Alles onder controle? Nu even niet!!
16 jan 2019 Lifestyle 8

Alles onder controle? Nu even niet!!

Elke mama zal het wel herkennen: de eeuwige behoefte om al die ballen maar in de lucht te houden. En dan vooral: het gevoel van falen hebben wanneer dit eens niet lukt. Want: wij mama’s horen dat toch allemaal gewoon te kunnen? Werk, kinderen, man en huis. Daar zijn wij tenslotte moeder voor!

Persoonlijk wil ik daar van af. Van dat gevoel dat ik mijzelf altijd maar moet verantwoorden aan mijzelf. Het altijd maar alles moeten doen en moeten kunnen. Dat is gewoon niet altijd haalbaar en dat mag en hoeft ook niet. Het is niet erg wanneer het eens een enorme bende is in huis, en wanneer de vette vingers van de kinderen op de tafel en de stoelen zitten.

Hé, het is ok!

Het is niet erg wanneer de bedden eens even niet worden opgemaakt en de was een dagje langer blijft liggen. Dat zijn juist dingen die er eigenlijk helemaal niet het meeste toe doen maar wat ik zelf bijvoorbeeld wel heel belangrijk maak. En ik heb het al veel vaker verteld en beschreven dat ik het mijzelf zo kwalijk kan nemen wanneer het allemaal niet op tijd en voldoende gebeurt.

Alleen besefte ik mij onlangs: de enige die ik hier mee heb, dat is mijzelf. Continue die stress, die chaos in het hoofd. Steeds maar weer denken: ik moet dat nog doen! En als dit niet NU gebeurt, dan gebeurt het misschien wel helemaal nooit. Nou, ik kan je vertellen. Als het helemaal nooit gebeurt dan was het dus waarschijnlijk ook helemaal niet nodig 😉

Dus laten we gewoon maar toegeven dat we alles gewoon eens even niet onder controle hebben. Nu niet, en morgen misschien ook niet. En weet je: het komt allemaal wel goed. Niemand die er verder onder zal leiden. Ik wil mij dit vaker bedenken. Vaker even de dingen laten gaan voor wat ze zijn en dit gewoon ok vinden. Doen jullie mee?

Is het herkenbaar voor jullie? En hoe gaan jullie hiermee om?

Reacties

 • Stephanie

  Groot gelijk! Dat moet ik ook doen of ik maak mezelf ongelukkig…

 • Sandra

  Ik herken zoveel in wat je schrijft… ik word af en toe gek van mezelf. Maar ik word er gelukkig steeds makkelijker in.

 • Inge

  Zeer herkenbaar!! Het gaat me al beter af dan een aantal jaren geleden toen onze zoon nog klein was.. Nu hebben we 2 kids en ja moet ik gewoon loslaten en als ik erover nadenk is het ook te belachelijk voor woorden. Feit is wel dat ik een rustiger hoofd heb als het opgeruimd en overzichtelijk is, hier geniet ik ’s avonds van :-). Verder probeer ik mezelf niet meer zoveel op te leggen, continu die lijstjes in mijn hoofd en vooral het woord MOET.. Het allerbelangrijkste is een relaxte moeder.. De kids onthouden later immers niet die schone vloer, wel de genietmomentjes (zeg ik even 100x tegen mezelf :-))..

 • Stephanie Van Der Wal

  Heel herkenbaar! Wij ruimen nu alleen in de avond het speelgoed op.. ipv elke keer alles op te ruimen.
  En proberen de dingen een beetje los te laten. Maar dat is soms zeker lastig🤓

 • Evelien

  Heel herkenbaar… En soms stoor ik me ook ontzettend aan mezelf. Maar ik vraag me dan tegelijkertijd af: heb ik nu meer ‘stress’ als ik het wél gewoon doe, of juist niet? Om ‘m even gecompliceerd te maken: het is ook niet fijn als je stress hebt vanwege het feit dat je (geforceerd) iets niet doet waarvan je weet dat je je prettiger zou voelen als je het wél doet. Je kunt bijv. voor jezelf bepalen dat je op een bepaalde dag een X aantal dingen oppakt. Groetjes!

 • Coco

  Herkenbaar… Ik moet ook leren loslaten, die éne vuile tas niet meteen willen afwassen of dat pluisje stof even negeren en op de bank neerploffen…. Het is oké even tijd te nemen voor mezelf! Het is moeilijk…
  Onlangs geplaatst door Coco: Bloggen: mijn ding!

 • Jaklien

  Ooh vreselijk herkenbaar… mijn hoofd maakt te vaak overuren van wat ik mog allemaal moet. Zat bij mijn vriendin op de bank en die merkt dat ook aan mij en die vroeg ook je bent moe he meid…. waar ik volmondig ja op heb geantwoord en plechtig moest beloven het vandaag allemaal even te laten. Wat ik lastig vind en ik ongemerkt mijn lijstje in mijn hoofd blijf controleren vaak ook ongemerkt🙈 daar afstand van nemen vergt ook weer enige concentratie of zo…

 • Felicia

  ja herkenbaar ik moet ook en hele hoop van mezelf haha
  en met 4 kinderen valt het niet altijd mee dat het perfect verloopt vooral in de avond stress stress en stress
  maar ik probeer er wel voor te zorgen dat mijn kinderen er zo min mogelijk van merken ik verberg die stress altijd voor hun
  wat ik allemaal moet van mezelf vrolijk en geduldig en lief begripvol blijven naar de kinderen toe dit lukt mij gelukkig meestal ook. en een gezellige fitte vrouw voor mijn man die als alle kinderen op bed liggen nog alle engergie over heeft om met hem gezellig koffie te drinken en de dag door te nemen hoe het was
  en de volgende dag weer stralend fris en mooi opgemaakt in alle perfectie verschijnen op mijn werk.
  dat moet ik dus allemaal van mezelf elke dag weer opnieuw.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv