Tip voor kinderen die veel ruzie maken: laat ze samen werken!
13 mrt 2018 Mama 12

Tip voor kinderen die veel ruzie maken: laat ze samen werken!

Het is eigenlijk iets dat ik liever niet aan de grote klok hang: het ruzie maken van mijn kinderen. En toch realiseer ik mij steeds meer dat wij niet het enige gezin zijn waar de kinderen veel ruzie maken. Gek kan ik er van worden, de ruzie van de kinderen geeft mij soms het gevoel dat ik de hele dag de boel strak in de gaten moet houden. En zoals bij heel veel broers en zussen: ze kunnen niet mét maar ook niet zonder elkaar.

Aandacht

Als ik kijk naar waarom mijn kinderen ruzie maken dan denk ik dat dit voornamelijk te maken heeft met het krijgen van aandacht. “Ben ik wel in beeld” en “ik wil nou net waar jij mee speelt” zijn hier gedachten van de kinderen waaruit vaak ruzie ontstaat. Als moeder zijnde vind ik dit soms echt loodzwaar. De hele tijd twee gillende kids uit elkaar houden is niet makkelijk en vreet gewoon heel erg veel energie.

Omgaan met ruzie tussen kinderen

Het is niet gek dat kinderen ruzie maken en eigenlijk is het ook een soort van “normaal” gedrag. Toch is het heel pittig en wilde ik heel graag een oplossing zoeken om hier beter mee om te kunnen gaan. Gewoon om het iets dragelijker te maken en ervoor te zorgen dat de dagen hiermee iets makkelijker verlopen. Wat sowieso hier in huis al heel goed helpt is om de kinderen in verschillende ruimtes te laten spelen. Gewoon lekker op hun eigen kamertjes, of een van de twee in de woonkamer en de ander op de eigen kamer. Hier zorgt dit wel echt voor rust. Soms moet ik de kindjes een beetje op weg helpen om in hun spel te komen, maar vaak gaat dit goed.

Elkaar leren helpen

Toen onlangs Sophia mij voor de zoveelste keer vroeg om haar te helpen (dit kunnen hele kleine dingen zijn) bedacht ik mij dat ik mijn zoon hier voor in wilde zetten. Niet zodat dit makkelijk is voor mij, maar vooral om te leren dat je juist kan samen werken. En wanneer ze meer samenwerken hoop ik dat hiermee ook hun band sterker wordt. Ik heb nu een beetje het idee dat de kinderen elkaar als een concurrent zien, maar ze kunnen zo veel meer bereiken als ze minder ruzie maken en gewoon samen de dingen doen.

Zo helpt Senna bijvoorbeeld wat vaker met het aandoen van Sophia haar schoenen. Het is een heel klein stapje, maar stapjes moeten soms klein gemaakt worden om groot te worden. Ik geloof dat we hier de komende tijd wel mee voorruit kunnen en dat we steeds een beetje dichterbij minder ruzie komen.

Zijn er nog meer mama’s waarvan de kindjes regelmatig ruzie maken? Hebben jullie nog tips? Deel ze in de comments!

Reacties

 • Mireille

  Herkenbaar.. helaas heb ik nog niet het juiste middel gevonden. De oudsten zijn nu 9 en bijna 8 en kunnen ook nog steeds iedere dag erg veel ruzie maken. Hier lijkt het meer of ze ervoor willen zorgen dat de ander straf krijgt ofzo. Heel vermoeiend idd!

 • Jessica

  Heel herkenbaar hier. Ze maken continu ruzie hier. Dochter van 4 en zoon van 1,5 jaar. Heel pittig! Ik probeer ze soms ook te laten spelen in aparte ruimtes maar vaak hebben hun daar geen zin in haha. Elkaar laten helpen is een goede tip! Ik ga dat ook eens proberen. Thanks! O en ik ben zo blij dat ik dus niet de enige ben met.

 • Rachel

  Mijn kinderen zijn nog te jong om samen te werken, maar Ik zie wel een groot verschil in mijn oudste zoon als ik hem vraag mij te helpen. Het begon per toeval, dat ik hem vraag een deur dicht te doen, terwijl ik met mijn handen vol sta. Hij pikt het ook heel snel op, want tegenwoordig doet hij bijna elke deur dicht die hij open doet. Als ze de leeftijd hebben, verwacht ik dat er veel positiviteit uit te halen is, als ik ze samen lat werken.
  Onlangs geplaatst door Rachel: De pil – Ik wil niet, maar toch doe ik het

 • Felicia

  goed artikel en herkenbaar hier hebben de oudste twee dochtertjes van net 9 en 7 ook vaak ruzie over spelletjes op de tablet pff zo gek word ik er soms van
  maar ik merk aan mij eigen dat ik dan ook vaak al moe ben van de jongste twee jasmijn van bijna 2 en een jongetje wat in augustus 1 word dan ben ik eindelijk klaar liggen ze op bed
  beginnen de twee oudste meisjes met een ruzie pff en tegelijkertijd voel ik mij dan een tikkeltje schuldig dat ik dan geen puf meer heb voor hun ruzietjes aan te horen
  maar ik zeg dan ook vaak eerst rustig dat ik moe ben van hun broertje en zusje dat die eindelijk slapen en dat ik dat er dan niet bij kan hebben dus ik leg het eerst uit
  maar gaat het door na eventjes stil te zijn geweest dan verhef ik mijn stem en zeg ik het zelfde maar dan harder
  soms denk ik ook wel eens dat het komt omdat ik misschien zo met de twee kleinste bezig ben dat ze aandacht willen en het onbewust zo vragen
  maar goed ik geef wel erg vaak de middelste van 7 haar zin in de ruzie fout en oneerlijk naar de oudste toe maar die van 7 schreeuwt gewoon veel harder en ik geef toe dat ik dat dan helemaal niet kan hebben
  heel fout van mezelf maar ja

 • Lilian

  Anna maakt alleen ruzie met ons 😛
  Mijn broers en ik hadden als kind nooit ruzie en mijn neefje en nichtje hadden continu ruzie. Mijn broers en ik zien elkaar bijna niet meer en mijn neefje en nichtje hebben samen een vriendengroep en die hebben heel veel aan elkaar. Ik denk dus dat je makkelijker ruzie maakt als je ‘iets met elkaar hebt’ en dus zou ik het zien als iets positiefs, want een kindertijd is maar kort en het is toch fijn als ze hun volwassen leven nog veel aan elkaar hebben 🙂
  Maar concrete tips voor nu heb ik niet, sorry. Sterkte ermee!

 • Felicia

  ik denk eerlijk gezegd ook dat het wel goed is voor zusjes en broertjes op ze tijd ruzie maken leren ze van maar voor ons als ouders super vermoeiend😂
  en ook denk ik vaak omdat mijn twee oudste bijna 2 jaar schelen hebben ze ook juist daarom vaker ruzie dan als er meer jaar tussen had gezeten
  want je wilt dan toch meer de zelfde dingen
  en wilt eerder beter zijn dan de ander .
  ik bereid mij alvast voor op de jongste twee die 1 jaar en 5 maanden schelen

 • Andressa van Zuthem

  Ik heb ooit ergens gezien dat de moeder beide kindjes naar haar toe riep en het volgende zei; jullie gaan met z’n tweeën bedenken hoe jullie dit speelgoed gaan delen.

  Dus je zag de kindjes meteen in overleg gaan met elkaar en bedenken dat ze om de zoveel minuten met dat ene speciale stukje speelgoed mocht spelen.
  Ik vond dat heel mooi en vooral creatief opgelost van deze moeder!

 • Kaatje

  Hoi Saskia, ik lees nu een tijdje je blog, echt hartstikke leuk! Ben blij dat ik hem gevonden heb!

  Ik liep hier ook tegen aan bij mijn kinderen. Het boekje ‘how tot talk tot kids- broers en zussen zonder rivaliteit’ heeft mij veel inzichten gegeven over de rol die ik als ouder hier in heb. En helpt me nog regelmatig. Vaak als ik het even niet meer weet pak ik het erbij, en denk dan “oooh ja”. Bijvoorbeeld dat je kinderen nooit moet vergelijken met elkaar. Of de één erg moet prijzen waar de ander naast staat. En hoe je ze zelf een ruzie kunt laten oplossen. En nog veel meer. Het zijn op zich dingetjes die als je ze leest eigenlijk wel weet, en heel logisch zijn, maar vaak in de dagelijkse sleur gewoon vergeet. Echt een aanrader!

  • Kaatje

   Is er iets mis met mijn reactie dat deze niet geplaatst wordt? Ik begrijp het niet…

  • Saskia Hardeman

   Hoi Kaatje, dankjewel voor je reactie! Wat gezellig dat je mee leest met mijn blog. Dankjewel voor de tip van het boek. Ik heb het gelijk even opgezocht en in mijn verlanglijstje geplaatst, ik denk dat het inderdaad heel erg zinvol kan zijn. Liefs Saskia

 • Kaatje

  Oh vandaar… 🙂
  Niet dat het zooo erg is als het niet geplaatst wordt hoor. Maar ik dacht, misschien dacht je dat het reclame was ofzo… ook omdat ik voor het eerst reageer, kon ik me indenken dat je dat misschien zo had kunnen zien. (Wat het absoluut niet is hoor…)
  Haha… Nou ja, opgelost… 😉

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv