de R. Laat dat nu ook de eerste letter zijn van haar naam haha. Maar dat komt vanzelf. Je kind op kauwgom laten kauwen schijnt ook goed te zijn. Haha mar als ze 2 zijn lijkt me dat niet zo goed.

 • Tamara

  Heel toepasselijk! Mijn dochter van 4 heeft ook veel moeite met de R en een kindje op school had daar iets van gezegd. Vervolgens vond ze het heel vervelend dat ze het niet kon, en werd er een beetje gefrustreerd van. Ik vind ook dat oefenen echt niet nodig is, het komt vanzelf wel. Het levert in ieder geval ook veel hilarische momenten omdat omdat de ‘r’ bij haar als een ‘l’ wordt uitgesproken. Je kan je voorstellen hoe woordjes als kroten dan klinken;)
  Onlangs geplaatst door Tamara: 10x de meest verkochte herenparfums van 2020

 • Kat

  Mijn dochter van drie kan het niet uitspreken mijn zoontje van 1,5j speelt ermee. Zo zie je maar. Elk kind zijn eigen tempo.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.