De voordelen van SUIKERVRIJ eten (en TIPS!)
9 sep 2020 Gezondheid 1

De voordelen van SUIKERVRIJ eten (en TIPS!)

Iedereen is dol op suiker. Door het eten van suiker wordt het beloningssysteem van de hersenen geactiveerd. Door de beloning, in de vorm van dopamine, is het lastig om zoete lekkerheden te laten staan. Evolutionair gezien zijn we ingesteld op het eten van zoveel mogelijk calorierijk voedsel en suiker geeft nu eenmaal veel calorieën. Toch weten we allemaal dat suiker niet altijd goed voor ons is. Ik vertel vandaag meer over de voordelen van suikervrij eten en deel handige tips!

Door het eten van te veel suiker kan je overgewicht krijgen en op termijn chronische ziekten zoals diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten.

Wil je minder suiker gaan eten dan wordt dit je niet makkelijk gemaakt. Suikervrij eten gaat verder dan een gebak afslaan en je frisdrank verruilen voor water. Aan meer dan 80% van de voedingsmiddelen, die je in de supermarkt aantreft, is namelijk suiker toegevoegd. In dit artikel zal ik  je daarom tips geven hoe je suikervrij (of suikerarm) eten in de praktijk kunt brengen.

Voordelen van suikervrij eten

Maar laat ik beginnen met de voordelen van suikervrij eten. Suiker geeft je (tijdelijk) energie maar als je suikervrij gaat eten dan krijg je uiteindelijk toch meer energie. Dit heeft te maken met het effect van toegevoegde suikers op de bloedsuikerspiegel. Als je iets eet waaraan suiker is toegevoegd, zoals een koek of een stukje chocolade, dan worden deze suikers snel door het bloed opgenomen. Het geeft een piek in de bloedsuikerspiegel. Om het glucose op te kunnen nemen ga je veel insuline aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat de cellen zich openen en de glucose uit het bloed opnemen. Doordat er veel insuline is aangemaakt wordt de glucose snel opgenomen, zo snel dat de bloedsuikerspiegel weer hard daalt. Door de sterke daling van de bloedsuikerspiegel ga je je moe en futloos voelen. Dit is ongeveer twee uur nadat je veel zoetigheid, zoals een gebakje, hebt gegeten.

Door toegevoegde suikers te vermijden en je glucose te halen uit complexe koolhydraten blijf je stabiel in je energie zitten. Complexe koolhydraten worden langzaam afgebroken tot glucose waardoor je geleidelijk een afgifte van glucose aan het bloed hebt.

Andere belangrijke voordelen van suikervrij eten is dat je zo overgewicht kan voorkomen en je het risico op chronische ziekten aanzienlijk verlaagd. De grootste gezondheidsrisico’s van veel toegevoegde suikers zijn metabole aandoeningen. Dit zijn aandoening als insulineresistentie, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol.

Tips voor suikervrij eten

Suikervrij eten is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. Om je op weg te helpen geef ik hieronder een aantal praktische tips.

Lees alle etiketten

Van veel voedingsmiddelen kan je wel raden dat er suiker in zit. Toch is het belangrijk om de etiketten te lezen van alles wat je in je winkelwagentje legt. Er is namelijk aan gigantisch veel voedingsmiddelen toegevoegd en ook aan de voedingsmiddelen waarbij je dit niet direct zult verwachten. Zo is er vaak suiker toegevoegd aan sauzen, soepen, kant-en-klaarmaaltijden, vleeswaren en gemarineerd vlees. Maar suiker kan ook toegevoegd zijn aan brood, crackers en dergelijke.

Leer suikerschuilnamen herkennen

Fabrikanten weten dat de consument steeds bewuster winkelt en ze doen er dan ook alles aan om de toegevoegde suikers te maskeren. Hiervoor gebruiken ze twee trucjes: het gebruik van suikerschuilnamen en clean-labeling.

Je zult maar zelden lezen dat er suiker bij de ingrediënten staat. Meestal staan daar suikerschuilnamenop. Je kunt suikerschuilnamen herkennen aan een aantal dingen:

  • Ze eindigen vaak op -stroop, -siroop of -suiker. Voorbeelden zijn dadelstroop, fructosestroop, esdoornsiroop en kokosbloemsuiker.
  • Ze eindeigen vaak op ‘ose’. Voorbeelden zijn dextrose, galactose, maltodextrine of sucrose.

Deze suikerschuilnamen zeggen vaak iets over de herkomst van het suiker. Het effect op je gezondheid is echter altijd slecht, ook al klinkt iets gezond zoals druivensuiker of kokosbloesemsuiker.

Fabrikanten zijn verplicht om de ingrediënten op volgorde te zetten. Wat het meest gebruikt is moet vooraan staan. Nu wil een fabrikant graag verborgen houden dat het meest gebruikte ingrediënt suiker is. Wat een fabrikant dan doet is meerdere vormen van suiker gebruiken. Hierdoor komt er geen vorm van suiker vooraan te staan. Een goed voorbeeld is kruidkoek. Hierin zit meer suiker dan roggebloem. Maar door glucose-fructosestroop en suiker te gebruiken komt roggebloem toch vooraan te staan bij de ingrediënten.

Wees alert op vloeibare suikers

Frisdranken, vruchtensappen en zuiveldrankjes bevatten veel toegevoegde suikers. Het lastige van deze vloeibare suikers is dat je lichaam moeite heeft om ze te registeren als calorieën. Omdat ze vloeibaar zijn geven ze geen verzadiging terwijl ze je wel veel calorieën geven. En als je meerdere glazen per dag drinkt loopt de hoeveelheid suiker hard op. Zo bevat een glas frisdrank al snel 10 klontjes suiker.

Vruchtensappen zijn wat suikers betreft net zo slecht als frisdranken. Dit komt omdat de vezels eruit gefilterd zijn. Hierdoor worden de suikers snel in de bloedbaan opgenomen. Wil je graag de vitamines van fruit dan kan je daarom beter gewoon fruit eten. De vezels van de vrucht zorgen er dan voor dat de suiker geleidelijk in de bloedbaan komen.

In plaats van gezoete dranken kan je beter water, groene thee of zwarte koffie drinken. Je kunt water eventueel een smaakje geven door een schijfje citroen, limoen of sinaasappel in te doen.

Helaas zijn light frisdranken geen gezond alternatief voor frisdranken met suiker. Frisdrank drinken zorgt ervoor dat de eetlust toeneemt. Je lichaam verwacht calorieën als je iets zoets drinkt of eet en omdat light frisdranken deze niet bevatten gaat je lichaam hier als het ware om vragen. Een ander nadeel van zoetstoffen is dat deze schadelijk zijn voor je microbioom. Door veranderingen in je microbioom kan je op termijn minder goed voedingsstoffen op nemen. Hierdoor kunnen tekorten aan vitaminen en mineralen gaan ontstaan.

Bouw het gebruik van suiker af

Ben je verslaafd aan suiker dan is het verstandig om het gebruik rustig af te bouwen. Je lichaam kan dan wennen en de bloedsuikerspiegel kunnen zo langzaam maar zeker stabiliseren. Je hebt dan ook rustig te tijd om te wennen aan de smaken die minder zoet zullen zijn.

Tot zover! Ik ben benieuwd wat jullie ervaring is met suikervrij eten. Heb je het weleens geprobeerd? Of is het een deel geworden van je voeding? Ik ben heel benieuwd en lees het graag hieronder terug in de comments!

Reacties

  • Naomi

    Echt suikervrij eet ik niet, maar ik krijg ook niet heel veel suiker binnen. En ja, dat merk je inderdaad wel aan je energieniveau. ik ben trouwens ooit wel echt geschrokken van de hoeveelheid suiker in frisdrank. Nu drink ik grappig genoeg bijna nooit meer frisdrank (denk hooguit twee glazen per maand), maar dat komt omdat ik na jaren alleen water drinken frisdrank nu al snel gewoon te zoet vind;).
    Onlangs geplaatst door Naomi: Begrip uit onverwachte hoek

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.