Jij doet ook alles voor het geld! (hoe het bij een blogger gaat achter de schermen)
14 dec 2017 Lifestyle 23

Jij doet ook alles voor het geld! (hoe het bij een blogger gaat achter de schermen)

Ik kan er niet meer omheen. Zo nu en dan krijg ik reacties over gesponsorde artikelen. Ik krijg reacties zoals: wauw, wat tof dat je dit mag doen! Wat leuk voor je! Maar ik krijg ook reacties zoals: en hier krijg je geld voor? Ergens vind ik dat ik mij niet hoef te verantwoorden. Mijn bezoekers weten: mijn blog is mijn werk. Ik heb twee schattige kindermondjes die gevoed moeten worden en dat kan ik niet met allemaal goodies die ik opgestuurd krijg. Dus ja, er moet geld verdiend worden. En ja, dit gebeurt via mijn blog door middel van advertenties. Maar er speelt zó véél meer. En dit zijn eigenlijk allemaal dingen die je zou moeten weten voordat je een dergelijke negatieve reactie plaatst. 

De reacties waar ik het zojuist over had vind ik niet altijd leuk, alleen het doet mij ook beseffen dat het misschien goed is om van mijn kant eens iets duidelijker te zijn over hoe het exact achter de schermen gaat. Vaak gaan mensen er van uit dat het enige dat je doet als blogger het schrijven van artikelen is. Maar er komt zo ontzettend veel meer bij kijken! Ik denk dat hier alleen al veel misverstanden over bestaan en ik zal het daarom proberen om duidelijk uit te leggen.

Wat doet een blogger precies?

Als blogger houd ik een blog bij (inkoppertje). Ik publiceer hier dagelijks artikelen op en probeer dit tot een plek te maken waar lezers graag komen. Om dagelijks die blogs te kunnen publiceren moeten er artikelen geschreven worden. Ik houd een boekje bij waar ik regelmatig wat onderwerpen en inspiratie in opschrijf. Ik heb werkochtenden wanneer de kinderen er niet zijn, en dan werk ik deze artikelen uit.  Naast het schrijven van die artikelen moeten er foto’s gemaakt worden. en dat is echt niet zo makkelijk als het lijkt. Soms maak ik voor een artikel wel honderd foto’s en daar moet weer uit geselecteerd worden. Productfoto’s bijvoorbeeld zijn heel lastig om te maken. Zeker nu het donkerder is, kan het een ellende zijn om goede foto’s te schieten.

Insta Stories de toekomst

Bloggen en social media

Naast het bloggen komt er nog veel meer om de hoek kijken. Namelijk social media. Mijn bezoekers komen grotendeels van social media. Wanneer ik een berichtje plaats dat er een nieuw artikel online staat, stromen de bezoekers binnen. Om social media een beetje leuk en interessant te houden is het leuk om tussendoor ook nog wat foto’s te plaatsen. Veel bloggers zullen het herkennen: het algoritme van Instagram is niet leuk. Wanneer Instagram besluit om dit weer eens helemaal om te gooien kan je gedag zeggen tegen je likes. En laten we eerlijk zijn: het is natuurlijk wel gewoon leuk om likes te krijgen. Om mijn Instagram dus constant te houden, plaats ik elke dag foto’s. Maar: je raadt het al, die foto’s moeten ook gemaakt worden. Waar ik toen ik net begon met bloggen gewoon maar wat plaatste, wil ik nu alleen nog maar kwaliteit. Foto’s die ik op social media plaats worden dus grotendeels alleen maar geschoten met mijn Canon camera. Niet alleen het maken van de foto’s kost tijd, maar ze moeten ook uitgezocht worden en soms ook bewerkt. Gaat allemaal aardig wat tijd in zitten.

Naast het plaatsen van foto’s op social media gaat er ook óntzettend veel tijd zitten in het reageren op reacties. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind dit alleen maar leuk (dus lekker blijven doen) maar het kost wel tijd. Zeker op Insta stories gaat het de hele dag wel zo’n beetje door. Ik kan helaas niet overal op reageren maar doe wel altijd mijn best!

Contacten onderhouden

Naast contacten onderhouden met lezers, onderhoud ik natuurlijk ook contact met pr bureaus, merken en dergelijke. Dagelijks krijg ik ontzettend veel mail binnen. Vooral de laatste tijd merk ik dat ik het allemaal maar moeilijk kan bijhouden. Voor dit stukje zal ik dan ook vanaf januari ondersteund worden door iemand die mij zakelijk gaat ondersteunen. Alleen zakelijk, dus niet de persoonlijke contacten met mijn lezers!

Geld verdienen als blogger

En dan het stukje wat ik misschien wel het minst leuk vindt maar wat voor mij als mama wel heel erg belangrijk is: geld verdienen. Want ja, Vincent verdient gelukkig genoeg, maar ik wil ook graag leuke dingen met mijn kinderen doen. Daarnaast hebben wij geen hele goedkope levensstijl en dit moet ook allemaal betaald worden. Door middel van mijn blog moeten er dus inkomsten gegenereerd worden.

Zoals ik al vertelde krijg ik dagelijks ontzettend veel mail binnen. Het gaat hierbij om van alles. Regelmatig krijg ik verzoeken om samen te werken met bepaalde bedrijven. Zij bieden dan een bedrag aan als ik over hen wil schrijven. En hier gaat het vaak fout: mensen denken dat je als blogger alles maar aan neemt om geld te verdienen. Ik kan je vertellen: dat gebeurt dus écht niet. Álles waar ik over schrijf moet bij mij passen. Ik moet er affiniteit mee hebben, en ik moet er genoeg over te vertellen hebben. Een blog over erotische speeltjes ga je hier op Twinkelbella dus niet zien. Eveneens blogs over casino’s en dergelijke kom je hier niet tegen. Ik kan zo nog wel even doorgaan, want er is veel meer dat je hier niet tegen zal komen.

En ja, soms zijn er dus wel samenwerkingen die ik aanga, en waar ik van vermeld dat het om een samenwerking gaat. Het voelt voor mij altijd een beetje flauw als ik hier dus reacties op krijg (oh krijg je nou korting?) want zo werkt het dus helemaal niet. Alles wordt zorgvuldige geselecteerd en over nagedacht voordat het online komt. Voor die ene advertorial die je misschien per week ziet, heb ik er vijf afgewezen. Het valt allemaal dus reuze mee.

Het is een heel artikel geworden, maar ik wilde dit gewoon eens uitleggen. Zodat jullie mij beter begrijpen en dat jullie hopelijk ook begrijpen dat bloggen niet gaat om geld over een andermans rug te verdienen (want zo wordt er soms gedacht). Bloggen is keihard werken en het is een eer dat ik mijn geld hiermee mag verdienen.

Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn mogen jullie dit natuurlijk achterlaten in de comments. Ik beantwoord deze heel graag! Veel liefs en bedankt voor het lezen!

Reacties

 • MamaMinke

  Leuk om te lezen. Ik heb toevallig gisteravond een soort gelijk artikel geschreven. Met producten komt er idd geen eten op de plank.
  Onlangs geplaatst door MamaMinke: Bentoprikkers, yumboxen en ringen van Lunch12

 • Maud

  Zo leuk en herkenbaar om te lezen!

 • Karin

  Jammer dat er mensen zijn die zo negatief reageren. Dat blijft altijd langer hangen dan de positieve reacties. Maar je legt het precies uit zoals het is. En het is je werk, je kunt moeilijk je brood bij de bakker betalen met een gekregen speelgoeditem. Ik denk (en hoop!) dat je uitleg bijdraagt aan meer begrip. Al blijven er natuurlijk bloggers die wel alles aannnemen maar die pik je er zo uit.
  Onlangs geplaatst door Karin: De Bevalling van: Simone

 • Xaar xiomara

  Jammer van de negatieve berichten !

  Vind het altijd leuk om het te lezen allemaal
  Zo ook dit artikel want ik denk dat mensen het zeker onderschatten !

 • Melanie

  Duidelijk. Sluit me ook volledig hier bij aan. Al vind ik bij jou de gesponserde blogs echt mee vallen. Persoonlijk Stoor ik me er bij jou en vele andere bloggers niet aan. Bij sommige wel maar die lees ik dan ook niet meer. Vind bij jou het een goeie balans. En als iemand een gesponserde blog schrijft over iets wat mijn interesse niet heeft lees ik het niet. Ga je toch niet moeilijk doen. En idd je moet toch monden voeden. Bloggen is jouw werk.

 • Rachel

  Krijg je ook verzoeken voor dat soort artikelen? Je zou denken dat ze eerst kijken met wie ze te maken hebben.
  Ik vind het bij jou blog trouwens echt enorm meevallen hoeveel artikelen ertussen staan waarvan je weet dat ze gesponsord zijn. Niet dat dat een probleem is. Ik vind je blog erg leuk om te lezen en weet dat je er zoveel aandacht aan kan geven doordat je er je werk van hebt kunnen maken.
  Onlangs geplaatst door Rachel: Mag de speen weer terug?

 • Ilona

  Ik vind dat jij een goede balans hebben tussen gesponsorde en niet gesponsorde artikelen, ik stoor me er nooit aan op jouw blog!

  • Ilona

   Hebben moet natuurlijk hebt zijn 🙂

 • Lindsey Beljaars

  Herkenbaar artikel! Leuk om te lezen
  Onlangs geplaatst door Lindsey Beljaars: Christmas Wishlist 2017

 • Tamara

  Ik vind het knap wat je doet en dat je zo’n goede balans hebt gevonden en er ooknog eens inkomen mee genereert👍

 • Anneke

  Ik heb geen probleem met het adverteren, maar wel met het soms wat ‘stiekeme’ of ‘verborgen’ adverteren. Ja, je schrijft er onder dat het een samenwerking is. Ik lees dat liever vóórdat ik de blog ga lezen. Het begint namelijk vaak met een leuk verhaaltje over jou en je leven, of allerhande tips voor een bepaald probleem, en dan komt ineens de aap uit de mouw: het product dat gepresenteerd moet worden. Dat geeft mij het gevoel dat je die hele blog enkel schrijft voor die reclame, en niet omdat je het onderwerp nou eens wilde bespreken. Die hele blog voelt dan een beetje vals aan, alsof ik er ben ingeluisd. Het lijkt dan bijvoorbeeld alsof je helemaal geen tips voor kindervermaak in de auto wilt delen, maar dat er maar bij hebt verzonnen omdat je nou eenmaal een blog moet vullen waarin je reclame maakt voor een bepaald merk tablets. Snap je wat ik bedoel? Schrijf dan gewoon een leuk artikel over die tablets als je er enthousiast over bent, en schrijf een apart artikel over hoe je je kinderen in de auto kunt vermaken. Just my 2 cents.

  • Saskia Hardeman

   Hoi Anneke, Thanks voor je reactie! Je geeft hier ook precies een punt aan die ik heel lastig vind. In de blogwereld is het adverteren en dergelijke best een heel grijs gebied. Ik volg niet veel blogs meer, alleen van wat ik zie, schrijft vrijwel elke blogger een samenwerking onderaan (als dit niet zo is dan hoor ik het graag hoor). Er zijn hier geen regels voor en ik zou het super zonde vinden als mijn artikelen niet worden gelezen enkel omdat er aan het begin staat dat het een samenwerking is. Want ook al is het een samenwerking: vaak werk ik er tien keer zo hard aan en denk ik er honderd keer meer over na. Ik vind het dan ook leuk als die artikelen worden gelezen want het klinkt misschien overdreven: maar ze zijn ontzettend oprecht geschreven. Aan de andere kant kan ik het gevoel wat jij beschrijft “als de aap uit de mouw komt” ook wel begrijpen. Alleen zie ik het niet zo als dat iets gepromoot “moet” worden. Ik schrijf alleen over dingen die mij aanspreken, ook al is het gekregen of een samenwerking.

   Waar ik dan ook nieuwsgierig naar ben: zie jij een review van een product die ik bijvoorbeeld heb gekregen ook als een samenwerking? Of alleen betaalde artikelen?

   Nogmaals bedankt. Het nieuwe jaar wil ik gaan gebruiken om Twinkelbella nog beter te maken en ik zal je punt daarom meenemen. Liefs Saskia

   • anneke

    Hoi Saskia,

    Ik vind het helemaal niet vervelend om ‘reclame’ te lezen, zo lang ik het maar weet. Dus als jij iets hebt ontvangen ter review, en je bent enthousiast en je wilt dit delen, helemaal leuk. Maar dan wel gewoon in een apart artikel. Ik zie overigens geen verschil tussen reviews van ontvangen artikelen of gesponsorde blogs. Ik begrijp dat je beide nodig hebt om de blog draaiende te houden.
    En net als dat ik er geen probleem mee heb als op een site die ik gratis gebruik een banner aan de zijkant staat voor één of ander bedrijf of merk, heb ik ook geen probleem met een artikeltje over een bepaald merk of product op een blog. Hoort er bij. Ik merk alleen bij mezelf dat ik er heel erg geirriteerd door raak als een leuk geschreven stukje eigenlijk om een reclameproduct is heengebouwd – al is het een product dat jou aanspreekt. Het bederft mijn plezier in het lezen iig, zoals gezegd voelt het stukje dan niet oprecht meer. Door van te voren aan te geven dat het een samenwerking is, of door het product in een aparte blog te behandelen, wéét ik dat ik reclame ga lezen en ga ik met een andere insteek de blog in.

    Ik kan me wel voorstellen dat je bang bent dat het dan minder gelezen wordt, dus ik begrijp je twijfels er bij. Maar de meeste lezers hier hebben denk ik een soortgelijk leven als jij, met kleine kinderen, dus die zullen producten die jij interessant vindt vast ook interessant vinden. Iig fijn dat je het meeneemt in je overdenkingen.

  • Siger

   Dit is dus precies hoe ik er ook over denk. Goed beschreven.
   Ik snap en begrijp dat een blogger dit doet, vindt het alleen niet altijd leuk om te lezen.
   Sorry

   • Siger

    Ik lees mijn berichtje nu terug en heb wel een beetje de angst dat deze negatief overkomt. Dat is namelijk helemaal niet de bedoeling. Ik wilde alleen even zeggen dat ik het hetzelfde beleef als Anneke.
    Verder vind ik het niet meer dan normaal dat jij inkomsten moet krijgen voor je blog 🙂
    Groetjes Siger

 • Amy

  Leuk artikel Saskia! Wat jammer dat je negatieve reacties krijgt. Ik begrijp goed dat mensen die zelf niet bloggen niet echt in de gaten hebben hoeveel er achter de schermen eigenlijk gebeurt en hoeveel tijd het kost. Ik had dat al toen ik 2 jaar geleden nog 4 artikelen in de week plaatste, laat staan als je fulltime blogt. Het is helemaal terecht dat je advertorials en dergelijke plaatsten ik denk dat de balans bij jou heel goed is. Wat ik niet zo goed begrijp is dat er anno 2017 nog steeds bloggers zijn die artikelen plaatsen die overduidelijk voortkomen uit een samenwerking of affiliate links, maar dit niet vermelden. Dat blijft een storend dingetje wat mij betreft.

 • Iris

  Een erg goed artikel en interessant om te lezen ook! Hopelijk creëert dit wat meer begrip.

 • Eva

  Ik heb nog niet zoveel samenwerkingen gedaan, maar ik probeer het wel in het begin van het artikel te zetten (bijv. In samenwerking met bedrijf X heb ik iets leuks voor jullie). Ik vind het ook wel een lastig ding, omdat er vaak negatieve reacties komen. Behalve als er iets te winnen valt, dan is het ineens niet meer zo erg 🤨😉

  Zolang er eerlijk word vermeld dat het om een samenwerking gaat zie ik het probleem eigenlijk ook niet
  Onlangs geplaatst door Eva: Mijn haat-liefde verhouding met Instagram

 • Baukje van der Wal

  Goed bezig!

 • Rianna

  Leuk om te lezen Saskia! Zo weet de lezer ook een beetje hoe alles reilt en zeilt. Respect voor jou, hoe je alles aanpakt. Petje af! Dat mag ook best een gezegd! Groetjes Rianna

 • nicole

  Sommige reacties op gesponsorde posts kunnen inderdaad flauw zijn. Dat herken ik wel. Ik vind dat toch altijd vervelend, omdat ik denk: ‘Ik moet toch ook leven, en ze kunnen gratis lezen tenslotte.’
  Onlangs geplaatst door nicole: Spam je blogpost over Kerstmis of de feestdagen

 • Lilian

  Op Twitter zei ik al dat ik een groot verschil zie tussen de bloggers die alleen maar makkelijk geld proberen te verdienen en degenen die het professioneel aanpakken.

  Ik ben opgeleid als journalist en dan zijn betaalde posts (als het niet duidelijk is) echt uit den boze. We hebben juist altijd geleerd hoe belangrijk het is om onafhankelijk te zijn. Maar goed, dat is een andere tak van sport. Het hele idee van een blog is natuurlijk dat het niet objectief is 😉

  En nogmaals, ik vind dat jij je blog heel professioneel aanpakt, ik snap best dat de schoorsteen dan ook moet roken. En er zijn ook heel veel mensen die heel blij worden van je reviews, vermoed ik.

  En respect hoeveel jij je lezers terug reageert!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv