Sanaz heeft spijt nadat zij is gestopt met het geven van borstvoeding
16 jul 2017 Mama 0

Sanaz heeft spijt nadat zij is gestopt met het geven van borstvoeding

Elke zondag mag ik een verhaal delen van een lezer over wat haar leven ingrijpend heeft veranderd. Dit keer het verhaal van Sanaz waarin zij openhartig vertelt waarom zij stopte met het geven van borstvoeding en hoeveel woede en spijt dit met zich meebracht.

Heb jij ook een verhaal dat je wil delen omtrent gezondheid, zwangerschap, bevalling, familie, gezin? Heel graag! Dit kan eventueel anoniem. Voor meer info mag je mij mailen op info@twinkelbella.nl

Zwangerschap

Mijn zwangerschap verliep vrij stroef. Toch wilde ik mij niet laten kennen en probeerde ik positief te blijven. Door mijn lage ijzergehalte had ik enorm last van bloedarmoede. Voor mijn zwangerschap had ik een vrij actieve levensstijl. Daar was tijdens mijn zwangerschap niet veel meer van over.

Ondanks de vermoeidheid, bezoekjes aan het ziekenhuis en ijzerinfusen liet ik mij niet kennen. Mijn focus lag volledig op het einddoel: het ontmoeten van onze kleine man. Met 39.4 weken kwam onze kleine vriend na een bevalling van bijna 4 dagen ter wereld. Ik kon eindelijk gaan genieten van onze zoon. Waar ik echt het meeste naar uitkeek was het geven van borstvoeding. Ik hoopte zo ontzettend dat deze op gang zou komen!

De borstvoeding kwam langzaam op gang

De eerste paar uur kreeg Nova afgekolfde melk door een mini spuitje. Het aanleggen liep nog niet, dus dit was een goed alternatief. Ik was mega trots op die 4 druppels die ik hem kon geven. In het kraamhotel kreeg ik super fijne begeleiding. Ongeveer 14 uur na de bevalling heeft Nova voor het eerst echt goed gedronken. Ik was enorm trots en super blij! Na een week kraamhotel gingen wij op vrijdagochtend naar huis toe. Op dat moment ging de borstvoeding redelijk goed.

Thuis

Eenmaal thuis was ik vastberaden om door te gaan met het geven van borstvoeding. Elke voeding ging het steeds een beetje beter. Voor mijn gevoel produceerde ik voldoende. Althans, Nova was in ieder geval een blije baby 😉

Ik was als de dood om in de supermarkt te staan met lekkende borsten. Je hoort wel eens verhalen dat  mama’s in de supermarkt een baby horen huilen en hierdoor dus gaan lekken. Nou, dat volschieten van je borsten kan ik vrolijk over mee praten. Omdat ik zo ontzettend blij was (stiekem ook een beetje trots) dat ik Nova borstvoeding kon geven, nam ik dat maar voor lief!

Foto’s: Liesbeth Keder

Klachten Bloedarmoede

Zoals ik in de intro al vertelde heb ik tijdens mijn zwangerschap last gehad van bloedarmoede. Ik kreeg hier eerst tabletjes voor maar helaas, er veranderde niets. Uiteindelijk kreeg ik een ijzerinfuus. Ook hiervan waren de resultaten niet zoals gewenst. Eenmaal bevallen merkte ik hoe onwijs moe ik was. Omdat ik bang was voor reacties deed ik alsof het allemaal vermoeidheid was van de bevalling. Al wist ik dat het echt te maken had met de bloedarmoede.

De borstvoeding liep zo ontzettend goed dat ik enorm baalde van de vermoeidheid die veroorzaakt werd door de bloedarmoede. Nova dronk veel en daardoor was het voeden ‘s nachts net zo intensief als overdag.

Lees ook: waarom ik kies voor borstvoeding

In gevecht met mijzelf

Diep van binnen wist ik precies wat ik moest doen. Ik had werkelijk waar nooit van mezelf verwacht dat ik het mezelf zo enorm ingewikkeld zou maken voor iets als borstvoeding. Voordat ik moeder werd vond ik borstvoeding iets wat je vooral moest proberen, maar om jezelf nou gek te maken? Daar kon ik mij gewoon niet echt in vinden. Tot je zelf in zo’n situatie belandt. Kiezen voor je gezondheid of voor het geven van borstvoeding?

Ik koos ervoor om te stoppen met borstvoeding. Nova was bijna 7 weken oud toen ik zo goed als volledig was gestopt. In het begin van deze borstvoedingvrije periode had ik niet eens meer de energie om over de eventuele impact of gevolgen na te denken.

Spijt en woede

Door mijn dieet aan te passen en meer rust te nemen ging ik mij steeds iets beter voelen. Toen na drie maanden mijn ijzerwaarden weer begonnen te stijgen en ik vanzelfsperekend meer energie kreeg, begon het besef tot me door te dringen: ik miste het geven van borstvoeding. Ik miste het zelfs zo erg dat ik overwoog om te beginnen met relactatie. Google was in deze periode mijn beste vriend en vijand. Ik had nooit gedacht dat het stoppen met het geven van borstvoeding zoveel impact op mij zou hebben.

Ik wilde mij niet laten kennen. Het was tenslotte mijn eigen besluit geweest om te stoppen met borstvoeding dan moest ik maar op de blaren zitten. Het feit dat ik totaal geen borstontsteking of kloven had gehad maakte het allemaal lastiger om te accepteren. Borstvoeding geven deed bij mij geen zeer. Ik vond het echt zwak van mezelf dat ik de bloedarmoede had laten winnen. De reden om te stoppen vond ik daarom (achteraf) onacceptabel.

In het begin was ik vooral boos op mezelf. De borstvoeding liep tenslotte goed. Waarom was ik dan gestopt? Door erover te spreken met mijn partner realiseerde ik me dat het nutteloos was om mezelf zo te kwellen. Ik had nou eenmaal de keuze gemaakt om te stoppen. Hij probeerde mij in te laten zien dat ik blij moest zijn en trots op ons kindje. Dat ik de periode waarin ik borstvoeding heb kunnen geven moest zien als een cadeautje.

De impact van het stoppen met borstvoeding

Nova is inmiddels 9,5 maand oud en ik ben een blije trotse mama! Het geven en vooral het stoppen van borstvoeding heeft een enorme impact op mij gemaakt. Dit heb heb ik geaccepteerd. Nu ik er over durf te spreken kom ik er ook achter dat ik niet de enige mama ben en dat biedt troost.

Mochten wij in de toekomst een tweede kindje mogen krijgen dan wil ik absoluut weer borstvoeding gaan geven. Ik ben een ervaring rijker en zal mezelf (hopelijk) niet meer kwellen mocht het geven van borstvoeding niet meer gaan.

Lieve Sanaz, wat heb jij jezelf gekweld nadat jij ongewild hebt moeten stoppen met het geven van borstvoeding. Hoe verdrietig dit ook voor jou voelde: uiteindelijk heb jij het beste gedaan dat je voor Nova kon doen. Je hebt gekozen om een goede moeder te zijn voor hem, en om die reden heb jij deze keuze moeten maken. Dankjewel voor het delen van jouw verhaal. Ik denk en hoop dat veel vrouwen hier iets aan zullen hebben. Heel veel liefs Saskia

Nog meer lezen? Borstvoeding tweede kindje

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv