Vliegen met kinderen (tips van een stewardess!)
9 mei 2018 Mama Travel 6

Vliegen met kinderen (tips van een stewardess!)

Wanneer je met je kindjes op vakantie gaat komt daar best veel kijken. Thuis begint vaak al de meeste chaos en de stress met het inpakken. En dan nog niet te denken aan het feit dat je moet vliegen met je kindje (kinderen). Ik als stewardess heb wat tips op een rijtje gezet, waar je misschien iets aan hebt.

Opstijgen en landen

Sommige kinderen (en volwassenen) hebben met het opstijgen en landen last van de oren. Bij de meeste mensen is het makkelijk te verhelpen door veel te gapen, iets te eten, kauwgom te kauwen of misschien iets te drinken. Wanneer je met een baby of kleine kindjes vliegt, raad ik altijd aan om drinken bij de hand te hebben. Om aan kleine kinderen uit te leggen om heel overdreven te gapen, is altijd een beetje lastig. Gewoon een simpel bekertje met water dat je je kindje kan laten drinken met het opstijgen en landen, zodat de oortjes open gaan. Wanneer je borstvoeding geeft kan je dit aan je kindje geven bij het opstijgen en landen.

Wanneer je verkouden bent is het wat lastiger om de oren open te houden. Het ligt er wel aan hoe erg alles dicht zit. Mensen die er last van hebben vertel ik altijd dat op het moment dat de daling wordt ingezet, ze even neusspray moeten sprayen. Dit heeft vaak een goed effect en hierna gaan de oren vaak daarna snel open. Als je echt pech hebt helpt het niet en kan het ook heel erg pijn doen. Ik heb nog heel vaak mensen op mijn vluchten die dan huilend op hun stoel zitten van de pijn. Het ergste vind ik dat ik niks voor ze kan doen. Wanneer je oren dicht blijven met de landing kan het zijn dat het even duurt voordat ze weer open gaan.

Flesjes en eten opwarmen

Waar ik altijd erg om moet lachen is wanneer ouders vragen of ik een flesje kan opwarmen op 700 watt voor 1 minuut. Eigenlijk moet ik dan een beetje mijn lach inhouden, want wij hebben geen magnetron in het vliegtuig. Wanneer ouders het water en melk al samen hebben gemengd, maakt dit voor ons stewardessen iets lastiger om het op te warmen. Wanneer je enkel warm water nodig hebt, is dit ideaal. Wij mixen dit gewoon met heet water uit de boiler en koud water van een waterfles.

Hetzelfde met potjes met eten voor de kleintjes. Dit warmen wij vaak op door heet water in luchtziektezakjes te doen en daar het potje met eten in te zetten. En dan hopen dat het een beetje warm wordt.

Bekijk ook: In het vliegtuig met kinderen

Do’s en Don’ts tijdens een vlucht

Do’s:Wanneer je kindje het zitten zat is kan je misschien even een klein rondje vliegtuig lopen. Wanneer de stewardessen in het gangpad staan met de karren en je moet bijvoorbeeld naar het toilet, mag je altijd vragen om hier langs te mogen. Verwacht alleen niet dat ze dan gelijk aan de kant gaan. Dit i.v.m. de drukte en waarschijnlijk dat er al 10 mensen voor jou ook naar het toilet moesten 😉

Don’ts:Waar ik me nog altijd om verbaas is dat sommige mensen met baby’s/ kinderen de luier op de stoel verschonen. Ik vind dat erg vies en ook niet smakelijk voor de mensen die erom heen zitten.

Op de toiletten in het vliegtuig hebben ze altijd een verschoontafeltje waar je de luier kan verschonen. En ook gelijk de luier kan weggooien in de prullenbak en niet in het toilet (wat ik ook wel eens mee maak).

Tijdens de vlucht

Je kindje vermaken tijdens de vlucht lijkt misschien soms een uitdaging. Ik moet zeggen dat ik me ook soms verveel wanneer ik zelf als passagier vlieg. Dan ben ik liever gewoon aan het werk.

Ik zie veel ouders die met een kindje reizen dat ze vaak een klein cadeautje voor ze meenemen en die mogen openmaken tijdens de vlucht. Dit is natuurlijk een super leuk idee! De kindjes zijn altijd erg blij dat ze een cadeau krijgen, en ze hebben iets nieuws om mee te spelen.

Als het goed is kunnen ze zichzelf hier goed mee vermaken. Natuurlijk is een IPad met leuke filmpjes erop ook een goed idee. Wanneer je met een baby vliegt, onthoud dat hoe relaxter jij bent, jouw baby dat ook zou zijn. Wanneer je stress hebt merken ze dat zo goed en daar reageren ze op. Zelf heb ik dit zeker gemerkt in de eerste paar weken na de geboorte van mijn zoontje.

Buggy´s en wagens tot aan de gate

Ik vlieg vaak alleen vanaf Schiphol dus weet eigenlijk alleen wat daar een beetje de regels zijn m.b.t. de kinderwagens. Op Schiphol kan je de kinderwagen ook laten inchecken bij de check in balie, of je mag het meenemen naar het vliegtuig toe. De kinderwagen kan helaas niet mee het vliegtuig in, dus deze mag je in de gate laten liggen. Dit zal door het grondpersoneel in het ruim beladen worden.

Wanneer je op je bestemming aankomt, ligt het er een beetje aan of je daar een gate of trappen hebt. Vaak wanneer je een gate hebt komt de kinderwagen bij de bagageband. Wanneer je trappen hebt zullen ze vaak de kinderwagens uit het ruim halen en buiten neerleggen, zodat je die gelijk kan meenemen.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben! Hebben jullie nog tips?

Over Stephanie van der Wal

Stephanie, 32 jaar, woont samen met Job, en samen werden zij op 5 oktober 2017 voor het eerst ouders van Jason! Inmiddels is Stephanie in blijde verwachting van haar tweede kindje (een meisje!). Stephanie neemt je mee in haar wereld van haar zwangerschap,de veranderingen in haar leven, het moederschap, en alles wat hierbij komt kijken. Je kan hier op Twinkelbella regelmatig een update van haar verwachten.

Reacties

 • Ilse Visscher

  Wat een goed stuk en die tips helpen zeker! Dat flesje met opstijgen en dalen is echt top. Moet trouwens wel lachen om mensen die hun luier op de stoel verschonen. Waarom?! En leuk om te lezen hoe jullie flesjes enz opwarmen. Zal eraan denken niet te mengen als wij weer op vakantie kan! Ben benieuwd naar een lange vlucht met een baby. Jouw tips helpen vast! X
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Plog #13: Mijn 25e verjaardag!

 • Nicole

  Kijk hier kan ik wat mee! Ik ga in juni voor het eerst vliegen met ons zoontje. Heb inderdaad al cadeautjes enzo gekocht voor hem.
  Onlangs geplaatst door Nicole: Het allerleukste Bob de Bouwer speelgoed

 • Nadia

  Goede tips! Ik ga eind deze maand voor het eerst vliegen met mijn dochtertje van 1,5 en deze tips gaan me vast en zeker helpen :-)!

 • Emy

  Super bedankt voor je tips!
  Ik zag ook eens dat een kindje 2 plastic bekertjes kreeg om over haar oren te houden. Werkt dat ook? Of is dat voor iets anders?
  Liefs Emy

 • Stephanie

  Fijn dat jullie wat aan de tips hebben meiden!
  Als je ergens nog vragen over hebt mag je ze altijd stellen 😙
  Een hele fijne vakantie toegewenst!!

 • Stephanie

  Hi Emy

  Dat klopt best wel vaak vragen mensen dat.. heel eerlijk heb ik geen idee of dit werkt.
  Het bied wel warmte voor de oortjes, maar verder doet het vrij weinig 🙈
  Zolang ze maar denken dat het helpt is het goed 😉
  Ik heb wel eens hele rijen gehad met mensen die bekertjes wilden.
  Dit was wel een heel grappig gezicht haha.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.