Bloggen: Beginnersfouten
15 dec 2015 Lifestyle 86

Bloggen: Beginnersfouten

Het beginnen van een blog vond ik een van de spannendste dingen. Ik weet nog dat toen ik zelf begon ik vrijwel niets van bloggen afwist en dat ik de afgelopen twee jaar onwijs veel heb geleerd. Vandaag eens wat beginnersfouten die met bloggen gemaakt worden op een rijtje!

De beginnersfouten die ik vandaag benoem zijn op mezelf gebaseerd. Ik heb er even over nagedacht of ik dit wel echt wilde plaatsen maar weet je: iedereen maakt fouten. Ik ben er maar liever eerlijk over dan dat ik ze ontken.

Bloggen en slechte foto’s

Dit is toch iets waar ik mij het aller aller meest voor schaam en eigenlijk gewoon liever achterwege laat. Mijn foto’s waren toen ik begon met bloggen echt om te huilen. Wist ik veel. Ik vond het heerlijk om te schrijven en schoot daar met een compact camera nog wat foto’s bij. Waar waren mijn ogen vraag ik mij soms af haha, gelukkig is dit inmiddels wel iets beter. Een goede fotograaf zal ik nooit worden maar ik doe erg mijn best op foto’s. En als ik niet tevreden ben doe ik het net zo lang over tot ik het wel ben.

Reacties bij andere blogs achterlaten

Als je begint met bloggen is het ook leuk om bij anderen de blog te lezen. En ja ik liet ook weleens van die ontzettend nietszeggende reacties achter zoals: wat een leuk artikel! Oh verschrikkelijk zeg. Mag ik alsjeblieft als tip meegeven dat je dit maar gewoon niet moet doen. Zelf deed ik het omdat ik anders gewoon niet wist wat ik moest schrijven. Maar zelfs dan: gewoon.niet.doen.lieve.meiden. Reacties waarin met interesse wordt gereageerd doen het veel beter dan een enkel zinnetje. En het is gewoon ook veel leuker om interesse te hebben in een ander!

blog

Taalfouten in blogs

Taalfouten springen mij in het oog en laten me niet meer los. Ik ben zelf dyslectisch maar toch kan ik er niet zo goed tegen als een blogger keer op keer dezelfde fouten maakt. Uiteraard maak ik zelf ook weleens fouten, en ben ik echt niet perfect in taal maar keer op keer dezelfde fout is eigenlijk gewoon niet nodig.

Vindbaarheid bijwerken

Ik begon met bloggen en blogde lekker een eind weg. Zonder eraan te denken dat er naast het bloggen nog een heleboel andere dingen bij komen kijken. SEO bijvoorbeeld. Lang leve Vincent die daar veel verstand van heeft. Hij heeft mij geleerd hoe ik SEO (vindbaarheid google) moet toepassen. Inmiddels zit het in mijn systeem en kan ik ook echt aan bloggers meegeven dat dit erg belangrijk is om te doen. Je vindbaarheid wordt hiermee gewoon veel groter. En dat is toch gewoon leuk? Vind ik dan.

Wat vinden jullie van deze beginnersfouten? Herkenbaar? Of juist niet? Laat je reacties achter in de comments, ik ben heel erg nieuwsgierig. 

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Tamara TS

  Dankjewel voor de tips! Ik ben gisteren pas begonnen, na er heel lang over te hebben nagedacht. Het is nog niet veel en ik weet ook niet of het veel gaat worden, maar ik vind het gewoon leuk om te schrijven.
  Ik had nog niet eens over SEO gehoord, dus dat ben ik meteen even gaan googlen.

  • Saskia Hardeman

   Leuk, heel veel succes en vooral plezier met bloggen!

 • Channa - Somama.nl

  De foto’s zijn hier ook echt een punt waar aan gewerkt moet worden. Overigens was het 6 maanden geleden echt veel erger dus langzaam gaan we vooruit, maar dat is e ht heel herkenbaar. En inderdaad de weinig zeggende reacties. Als ik niet inhoudelijk kan reageren dan doe ik het vaak maar niet meer. Hele handige tips voor beginners 🙂

 • Simpel, met een snufje liefde

  Goede tips! Ik heb ze volgens mij allemaal al gemaakt. Ik ben ook een slechte fotograaf en met mijn oude camera wordt het er niet beter op.
  En SEO? Wat is dat? Ik ga even naar Google!

 • Kaatje krabbelt

  Goedemorgen,

  Ik ben nieuw in de Bloggende wereld en ben dus nog een beetje op ontdekkingstocht. Probeer veel blogs te lezen en daarvan te leren wat mij juist wel of niet aanspreekt. Moet ook maar eens Googlen op SEO, bedankt voor deze tip!

  • Saskia Hardeman

   Graag gedaan 🙂 Veel plezier met bloggen!

 • jeapiebel

  Allemaal herkenbaar. Wat een leuk artikel. Comment laat ik alleen maar achter voor mensen die ook zo’n comment bij me achterlaten. Misschien dan beseffen ze hoe het voelt. 😉 Onzin natuurlijk. Ik neem altijd de tijd voor mijn comment als het kan. Taalfouten ben ik minder streng voor mezelf wegens mijn achtergrond. En als iemand zo afstoten dat snap ik wel, maar meer kan ik niet doen.

  • Saskia Hardeman

   Geeft niet hoor lieve Jeapiebel. Bij jou storen taalfouten mij dan ook juist weer helemaal niet. Omdat ik weet, en zie dat jij je best doet.

 • Simone

  Goeie tips! Slechte foto’s, soms doe je zo je best maar dan zijn ze het allemaal net niet. Daar zit voor mij nog wel een verbeterpuntje denk ik.

  • Saskia Hardeman

   Is ook heel erg lastig hoor, vind het soms ook onwijs frustrerend 🙂

 • Dorien

  Heel herkenbaar, mijn foto’s zijn nog steeds niet altijd van de kwaliteit die ik zou willen en dat is voor mij echt mijn aandachtspunt. Dat puntje over de comments herken ik ook, wel, er wordt niet altijd even goed gelezen, maar dan kan je met je comment toch echt de plank misslaan! Ik lees blogs die ik leuk vind om te lezen en waarbij ik het ook leuk vind om een comment achter te laten!

  • Saskia Hardeman

   Ja precies ik ook. Ik vind blogs echt super leuk om te lezen en zou ook niet snel een comment achterlaten bij een artikel waar ik van denk: mwah.

 • Lin

  Leuke blog, ik had ook geen idee wat SEO was haha

 • Carlijn

  Zeggen dat je een fijne week gehad hebt terwijl je over zo’n moeilijke periode schrijft, vind ik gewoon onfatsoenlijk.. Slecht zeg.
  Goede tips verder. Het scheelde dat ik al blogde voor de Bijenkorf voordat ik met mijn eigen blog begon. Daar werd al goed op SEO gelet en lag de fotografielat hoog. SEO is zo belangrijk, bijna de helft van mijn bezoekers komt via Google!

  • Saskia Hardeman

   Wat gaaf dat je blogde voor de bijenkorf, dat wist ik niet. Goede leerschool, want jouw foto’s zijn pas echt om jaloers op te worden haha 🙂

 • Iris

  Hele fijne tips! Ohhh mannn, SEO! Ik probeer me erin te verdiepen, maar wat is dat moeilijk zeg! Volgens mij doe ik maar wat, haha.
  Zelfde verhaal met foto’s: ik vind het maar lastig om foto’s te maken die passend zijn bij mijn blog. Gebruik dus regelmatig beelden via Unsplash.com… Ooops.

  • Saskia Hardeman

   Haha moet kunnen hoor foto’s van Unsplash 🙂 SEO leek mij ook heel erg moeilijk maar valt best mee 🙂

 • Nicole

  SEO pas ik nog steeds amper toe, puur omdat ik bloggen echt als hobby heb. Dus vind dat niet echt een fout ofzo. Het is net wat je zelf wilt. Maar qua foto’s en reacties ben ik het wel eens. Al kan ik soms zelf qua reacties nog de fout maken en dat is dan niet omdat ik zomaar iets achterlaat maar omdat ik dan bijv alleen naar de foto’s kijk (bij een fotodagboek) ivm tijdnood. Heel stom eigenlijk…

  • Saskia Hardeman

   Klopt hoor Nicole, zoals ik ook probeer aan te geven zijn dit echt mijn persoonlijke beginnersfouten.

 • Amy

  Jep, die slechte foto’s… Heel herkenbaar! Door een grote storing bij mijn hosting was ik laatst alle foto’s van 1,5 jaar kwijt. Bijna alles staat weer goed terug, maar toen ik foto’s van de eerste maanden ging terugzetten schaamde ik me toch wel een beetje 😉

  • Saskia Hardeman

   Haha Amy dat had ik dus ook. Toen ik die foto’s terugzag dacht ik echt: hoe durfde ik dat te plaatsen 🙂

 • Jess

  Wat een leuke week heb je gehad 🙂 (grapje e).
  Seo wat? Dat zal ik eens moeten googlen!

  • Saskia Hardeman

   Hihi 😀

 • Milou

  En ga als beginnende blog die net een maand bestaat niet lopen bedelen -inclusief onrealistische bezoekersaantallen- bij webshops. Echt, doe het niet. :’) (heb nu zelf 2 weken een webshop en al heel erg kunnen lachen om het aantal mails wat ik binnenkrijg van beginnende blogs.)

  • Saskia Hardeman

   Haha. Ik heb eens over de webshop van mijn moeder geschreven heel lang geleden, en zij kreeg me toch een lading productaanvragen binnen hihi 😀

 • Mandy

  Super goede tips! In het begin had ik ook ‘slechte’ foto’s, het is zeker goed om er in te investeren. Net zoals SEO, ben daar zelf zo slecht in….

 • Dina

  In het kader van reacties: ook je link continu spammen in reacties is erg vervelend! 😛

  • Saskia Hardeman

   Oh bah. Nou inderdaad dat is een goede, die hoort er inderdaad nog bij!

 • Nesrin

  Leuk artikel!

  – einde reactie –

  Grapje! Ik blog bijna twee jaar en heb nog steeds geen mooie foto’s wel heb ik onlangs SEO en dit zorgt inderdaad voor een goede vindbaarheid.

  • Saskia Hardeman

   Jouw foto’s zijn juist heel goed hoor! Bekijk ze heel graag + dat je een hele leuke en gezellige blog hebt.

 • Suzanne

  Als jij in een artikel beschrijft dat je een mindere week hebt gehad, en iemand zegt toch dat je zo te zien een leuke week hebt gehad, dan leest die persoon ook gewoon niet. Laat dan geen comment achter. Ik probeer altijd een comment met inhoud achter te laten, anders draagt het niks bij. Mijn foto’s waren in het begin ook niet echt je-van-het, maar sinds ik ze maak met een spiegelreflex in plaats van mijn iPhone is er al een heleboel verbeterd 🙂

  • Saskia Hardeman

   Ja precies hier net zo. Met een spiegelreflex is het allemaal net iets mooier. Een bericht met inhoud achterlaten is ook gewoon veel leuker 🙂

 • Hanna

  Herkenbaar. Ik moet zeker ook nog aan mijn foto’s werken, maar ik vond het vooral lastig om daar de tijd voor te nemen.

  • Saskia Hardeman

   Klopt hoor, dat blijft ook lastig. En het licht is ook iets wat mee moet spelen. Dat vind ik lastig van de laatste dagen nu het wat grauwer is buiten.

 • Saskia

  Super bedankt voor de tips. Hier wordt aan de foto’s gewerkt. Ik merkte toch echt dat mijn mobiele telefoon niet voldeed en om nou direct een professioneel fototoestel te kopen was ook weer zo iets. Dus ik heb een handzaam model gekozen. Maar van 8mp naar 20 mp is toch echt wel een groot verschil. Ik ben er super blij mee. Nu alleen nog in mijn systeem krijgen om dat ding wat vaker te pakken! Haha. Foto’s bewerken vind ik ook steeds leuker worden.

  De SEO ga ik zo maar eens googelen en aanpassen. Super thanks voor de tips!

  • Saskia Hardeman

   Foto’s bewerken is ook super leuk! Ik leer daar steeds weer wat van bij. Fijn gevoel is dat he als foto’s steeds een beetje beter worden 😀

 • Angela

  Bedankt voor de tips! Ik neem nu foto’s met mijn telefoon, helemaal niet zoals het hoort natuurlijk. Daar maak je helaas niet de mooiste foto’s mee. Misschien moet ik toch maar eens gaan sparen voor een goede camera. En SEO ga ik ook maar eens opzoeken haha ;)!

  • Saskia Hardeman

   Ah weet je: er zijn mensen die met hun mobiel best mooie foto’s kunnen maken. Alleen persoonlijk val ik daar gewoon niet onder haha 🙂

 • Angèlique

  Oef dit is zeker herkenbaar! Wat ook een beginners fout van mij was: de layout. Ik wist niet wat ik moest en deed maar wat. En inderdaad die reacties brr, zo jammer wanneer je merkt dat iemand gewoon je tekst niet leest.

 • Sheela

  Goeie tips, ik blog zelf ook nog niet zo lang. Ik moet zeggen dat ik met spelling van woorden geen moeite heb, maar wel is met dt/d/t hahaha! Dat blijf toch een heikel puntje. Ik hoop maar dat daar niet teveel op word gelet 😉
  Verder lees ik ook altijd nog eens zelf mijn artikel door, zodat ik raar gevormde zinnen oid nog even kan aanpassen. Ik kom dat op andere blogs ook wel eens tegen dan zit ik die zin drie keer te lezen en dan denk ik, volgens mij klopt er iets niet.
  Dat met slechte foto’s is inderdaad ook nog wel een puntje, ik heb wel een spiegelreflex camera. Ik moet die eigenlijk vaker gaan gebruiken, maar soms dan gebeuren er dingen en dan schiet ik die foto’s gelijk met mijn iphone ipv dat ik eerst ga opstaan op die spiegelreflex camera te pakken. Gelukkig zijn mijn iPhone foto’s van redelijk goede kwaliteit, behalve ’s avonds. 😉

  • Saskia Hardeman

   Bij jou is spelling mij nog nooit zo opgevallen 🙂 Een artikel voor het plaatsen nog even doorlezen is een goede tip, dat probeer ik ook regelmatig te doen. Ik vind het soms ook veel gemakkelijk om gewoon mijn mobiel te pakken ipv de camera, zo’n gedoe soms gelijk haha 🙂

 • Nicky | NickyNails

  Wat een fijne week heb je gehad, oh wacht dat past hier niet bij 😉 haha! Zo herkenbaar dat mensen niets lezen en alleen maar reacties achterlaten. Voor mijn blog weet ik dat ik echt moet letten op foto’s en op spelfouten. Maar ik vind het alleen maar fijn om dan tips te krijgen zodat ik ook alleen maar kan groeien en hopelijk mijn blog ook.

  • Saskia Hardeman

   Haha 🙂 Aandachtspunten zijn ook prima, heb ik zelf ook hoor!

 • Mariska

  Ik probeer deze fouten juist te ontwijken! Maar met een blog van 2 weken is het ook wel onvermijdelijk dat er nog veel te leren valt voor mij. SEO vind ik het lastigste. Bedankt voor de tips 🙂

  • Saskia Hardeman

   Tourlijk, als je twee weken aan het bloggen bent dan mag dat ook zeker hoor 🙂 Zelf he ik gewoon geleerd van mijn eigen fouten 🙂

 • Sandra

  SEO is zó belangrijk vind en vindbaarheid inderdaad. Ook ik ben hier al een tijdje erg mee bezig. Je merkt echt dat dit qua bezoekersaantallen helpt! Die reacties zonder inhoud vind ik altijd zo stom. Dat voorbeeld die jij gaf, dat had ik inderdaad gezien onder jouw artikel. Niet echt leuk om zo’n reactie te ontvangen. Ik merk trouwens niets van jouw dyslectie hoor! 🙂

  • Saskia Hardeman

   Ah lief. Ik probeer ook echt te letten op mijn taal enzo 🙂 En SEO is inderdaad belangrijk, ik denk dat ik ongeveer de helft van mijn bezoekers per maand daar vandaan heb.

 • Renate

  Ik ben er helemaal mee eens! Vooral vind ik vaak een ‘beginnersfout’ de foto’s, maar om goede foto’s te maken moet je uiteraard ook oefenen. Voor ik begon met bloggen was ik al even bezig met fotografie, maar vergeleken met wat ik nu kan was het wel echt om te huilen haha. Voor de rest vind ik inderdaad ook echt een fout die reacties achterlaten bij anderen. Ik had pas inderdaad gezien bij je diary dat iemand geschreven had “wat heb je een leuke week gehad” en ik kon me alleen maar afvragen: waar haal jij uit dat dit een leuke week is?. Ik vind elke reactie die ik krijg leuk en waardevol, maar ik krijg er wel ooit echt wat van van die mensen met hun “leuk” of zo iets simpels. Ik doe altijd moeite voor mijn reacties, omdat ik anders liever gewoon niks achterlaat! 🙂 en de rest vind ik trouwens ook belangrijk, vooral de taalfouten. We maken ze inderdaad allemaal, maar soms denk ik wel echt van: volg een cursus Nederlands of Engels. Jouw dyslexie was me ieder geval niet opgevallen en ik ben een echte taalnazi, dus dan is het denk ik echt een compliment haha!

  • Saskia Hardeman

   Klopt hoor dat je voor goede foto’s veel moet oefenen. Maar toen ik het van mezelf zag schrok ik gewoon een beetje haha. Van de reacties, ja dat is gewoon heel jammer. Ik merk ook dat ik het zelf echt super leuk vind om bij anderen gewoon inhoudelijker te reageren 🙂

 • alexa

  Taalfouten maak ik helaas nog steeds maar met foto’s maken ze kunnen niet in 1 keer perfect zijn dus dat is lastig.. daar werk je aan en dan zie je het progress. Ik zie ook foto’s van een jaar geleden dat ik denk.. Oeps.. En ook niet eens mooi groot dat je denkt tja zonde. En inhoudelijke reacties zijn vaak leuker maar soms is het wel lastig want dan weet je niet zo goed wat je neer moet zetten naar bijvoorbeeld een compimentje over de leuke outfit die iemand draagt maar dat doet ook al iedereen dus dat is dan ook niet meer origineel maar snap wel heel goed wat je bedoelt. Goed artikel!

  • Saskia Hardeman

   Ah klopt wel hoor Alexa. Ik denk dat inderdaad bij het beauty of lifestyle bloggers het soms misschien ook lastiger is om inhoudelijk te reageren.

 • Drie

  Goed artikel! Ik ben ook nog maar een maandje aan het bloggen en vind het ook moeilijk om mooie foto’s te maken, ondanks dat we een goede camera hebben.
  Wat ik soms wel vervelend vind, is het verplicht berichten bij elkaar achter moeten laten. Ik reageer alleen als ik het ook interessant vind. Een reactie als ‘leuk artikel’ wat kun je daar nu mee? Maar nog ergere reacties die ik wel eens gezien heb onder een video: ‘ik heb nu geen tijd om te kijken, maar kijk de video vanavond wel even.’ Waarom zou je zo’n reactie achterlaten? Je reageert toch alleen als je de video ook echt gezien hebt? Alles voor de bezoekers dus..

  • Saskia Hardeman

   Het verplicht berichten achterlaten snap ik ook niet zo goed. Ik vind het overigens heel leuk om bij mijn eigen bezoekers op hun blog reacties achter te laten, maar het is wel gemeend 🙂

 • xkekography

  “Wat een leuk artikel!”. Nee grapje :’) Ik herken wel een aantal ‘fouten’, maar je moet toch ergens beginnen hé :’) Ik vind dat soort reacties op mijn artikelen ook heel erg irritant, mensen die niet reageren op de inhoud maar ‘reageren om te reageren’.

  • Saskia Hardeman

   Haha! 😀 Klopt je moet inderdaad ergens beginnen, dat is helemaal waar! Reageren om te reageren moet gewoon verboden worden 😉

 • Ysann

  SEO is een goede tip! Mijn vriend weet daar ook heel veel van af dus heb veel van hem geleerd ook inderdaad (haha wat moeten we zonder onze mannelijke wederhelften). Goed artikel dit! Dat van die reacties is helemaal waar, kan me daar zó aan ergeren hah.

  • Saskia Hardeman

   Haha ja handig he die mannen! Die van mij is ook de reden geweest dat ik ben gaan bloggen haha 😀

 • Francoise

  Goeie tips! Heb zelf nooit echt onderzoek gedaan naar hoe SEO nou precies werkt en hoe ik mijn blog beter vindbaar maak. Ga ik zeker even doen nu

  • Saskia Hardeman

   Succes! 🙂

 • Sandra

  yep, foto’s dat is voor mij nog steeds het moeilijkst. Ik wil dan ook heel graag nog een goede, mooie camera. En seo daar moet ik mij ook nog beter in gaan verdiepen. Goede tips! Dank je.

 • Sax and the Pretty

  Noem het beginnersfouten, maar “hey wat leuk” en “leuk gedaan” rules nog steeds de world 😉 X

  • Saskia Hardeman

   Haha je geeft me inspiratie voor een nieuw artikel: Fouten voor gevorderden 😉

 • Bob

  Goede foto’s lijkt mij wel een flinke investering in camera (en eventuele bewerkings software) of sla ik de plank hier volledig mis?

  • Saskia Hardeman

   Wat mij betreft niet nodig. Ligt er natuurlijk aan wat je verstaat onder een flinke investering. Ik denk namelijk dat je met een compact camera best hele mooie foto’s kan maken. Dat weet ik trouwens wel zeker 🙂 Ik ken een aantal bloggers die zelfs met hun iPhone perfecte foto’s maken. Ik denk dat goede foto’s meer te maken heeft met welk licht je gebruikt en hoe je de foto’s maakt. Ik gebruik zelf photoshop maar volgens mij zijn er genoeg bewerkingsprogramma’s die geen geld kosten.

 • Nicole

  Ja die foto’s… dat is hier nog steeds een dingetje. Ik werk namelijk gewoon fulltime en de foto’s bij daglicht maken lukt dus vaak niet. Heel irritant!

  • Saskia Hardeman

   Ja ik ken het, is zeker ook heel erg vervelend. Laat de zon maar snel weer komen 😀

 • Iris

  Ehm, SEO? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Of is het alleen voor eigen domeinen?

  • Saskia Hardeman

   SEO is dat je vindbaar wordt voor Google. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het niet weet of dit alleen voor eigen domein is 🙁

   • Nicole

    Het is niet perse voor eigen domeinen, maar google geeft dat sowieso wel een pre.
    Dus als je een blog hebt die het super doet qua vindbaarheid dan zullen ze een andere blog met eigen domein en een mindere seo hoger plaatsen. Dit omdat de bots van Google een eigen domein als professioneler zien. En dat is ook hun doel, professionele vindbaarheid bieden.

 • Leonie

  Ha Saskia,

  Bedankt voor de tips. Inderdaad goede foto’s maken… ik schiet nu nog foto’s met mijn Iphone… Toch maar eens investeren in een goede camera. Ik hoop ooit ook filmpjes te gaan maken voor Mamakraamt.. Dus ik zou toch een camera moeten kopen die die functie ook heeft. Nog tips? Haha.

 • nikki -Sukhi.nl

  Heel erg fijn om te lezen dit! Hele handige tips. En zo’n artikel heb ik nog niet vaak voorbij zien komen! Leuk 🙂

  Gr, Nikki

 • Saar

  Er zijn nog wel heel veel ervaren bloggers die reactie achterlaten als, leuk artikel. Zeg dan niks ;-). Ik schreef ook pas een artikel over mijn fouten. Leuk om zo even te reflecteren.

 • Angela

  Ik weet van het bestaan van SEO, maar ik vergeet eigenlijk altijd er aandacht aan te besteden. Lesje geleerd 😀

 • Eva

  Oei, herkenbaar artikel. Ook hier leer ik echt van mijn “beginners” fouten. Ik blog nu zo’n 2 maanden, heel kort dus nog. Maar als ik de foto’s van mijn eerste artikelen zie…Hmm ik wil ze eigenlijk opnieuw maken! En taalfouten, ook dat is iets waar ik mezelf op de vingers voor tik. Ik lees elk artikel voordat ik ga slapen echt nog een keer door. En dan nog haal ik er weleens een fout uit. Terwijl ik het dan al heel vaak heb bekeken. SEO heb ik inmiddels geïnstalleerd maar ik heb het idee dat ik nog steeds niet heel goed vindbaar ben. Ook daarin ben ik nog lerende. Ach, het houdt mij van de straat ;-). Ik vind dit soort artikelen trouwens ook fijn om te lezen! Alle tips zijn welkom…
  Liefs,
  Eva

 • Nathalie

  Het hele SEO heb ik me nog nooit mee bezig gehouden, al weet ik wat het is en wat het op zou kunnen leveren.
  Misschien mede omdat ik voor mijn plezier blog al vele jaren en de bezoekers aantallen niet de drijfveer zijn.
  Ik zal toch eens die plugin gaan gebruiken, hij staat er maar ik let er eigenlijk niet op! Al heb ik een gratis variant en gok dat de mogelijkheden beperkt zijn hiermee.

  Bedankt voor de ‘reminder’ er eindelijk eens iets mee te gaan doen of in ieder geval een poging doen!

 • Carmelina

  Dyslectisch? Serieus? Je weet het bijzonder goed te verbloemen… Heb je tips? 🙂 altijd fijn om dit soort dingen te lezen als beginnende blogger… Dat seo moet ik me echt eens in gaan verdiepen en die foto’s oh oh.. Daar maak ik me ook schuldig aan!
  Bedankt voor het delen!

 • sabrina

  Leuke tips en oh zo waar. Al is het soms moeilijk om je eraan te houden, tijdsgebrek weet je wel 🙂 Het belangrijkste maar meest tijdrovende is het SEO verhaal vind ik persoonlijk.

 • Susanne

  Ik ben net begonnen met bloggen dus alle tips zijn zeer welkom! Ik ben toevallig bezig met een blog over mijn doelen voor komende tijd mbt mijn blog en daar staat in dat ik graag betere foto’s wil plaatsen, toevallig! SEO ga ik ook maar eens googlen haha!

 • Sparklesofmakeup

  Die beginnersfouten kennen we allemaal denk ik. Maar daar leer je natuurlijk uit hé. Dat is het fijne. SEO is bij mij wel nog steeds een probleem. Ik snap er werkelijk niets van. Ik zou ook iemand als Vincent moeten hebben om me dat uit te leggen 😉

 • Celine

  Dank voor de tips! Ik merk dat ik qua fotografie ook nog veel te leren heb (schaam schaam). Ben in oktober begonnen en vond het zo spannend om echt online te gaan. Heerlijk om te schrijven en het online te delen – en nog leuker, hoeveel leuke mensen je online tegen komt! Dat inspireert denk ik nog het meeste!

 • May

  Huh? Ben jij van christmaholic?

  • Saskia Hardeman

   En dat is? Nooit van gehoord haha.

   • May

    sorry, my bad! Nu ik je fotootje zie herken ik je wel…
    Ik moest alleen even denken wie je ook weer was.

 • Resarcle

  Ik ben eigenlijk best blij met alle reacties, hoe kort ook. Als ik zelf niks zinvols toe te voegen heb, druk ik op de like knop, maar dat vind ik dan zelf ook zo wat te weinig moeite.
  Ben ik even blij dat ik niet de enige blogger die niet weet wat SEO is! Daar moet ik duidelijk dringend iets aan doen!

 • Irma

  Hmm, dat SEO moet ik dan toch echt eens een keer uit gaan zoeken en toepassen. Ik rommel daar meestal maar wat mee aan, maar ik geloof nooit dat het heel positief is voor mijn blog. Dus: aan de slag! Dankjewel!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.