Mijn telefoonverslaving en ik (en de enige oplossing die voor mij werkt)
8 mrt 2018 Mama 7

Mijn telefoonverslaving en ik (en de enige oplossing die voor mij werkt)

Het onderwerp telefoonverslaving is iets dat je wel eerder hier op mijn blog voorbij hebt zien komen. Ik schreef al eens eerder over het feit dat ik heel bewust die telefoon wat vaker weg wil leggen vooral ook omdat ik vind dat mijn kinderen alle aandacht verdienen die zij nodig hebben. En met áltijd maar een telefoon bij mij (en daarmee altijd bereikbaar) lukt dit niet echt. 

Online werken

Nu ben ik regelmatig bezig met bedenken hoe ik het anders kan doen. Want hoe ik het ook wend of keer, die telefoon die blijft altijd aanwezig. Soms zou ik het misschien helemaal niet willen en verlang ik weer naar zo’n ouderwetse Nokia 3310 (waarmee je alleen maar kan bellen) alleen is dit gewoon niet meer van deze tijd. Daarnaast werk ik als fulltime blogger heel veel online en betekent dit dat ik gedurende de dag heel erg veel de neiging heb om van alles te checken op het net. Zelf heb ik de iPhone 6s en kan ik eigenlijk gewoon niet meer zonder.

iPhone 6s

Werkelijk alles kan tegenwoordig gedaan worden op zo’n telefoon. Nu heb ik zelf al vanaf dat deze uitkwam een iPhone en weet ik niet beter dan dat ik met deze telefoon al het gemak van een smartphone in één heb. Grappig is trouwens dat ik ook echt nooit meer anders zou willen dan mijn Iphone 6s. Eens was mijn scherm kapot en heb ik eens een andere telefoon geprobeerd maar was ik heel erg blij om mijn eigen telefoon weer terug te krijgen. Ik denk dat dit nooit zal veranderen.

Lees ook: Sorry, mama heeft geen tijd

Telefoonverslaving

Maar terug naar mijn smartphoneverslaving: inmiddels heb ik al verschillende dingen geprobeerd om het gebruik door de dag heen te verminderen. Zo heb ik mijn telefoon wel eens helemaal uitgezet door de dag heen (niet fijn om helemaal niet bereikbaar te zijn). Én heb ik geprobeerd om mijn telefoon heel bewust niet altijd maar bij mij te hebben. Dit werkt gewoon het beste. Vaak laat ik mijn telefoon gewoon in een andere ruimte zodat ik niet de neiging krijg om maar elke keer die instagram of mail te checken. Want wanneer ik eenmaal bezig ben met alles in de gaten te houden, is het einde zoek. Een voordeel is overigens ook dat wanneer ik mijn iPhone 6s in een andere ruimte heb liggen, ik niet altijd even veel zin heb om mijn telefoon te halen. Al snel denk ik: het kan wel even wachten.

Alhoewel deze manier voor mij prima werkt is het toch jammer dat het zo bewust moet. Ik blijf het vreemd vinden dat ik zo afhankelijk kan zijn van een telefoon.

Is dit voor jullie herkenbaar? En wat doe jij om het gebruik iets te minderen? Laat je reactie achter in de comments, ik ben benieuwd!

Dit artikel is een samenwerking. Dankjewel dat je het hebt gelezen, hierdoor kan mijn blog blijven bestaan

Reacties

 • Aneta

  Heeeel herkenbaar! Maar gelukkig heb ik een baan waarbij ik gewoonweg geen tijd heb om op mijn telefoon te kijken. Maar in de avond kan ik bijna niet zonder; dat moet ik na zo’n dag vanalles checken en dat wel 5 keer. Wat ik nu wel doe is mijn telefoon een uur voordat ik maar bed ga wegleggen. En wat ook voor mij helpt is alle notificaties uitzetten zodat ik niet word getriggerd
  Onlangs geplaatst door Aneta: Bedplassen bij kinderen: waarom het gebeurt en wat te doen

  • Saskia Hardeman

   Notificaties uitzetten is ook wel een hele goede inderdaad! En de telefoon voor de nacht uitzetten heb ik ook hele lange tijd gedaan, ga ik misschien toch weer eens mee beginnen 🙂

 • Nancy

  Eigenlijk heb ik van mijn verslaving mijn werk mogen maken. Ik chat en app met mensen. Ik werk bij een grote zorgverzekeraar. Ik zat eerst aan de telefoon maar dat ging niet meer omdat ik een gehoorbeschadiging heb in combinatie met tinnitus.. En toen kwam de mogelijkheid om op de chat en app te beginnen. Hetzelfde werk zonder geluid zeg ik altijd. En nu is het helaas niet zo dat ik er savonds klaar mee ben🤣 dan ga ik thuis nog even door.

  • Saskia Hardeman

   Haha ohjee, heb je dan nooit dat je denkt: ooh kan ik het nu maar eens wegleggen? Juist omdat het je werk is?

 • Lilian

  Ik snap wat je bedoelt. Mijn smartphone en ik zijn nooit echt vriendjes geworden, dus dat is een beetje mijn redding, maar ik kan nog steeds scrollen. Wat bij mij wel werkt is dat ik merk dat Anna onze gewoontes overneemt en ook snel haar telefoon pakt (ze heeft een oude van ons, zonder simkaart met spelletjes erop). Dat is voor mij extra motivatie om hem sneller weg te leggen en iets met Anna te gaan doen 😉

 • Rachel

  Dat mijn peuter op een gegeven moment tegen me zei “nee mama, niet de tetoon pakken” deed me beseffen dat ik dat ding echt wat vaker moest laten liggen. Natuurlijk weet ik dat ik mijn telefoon vaak pak en dat ik er altijd mee bezig ben, maar als je kind dat hardop uitspreekt is het toch wel tijd om er iets aan te doen. Nu laat ik hem, net als jij, wat vaker in een andere ruimte liggen en zet er wat anders voor in de plaats, zoals een boek pakken ipv doelloos het internet door scrollen. het werkt redelijk, maar het lost het nog niet op. Ik ben nog steeds hartstikke verslaaft
  Onlangs geplaatst door Rachel: Ovulatiepijn

  • Saskia Hardeman

   Ja klopt, ik vond het ook echt niet leuk toen Senna eens zei dat ik best veel op mijn telefoon zat. Daarnaast merk ik ook dat de kindjes best heel onrustig worden als ik weer eens op instagram of iets zit. De telefoon weg leggen geeft dan wel veel meer rust maar inderdaad: ook ik ben nog hartstikke verslaafd.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv