Kind mee naar een begrafenis? Wel of niet?
7 mrt 2018 Kinderen Mama 11

Kind mee naar een begrafenis? Wel of niet?

Zoals jullie hebben kunnen lezen is mijn oma vorige week overleden. Het is goed zo. Zij heeft een voltooid leven gehad en is heel rustig ingeslapen. Aankomende week zal voor mijn familie vrij druk worden en natuurlijk in het teken staan van de begrafenis. Veel vragen die ik van jullie via Insta Stories ontving is of ik mijn kinderen mee neem naar de begrafenis. 

Kind en de dood

Ik kan hier al direct op antwoorden: ja. Zowel Vincent als ik vinden het heel erg belangrijk om onze zoon hier bij te betrekken. De dood hoort bij het leven en ik denk dat wanneer een dergelijke situatie voorkomt het goed is om ook naar een kind toe hier open over te zijn. Wij trekken hier overigens persoonlijk wel een lijn in door onze zoon alleen mee te nemen naar begrafenissen in de familie. Zo is mijn zoon twee jaar geleden ook mee geweest toen mijn andere oma overleden was. Mijn dochter is nu twee en een half en haar vinden we nog te jong om mee te nemen naar een begrafenis.

Begrafenis

Mijn zoon heeft het nog steeds weleens over de begrafenis van mijn oma. Zo vertelde hij een tijd terug nog eens dat oma in een kistje lag. Ik vind dat heel vertederend dit soort uitspraken. Het laat voor mij zien hoe mooi kinderen nog kunnen denken. Waar ik het eerste jaar alleen maar met verdriet dacht aan mijn oma, kon Senna heel mooi in zijn eigen beleving en woorden vertellen over de begrafenis.

En nog steeds is het moeilijk om aan een kind uit te leggen wat de dood inhoudt en wanneer iemand dood gaat. Senna stelde ontzettend veel vragen en ik vond het niet altijd makkelijk om hier op te antwoorden. Vooralsnog houden wij het erbij dat mensen die overleden zijn naar de hemel gaan. Vincent en ik zijn zelf zo opgevoed en wij willen dit ook meegeven aan onze kinderen.

Wij nemen dus onze zoon mee naar de begrafenis van mijn oma en hopen hem mee te geven dat de dood (helaas) bij het leven hoort.

Neem jij je kind(eren) mee naar een begrafenis? Hoe denk jij hierover?

Reacties

 • MamaMinke

  Wij hebben beide kinderen meegenomen naar de begrafenis van mijn oma afgelopen januari. Maar ik kwam ook vaak bij haar met de kinderen. Tijdens de kerkdienst waren ze bij de oppas en op de begraafplaats liepen zij voor de kist. Daarna zijn zij met mijn schoonvader naar huis gegaan zodat wij nog rustig met familie kondedn zijn en Nola naar bed kon. Condoleren waren ze gewoon thuis met papa.
  Onlangs geplaatst door MamaMinke: Zoektocht naar een kinderbijbel; babybijbel

 • Aneta

  Zo bijzonder dat kinderen voor hun zelf deze levensgebeurtenissen zo mooi kunnen interpreteren. Zelf zou ik er ook voor kiezen om ze mee te nemen. Het hoort bij het leven
  Onlangs geplaatst door Aneta: Bedplassen bij kinderen: waarom het gebeurt en wat te doen

 • Priscilla

  Mijn opa overleed 3 jaar geleden en we hebben afscheid genomen van hem toen hij op bed in de huiskamer lag.
  2 maanden later overleed mijn vader ook hij had een bed in de huiskamer. Mijn dochter denkt nu dus als je op bed in de huiskamer ligt ga je dood.
  Naar min opa waren alle achterkleinkinderen erbij. En bij mijn vader was alleen mijn dochter als klein kind.
  En of de andere er last van hebben gehad maakt mij niet uit. Ze waren 2 handen op 1 buik met zijn 2en.
  Nu nog praat ze wel eens over hem zo fijn. Ze is nu 6 en weet dat hij niet terug komt.

 • Gertruda

  Ja we betrekken de kinderen erbij. Het hoort er nu eenmaal bij. We laten ze wel vrij in wat ze willen, 2 jaar geleden overleed mijn schoonvader dus hun opa en we gingen regelmatig naar de aula mijn dochter wilde wel kijken en afscheid nemen mijn zoon niet dat is prima de uitvaart begeleiding ging ook zo leuk met de kinderen om ze mochten overal mee helpen als ze dat wilden zo maakt het de uitvaart ook heel speciaal en bijzonder. En de kinderen voelen zich er ook bij horen.

 • Lisanne

  Mijn zoontje was 2.5 jaar toen mijn vader overleed en bijna 3 jaar toen mijn moeder overleed. (Zat maar 5 maanden tussen) Wij hebben hem overal bij betrokken. 2x gaan kijken in de kist en de kist mee dicht doen enz zowel bij mij vader als moeder.. Uiteraard was hij er ook bij met de uitvaart maar we hadden wel een back up in de zaal zitten als het echt niet zo gaan dat die gene met me zoontje naar buiten kon. Uiteindelijk is dat helemaal niet nodig geweest. Ik heb ook 2 invulboekjes gekregen van de dela die ik ingevuld heb zodat hij die later terug kan lezen.

 • Wendy g

  Hier denken wij er ook zo over.
  Recent mijn peet tante van 60 plots overleden. Onze zoon van 6 ook gewoon meegenomen,Hoe triest ook het hoort bij het leven. Hier ook veel vragen vanuit hem en die beantwoorden we ook gewoon eerlijk. Het heeft wel veel indruk gemaakt op ons knulletje maar dat mag.

 • Christa

  Op dit moment heeft alleen mijn man nog een opa, waar we met de kinderen wel vaker geweest zijn én die momenteel wat slecht gaat qua gezondheid.
  Ryan is nu 5 en mijn man en ik bespraken wat we zouden doen als zijn opa overlijdt. Of we hem mee zouden nemen. Ik zeg van wel, mijn man zegt van niet. Mede omdat onze zoon hier heel gevoelig voor is. Ik vind het moeilijk, want het zal ook een goede ‘afsluiting’ zijn voor Ryan, aangezien hij dan ook weet dat we er niet meer naar toe kunnen.
  Voorlopig is het nog niet zover, maar wel goed om alvast over na te denken!

 • Yvonne

  Wij hebben de afgelopen twee maanden al twee keer afscheid moeten nemen. Wij kiezen ervoor om onze kinderen niet mee te nemen. Onze zoon is 7 en dochter is 5. Ik heb zelf als kind heel veel moeite met de dood gehad (en vind het nog steeds heel moeilijk). Ik heb er als kind écht last van gehad. Ik wil mijn kinderen daar nu nog tegen beschermen. De dood komt ooit op hun pad, maar ik wil dat ze zich daar nu nog geen zorgen over moeten maken.
  Het leven bestaat uit genoeg zorgen en hoe langer ik ze onbezorgd kan houden hoe beter.
  We hebben er wel over gesproken dat hun “oude oma” overleden is. Ze hebben mooie tekeningen gemaakt en bloemen uitgezocht de dat was voldoende.

 • Brenda

  Bij deze nog(maals) gecondoleerd

  Wij hebben 2 weken geleden onze kids ook meegenomen naar de crematie van mijn oma. Mijn oma kwam altijd bij iedereen, op alle verjaardagen. Andersom kwamen wij ook regelmatig bij mijn oma. Senna (5) heeft nog een tekening gemaakt voor oma en die ging mee de kist in. Oma had ook niet anders gewild.
  Bij de begrafenis van de oma van mijn man, vorig jaar, hebben we dat niet gedaan. Was ook met kerkdienst dus veel langer. Maar Senna wist precies over welke oma het ging.
  Maar het is inderdaad goed om je kinderen te laten weten dat de dood er ook bij hoort.

 • Felicia

  mijn opa van 91 overleed 23 maart 2016
  ik kende hem altijd als een fite man hij werkte ook nog gewoon in zijn restaurant altijd vrolijk en gek op mij hij was ook wel als een vader voor mij
  kon altijd tercht bij hem als ik een probleem had
  hij loste alles altijd voor mij op
  hii was grieks mijn oma zelf hollands
  mijn kinderen waren ook gek op hem
  de twee oudste van 7 en bijna 9 waren er kapot van dat hij overleden was
  ze huilden hardverscheurend en konden niet slapen zo pijn deed mij dat . ik had zelf erg veel verdriet en het deed nog meer piin dat de kinderen kapot gingen van verdriet
  ik kon ze ook niet troosten en moest met moeite mijn eigen tranen in houden want ik wilde het niet erger maken hun verdriet door mij te zien huilen.
  mijn ouders vonden het een goed idee om ze mee te nemen naar de begrafenis eigenlijk durfde mijn man het niet ik ook niet
  we waren bang dat het nog moeilijker zou zijn voor ze
  maar na veel aandringen van mijn oma en mijn ouders toch gedaan
  ze maakte tekeningen en hadden veel verdriet moeilijk met de tekening
  maar ze hebben ook met ons afscheid genomen
  op zich was het goed maar toch ergens achteraf heb ik er een dubbel gevoel over
  misschien was het beter het niet te hebben gedaan.
  avonden erna hadden ze nog verdriet en huilde zichzelf in slaap .
  maar we hebben het nog een keer in griekenland de begrafenis gedaan en dat werd merkte ik iets te veel voor de kinderen .
  inmiddels gaat het beter en zegen ze hij zit in ons hart en we blijven aan hem denken .
  zo lief .
  heel veel sterkte en gecondoleerd met het verlies .

 • LavieMamsElle

  Gecondoleerd twinkelbella! Ook de dood is het waard om kinderen uit te leggen en ze er het nodige respect te laten voor opbrengen. Hier worden de kinderen erbij betrokken. We houden
  Wel rekening met hun angsten en gevoelens. Groetjes Ellen

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv