Hoe oud was jij toen je de keuze maakte voor kinderen?
8 feb 2018 Mama 9

Hoe oud was jij toen je de keuze maakte voor kinderen?

Een paar weken geleden was het in het nieuws: jonge stellen kiezen bewust later voor het krijgen van kinderen omdat er het beeld is ontstaan dat het ouderschap helemaal niet altijd even leuk is. Men is bang voor spanning in de relatie en stelt het ouderschap daarom nog even uit. 

De keuze voor kinderen

Zelf was ik 25 jaar toen ik samen met mijn partner de keuze maakte voor kinderen. Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat alles goed moest zijn voordat ik de keuze zou maken voor kinderen. Zo wilde ik financieel alles goed hebben, een diploma, een woning en zekerheid. Zekerheid in de zin dat ik zeker wilde weten dat het goed zat tussen mij en mijn partner.

Lees ook: ben jij niet een beetje te jong voor kinderen?

Een paar weken voor mijn 26e verjaardag werd ik moeder. Prima leeftijd als je het mij vraagt. Ik kan mij er overigens wel in vinden dat stellen er steeds later kiezen voor het ouderschap. Nu achteraf had ik misschien ook nog wel veel andere dingen willen doen voordat ik mij zou storten op het moederschap. Zoals meer langere reizen maken bijvoorbeeld. Nu achteraf denk ik best dat ik dit heb gemist. Maar aan de andere kant is dit ook iets wat ik kan gaan oppakken als de kinderen wat ouder zijn.

Persoonlijk

Zoals ik al veel vaker heb geschreven denk ik dat het voor een ieder heel persoonlijk is wanneer de keuze gemaakt wordt om aan kinderen te beginnen. Iedereen zal weer andere punten belangrijk vinden voor de toekomst voor hun kind(eren). Dat stellen daarbij steeds ouder zijn wanneer zij de stap nemen verbaast mij dan ook eigenlijk niets. Er zijn steeds meer mogelijkheden en het is al lang niet meer zo vanzelfsprekend om jong te trouwen en direct de keuze te maken voor kinderen.

Waar ik heel erg benieuwd naar ben is hoe oud jullie waren toen je de keuze maakte voor kinderen? Laat het achter in de comments, ik lees het heel graag!

Reacties

 • Joyce

  Ik was 23 toen ik stopte met de pil, op mijn 24ste raakte ik zwanger en ik was net 25 toen onze dochter geboren werd.

 • JJ

  De ‘keuze’ dat wij samen kinderen wilden en oud wilden worden was al snel na onze verkering gemaakt (21 jaar), getrouwd met 25 jaar en echt klaar voor kinderen op ons 28e. Onze dochter werd geboren toen ik 29 was. Nu 32 jaar en elk moment kan broertje komen.

 • Kim

  Ik was ook 25, toen we er voor wilden gaan. Ik was 26 toen ik voor het eerst moeder werd.

 • Marieke

  Wij trouwden toen ik 24 was en ruim een jaar later wilde ik ook kinderen. Man wilde al veel eerder, want zijn zussen hadden al kleintjes waar hij gek mee was. Bij de eerste duurde het lang voor ik zwanger raakte, ik was net 28 toen hij geboren is. In de veronderstelling dat een tweede ook lang zou duren probeerden we het vanaf toen hij een maand of 15 was. Drie of vier jaar leeftijdsverschil leek ons mooi. Binnen twee maanden was ik zwanger en 5 dagen na mijn 30e verjaardag werd onze jongste geboren.

 • Felicia

  ik leerde mijn man kennen toen bijna 16 was
  hij was 27
  en op mijn 22 ste jaar raakte ik zwanger van hem
  wij woonde toen samen bij mijn ouders
  ik raakte eerlijk gezegd op een niet heel gunstig moment zwanger mijn man toen vriend
  was nog getrouwd maar zijn huwelijk liep niet goed
  wij hadden eerst vriendschap samen en kregen toen verkering hij moest nog de scheiding regelen met zijn vrouw precies toen ik 4 maanden zwanger was regelde ze de scheiding
  ik was dus 22 bij de eerste hij 32
  het was natuurliik beter geweest zwanger te raken
  na de scheiding maar goed dat is weer een ander verhaal.
  op mijn 23 raakte ik zwanger van de tweede bevallen toen ik net 24 was geworden
  bewust gepland want ik wilde weinig leeftijdvershil tussen de eerste en tweede
  op mijn 29 zwanger geraakt van de derde jasmijn 🙂
  bewust 5 jaar tussen de tweede en derde want het korte leeftijdverschil tussen de eerste en tweede was pittig.
  en met 30 jaar de vierde gekregen
  ook weer kort verschil 1 jaar en 5 maanden
  maar nu helpt de oudste veel mee dus dat scheelt 🙂
  ik vind het achteraf gezien best jong dat ik zwanger raakte van de eerste op zich normale leeftijd 22 maar toch merk ik dat toen ik ouder was en de derde kreeg mii veel rustiger kalmer voelde en meer geduldig ben als moeder
  maar dat is natuurlijk voor elke ouder weer verschillend .

 • Hilde

  Persoonlijk denk ik dat wij er nog een tijd mee wachten, misschien als ik 30 ben geweest. Omdat we het nu nog niet ‘voelen’.

 • Claire

  Wij zijn nu 29 (ik) en 32(mijn man) en ik ben net gestopt met de pil. Wij hebben veel gereisd en zijn veel verhuist. Nu hebben we ons plekje gevonden en wonen hier nu 4 jaar maar wel met een druk goedlopend eigen bedrijf. Maar toch willen we nu met kids beginnen. We worden er natuurlijk niet jonger op maar hebben wel alles uit onze jonge jaren gehaald.

 • L.L

  22! Ik vind ook dat iedereen het zelf moet weten, niet elke 22 jarige is het zelfde… zo heb ik vriendinnen die zich nog elk weekend laveloos zuipen in de kroeg, maar zo ben ik nooit geweest. Vond het altijd heerlijk om thuis te zijn, huisje boompje beestje leek me heerlijk! Natuurlijk wel alles eerst voor elkaar gekregen; huis, vaste baan, inkomen, diploma en rijbewijs. 🙂

 • Dana

  Leuk om te lezen! Zelf ben ik nog 21 en geen relatie, eigenlijk wil ik helemaal geen kinderen. Het past gewoon niet in mijn straatje en ik vind ze ook niet leuk. Wat ik wel in mijn omgeving zie is dat vriendinnen wel dat soort plannen hebben voor de toekomst. Het gekke is dat aan de ene kant van de familie het wel wordt verwacht van je trouwen+kids maar andere kant van de familie totaal niet. I guess I will be the always travelling aunt.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv