De vondelingenkamer, hoe zit dat eigenlijk?
13 dec 2016 Mama 13

De vondelingenkamer, hoe zit dat eigenlijk?

Van de week las ik in de krant dat er in Amsterdam een vondelingenkamer bijkomt. Nu heb ik wel vaker gehoord over vondelingenkamers, alleen dit specifieke bericht bracht mij toch wat vragen, want hoe zit het nou eigenlijk met de vondelingenkamer?

Ik ben eens wat informatie gaan zoeken op het net en moet hierbij als eerste zeggen dat het mij meer aangreep dan verwacht. Hoe verschrikkelijk dat je als moeder gewoon geen andere keuze ziet dan om je kind af te staan. Hoe meer ik hier over las, hoe meer dit met mij deed.

Stichting Beschermde Wieg

Bij het opzoeken van informatie kwam er steeds de naam stichting beschermde wieg (klik op de link om naar de site te gaan) omhoog. In Nederland is het verboden om je kindje hulpeloos achter te laten en is dit strafbaar. Deze stichting zet zich in voor vrouwen die geen andere keuze zien dan hun kindje af te staan en om hen te helpen dit op een waardige manier te doen. Onder andere heeft deze stichting de vondelingenkamer in het leven geroepen. Een ouder kan zijn of haar kind in deze kamer achterlaten in de wetenschap dat het goed opgevangen wordt en er voor gezorgd zal worden.

De stichting wil hiermee voorkomen dat vrouwen in paniek raken en geen raad meer weten wat zij met haar baby moet doen. Schrijnend genoeg komt het voor dat moeders in dit soort situaties geen andere keuze zien dan acties te ondernemen waar zij later spijt van krijgen. Stichting beschermende wieg hoopt dat een moeder in dit soort situaties haar kindje naar een van de zes vondelingenkamers in Nederland brengt.

Wat is een vondelingenkamer?

Een vondelingenkamer is een klein kamertje (5 bij particulieren en 1 in het ziekenhuis) waar een bedje staat en een stoel. De stoel is bedoeld voor de ouder om na te denken en om eventueel in alle rust afscheid te nemen van de baby.

Hoe werkt de vondelingenkamer?

Wanneer de ouder in de vondelingenkamer is aangekomen heeft hij of zij twee keuzen:

 1. Het kindje in het ledikant leggen en weggaan. Bij het sluiten van de deur valt deze in het slot om ervoor te zorgen dat er niemand meer bij kan, en zo het kindje een beschermde omgeving te bieden. Er zal zo snel mogelijk een Berschermende wieg moeder ter plaatse zijn om de baby op te vangen. In het ledikant ligt een enveloppe met belangrijke informatie voor de ouder, het is belangrijk om deze mee te nemen en door te lezen. Ook zit er een puzzelstuk in de enveloppe, een voor de moeder, en het andere stuk voor het kind. Zo kan later worden aangetoond dat jullie moeder en kind zijn. Ook zal er een formulier in het ledikant liggen waar alle gegevens van de ouder op vermeld kan worden. Deze gegevens worden gegeven aan de notaris en kan bij zestienjarige leeftijd door het kind worden opgevraagd. Mocht de ouder willen terugkomen op de keuze om het kind af te staan, kan men hier op terug komen binnen zes maanden na de geboorte.
 2. De ouder kan er voor kiezen om op de intercom te drukken. Er komt zo snel mogelijk een Beschermende wieg moeder. De ouder is hierbij niet verplicht om zijn of haar naam te noemen, alles wat wordt besproken is vertrouwelijk.

Hoe heftig ik het ook vind dat er vrouwen zijn die niet anders kunnen dan dit overwegen, denk ik dat het wel een heel goed initiatief is. Elke baby (en moeder) die hiermee gered kan worden is er één.

Kende jij de stichting beschermde wieg al?

Reacties

 • Tamara TS

  Ik kende het al en ik vind het een heel goed initiatief. Zo zijn die kleintjes in elk geval veilig. Ik vind het wel lastig dat een vader natuurlijk ook ouder is en op deze manier is er waarschijnlijk een man die er niet van op de hoogte is dat hij een kindje heeft. Soms is dat juist de bedoeling, zoals bij gewelddadige partners, maar er zullen ook vrouwen en meisjes zijn die alles onder druk van de familie stilhouden,
  Onlangs geplaatst door Tamara TS: Douglas adventskalender dag 11 & 12

 • Marloes

  Ik heb er ook wel eens van gehoord en vind het heel goed dat de stichting er is. Het lijkt me verschrikkelijk om in de situatie te komen dat je je kind er achter laat. Ik stel me ook altijd horror scenario’s voor dat je dan na 6 maanden en een dag opeens spijt krijgt en het niet meer ongedaan kunt maken. Gelukkig hoef ik geen gebruik te maken van zo’n kamer!!!

 • Loes Johanna

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar vind het inderdaad een heel goed initiatief. Wat moet het vreselijk zijn als je voor je gevoel geen andere keus hebt.
  Onlangs geplaatst door Loes Johanna: Zwangerschapscursus – doen of niet?

 • Judith Groen

  Zeker heftig, naar ook goed dat het er is.
  Liever dit dan een baby op straat of erger nog.. In een vuilnisbak.
  Ze zouden er veel meer van moeten hebben.
  Onlangs geplaatst door Judith Groen: Baby kerst outfit – keuzestress + sneak preview mijn outfit

 • Mathiske -gelukineenrompertje-

  Ik vind het een heel erg mooie stichting. Zelfs voor die moeders die geen uitweg meer zien word er respect vol omgegaan. Zo zijn de kleintjes veilig en hoop ik dat het allemaal goed komt. Ook voor de moeder
  Onlangs geplaatst door Mathiske -gelukineenrompertje-: Kersthaarspeldjes + WINACTIE!

 • Irma

  Ik vind het zeker een goed initiatief! Maar in wat voor ellende moeten deze moeders zitten…ik kan het me niet voorstellen. Hopelijk zijn er nu geen gevallen meer dat er baby’s op straat gevonden worden…
  Onlangs geplaatst door Irma: Kruidvat | Spa Secrets – Miracles of Bali

 • Leonie van Mil

  Kippenvel! Het lijkt me verschrikkelijk. En niet meer terug kunnen… maar het is goed dat het bestaat.
  Onlangs geplaatst door Leonie van Mil: Nooit meer ziek

 • Vlijtig Liesje

  Ik vind het ook goed dat het er is. Alles beter dan die nare berichten van gevonden baby’s in een vuilcontainers en zo…

 • jodi - liefthuis

  Wat verschrikkelijk en tegelijk wat goed dat dit er is. ik kan het me niet voorstellen, maar als de vondelingen kamer je laatste optie is dan ben ik blij dat er een veilige plek is voor dat kleine hulpeloze kindje. Ik schreef hier ook ooit een blog over, toen er een kindje in de vondelingen kamer was gelegd. Het grijpt me zo aan, maar ben ik trots op nederland dat deze optie er is.
  Onlangs geplaatst door jodi – liefthuis: We liegen massaal over ons cadeautje…Mijn Tips + WIN 50 euro Groupon voucher

 • Iris

  Schrijnend dat het nodig is, maar ik vind het toch een belangrijk initiatief. De kinderen die daar worden achtergelaten zouden anders ergens anders worden neergelegd, waar ze misschien niet op tijd gevonden worden.

 • Simone

  Ik vind het heel heftig dat sommige mama’s blijkbaar niemand hebben bij wie ze terecht kunnen als ze zo ontzettend in de problemen zitten… maar het is goed dat de beschermde wieg bestaat. Voor de moeders, en voor de kindjes…
  Onlangs geplaatst door Simone: Tip: Eef Lillemor Rugtas

 • Lilian

  Ik vind het ook een heel mooi initiatief. Er worden zoveel ‘ongewenste’ kinderen geboren, daar zouden we als samenleving toch ook een verantwoordelijkheid voor moeten dragen. Die intercom vind ik ook een mooie optie, denk dat als je er over praat dat er altijd een andere oplossing is.

 • Lieke - Life As Lieke

  Wat een goed initiatief!!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.