5 tips voor relaxte OCHTENDROUTINE
22 sep 2020 Kinderen Mama 8

5 tips voor relaxte OCHTENDROUTINE

De ochtendroutine.. Het is bij ons vaak toch wel het meest stressvolle momentje van de dag. Inmiddels hebben wij een aantal routines die wij volgen en die voor ons heel fijn werken! Ik deel vijf tips voor een relaxte ochtendroutine zonder stress!

Zet wekker op tijd (zo vroeg mogelijk)

Dit lijkt natuurlijk ontzettend voor de hand liggend (en dat is het ook), maar probeer de wekker vroeger te zetten dan normaal. Zet je de wekker altijd om half zeven? Probeer dan eens kwart over zes. Lijkt ontzettend vroeg, maar voor mij persoonlijk werkt het wel. Ik spring dan wel niet direct mijn bed uit, maar het geeft mij net even het extra beetje tijd. En wanneer ik iets extra tijd heb, doorloop ik de ochtend met kinderen ook een stuk fijner. Hoe vroeger de klok hoe beter eigenlijk 🙂

Uitgerust wakker worden

Wanneer de wekker vroeg gaat, dan is het handig om goed uitgerust wakker te worden. Ga op tijd naar bed, en mijd de telefoon voor het slapen gaan. Lees liever iets, of luister een luisterboek. Wanneer je uitgerust wakker wordt heb je genoeg energie voor de volgende dag en gaat alles veel gemakkelijker.

Skip Hop Lunch box

Lunchboxjes klaarmaken

het scheelt een heleboel gedoe en ellende wanneer je de lunchboxjes van tevoren klaar maakt. Vaak zet ik deze de avond van tevoren al klaar. Het scheelt aardig wat tijd. De lunchboxjes kunnen na het klaarmaken gemakkelijk even een nacht in de koelkast staan. Bij het fruit (tussendoortje) kan dit net zo gemakkelijk. Wel is het handig om er op te letten wat voor fruit je gebruikt (banaan ziet er de volgende dag niet meer zo lekker uit).

Geen kledingstress

Ook de kleding leg ik de avond van te voren klaar. Om gedoe de volgende ochtend te vermijden overleg ik ook altijd even met de kindjes wat ze de volgende dag aan krijgen. Vooral mijn jongste heeft er een handje van om iets niet aan te willen en een eigen wil te hebben betreft kleding. Wanneer alles klaar ligt en je al iets oudere kindjes hebt, kunnen zij zich in de ochtend gemakkelijk zelf aankleden. Heerlijk!

Geef kinderen eigen taken

Het helpt hier om de kinderen in de ochtend bezig te houden door hen eigen taken te geven. Bijvoorbeeld bedden opmaken, kamertje opruimen, oude kleding in de wasmand etc. Zo zijn ze bezig en hebben ze minder tijd om de rust te verstoren 😉 Helpt bij ons heel erg goed!

Tot zover de tips voor een relaxte ochtendroutine! Hoe gaat de ochtendroutine bij jou? En wellicht heb jij nog tips? Ik ben heel benieuwd en lees het graag terug in de comments!

Reacties

 • Inge

  Grappig ik doe het ook zo.. De avond van tevoren smeer ik boterhammen en zet alles in de koelkast, fruit doe ik wel ’s morgens. Mijn wekker gaat om 5.45 uur, voor 6.00 uur ben ik eruit, maak mezelf eerst helemaal klaar, dan álleen naar beneden, alles klaarzetten/ maken, dan ontbijt ik en drink ik koffie op mijn gemak. Rond 7.00 uur ga ik naar boven en kindjes rustig wakker maken. Ik ben dan zelf helemaal klaar en heb alle tijd voor ze, dit geeft zoveel rust voor iedereen, dat motiveert me ook om mijn bed uit te komen :-). Ik wil dat de kinderen rustig aan de dag kunnen beginnen.. in plaats van halfslepend over het schoolplein worden gebracht, dat vind ik echt vreselijk…

  • Saskia Hardeman

   Ja klopt, ik vind die rust ook fijn. Alleen de wekker voor zes uur.. dat vind ik wel heel knap haha!

 • Naomi

  Goed idee om met de kinderen ook al te bespreken wat ze de volgende dag gaan dragen. Ik ben totaal geen ochtendmens, maar heb inmiddels wel ontdekt dat je inderdaad maar beter de tijd kunt nemen. Geeft toch een stuk meer rust ’s morgens.
  Onlangs geplaatst door Naomi: Boekenpraat: De verborgen kinderen (Elizabeth Byler Younts)

 • Yvonne babin

  Heel leuk en nuttig artikel. Vooral de tijd even voor jezelf is zo fijn! Ik doe er af en toe een fruit knijpzakje in, dan zijn de tasjes helemaal snel klaar.

  • Saskia Hardeman

   Ja die knijpfruitjes zijn indd super! Ik ga er weer even een aantal halen haha.

 • Tamara

  Ik ben echt zo slecht in de ochtenden! Ik ben nooit een ochtendmens geweest, en mijn dochter net zo min. De ochtend is altijd voor ons beide een strijd. Liefst zo lang mogelijk blijven liggen, veel stress uiteindelijk en altijd nét op tijd op school. Ik zou echt eerder moeten opstaan, Heb het weleens geprobeerd, maar na een paar dagen was ik er weer klaar mee haha.
  Onlangs geplaatst door Tamara: Hoe vallen Alexander McQueen? Zo koop je de juiste maat

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.