Je denkt je kind voor alles te beschermen, en dan gebeurt er dit..
11 mei 2017 Mama 27

Je denkt je kind voor alles te beschermen, en dan gebeurt er dit..

Alle ouders van kleine kinderen zullen het vast en zeker herkennen wanneer ik vertel dat met het krijgen van kinderen, ook de zorgen er bij komen. Elke ouder wil dat zijn of haar kind gelukkig en gezond opgroeit, en wanneer je iets kan doen om narigheid te voorkomen, dan doe je dit. Ook ik wil mijn kinderen behoeden tegen pijn en nare dingen. Toch leerde ik dat dit niet altijd kan helaas en kregen Vincent en ik een behoorlijke schrik te verduren.

Als eerste: het is als blogger zijnde vaak een beetje lastig wat ik wel online gooi, en wat niet. In eerste instantie heb ik het voorval in dit artikel ook heel even “verborgen” gehouden. Ik was aardig geschrokken en wist niet of dit nu iets zou zijn om te moeten delen. Daarnaast wil ik ook de sensatie niet opzoeken, en zeker mijn kind daar niet voor inzetten. Toch heb ik besloten om dit verhaal wel te doen want ik denk dat wanneer ons dit kan overkomen, het een ander ook kan overkomen! Ik hoop daarom dat dit blogje een waarschuwing kan zijn voor andere ouders.

Je kind beschermen

Ik ben geen moeder die de hele dag achter haar kinderen aanloopt om ze te beschermen. Wel let ik goed op, en probeer ik ze voor dergelijke valpartijen, klein speelgoed en dergelijke te behoeden. Zo moet ik dagelijks Sophia overal van afhalen omdat ze overal op klimt, en is zelfs het aanrecht niet veilig. Tot vorige week ging het ons prima af om onze kindjes in de gaten te houden. Natuurlijk, vallen hoort erbij, en ik heb ook weleens een lego poppetje moeten behoeden voor het speeksel van mijn dochter. Ook is onze jongste een keer van de trap gevallen (lees: wanneer er iets vreselijks gebeurt met je kind) wat mij per direct 20 jaar ouder heeft gemaakt. Wat een vreselijke gebeurtenis vond ik dat. Ik ben er weken verdrietig van geweest dat in een onbewaakt ogenblik mijn dochter zomaar van de trap heeft kunnen vallen. Vanaf dat moment zijn we nog scherper geworden. De kinderen mogen niet zomaar bij de trappen, en wij laten ze ook niet zomaar alleen. Én toch gebeurde er iets dat mijn hart heel even deed stil staan.

Moeders, pas op!

Onze dochter is een echt meisje. Wij genieten zo van haar gespeel met poppen en hoe zij op haar eigen manier liedjes zingt. Bij een meisje horen ook leuke staartjes. Dus maak ik af en toe leuke vlechtjes of staartjes in Sophia haar haren. Die elastiekjes en knipjes vindt mijn dochter overigens ook heel leuk, en wanneer ik met haar haren bezig ben, mag ze hier best even mee spelen. Heel soms zag ik dat zij eens een (groot) elastiekje om haar polsen deed, en wanneer ik dit zag, verwijderde ik deze ook direct.

Vorige week gingen de kindjes naar bed. Niets aan de hand, we hadden gewoon een fijne dag gehad. Zelf was ik niet lekker, en ik lag al vroeg op bed met hoofdpijn en een paracetamol. Vincent maakte mij op gegeven moment wakker dat Sophia steeds aan het huilen was. Wat er aan de hand was, dat wisten wij niet. Na wat troosten sliep ze weer. Totdat ze op gegeven moment maar wakker bleef worden met een ontzettend gehuil. Vincent besloot na de zoveelste keer troosten, om haar eens een schone luier aan te doen. Misschien zat daar het probleem. Hij was nog maar even bij Sophia toen hij mij hard riep. Ik rende naar boven en zag bij mijn dochter een klein elastiekje strak om haar pols. Vincent kon het zelf niet loskrijgen, en met mijn nagels verwijderde ik snel het elastiekje. Na wat troosten sliep ons meisje tot de volgende ochtend uit.

Gevaarlijk

Ik heb de rest van de nacht bijna niet kunnen slapen. Want hoe heeft dit nu kunnen gebeuren?! Wij denken dat er een elastiekje in haar bedje heeft gelegen en zij dit toen om heeft gedaan. Ik ben zo dankbaar dat ze zo moest huilen steeds, want het is ontzettend gevaarlijk! Stel dat wij het niet hadden geweten en er de volgende ochtend pas achter waren gekomen. Vreselijk. Het gekke is ook dat ik veel gevaren zie, maar dit dus niet voor mogelijk had gehouden.

Met Sophia gaat alles hartstikke goed. De ochtend na het voorval haalde ik gelukkig een heel vrolijk meisje uit bed. Toch laat het mij nog niet los. De kleine elastiekjes heb ik voorlopig maar even opgeborgen. Ik merk nu ook dat die krengen ook gewoon in huis liggen, zo ben ik er al een tegen gekomen op de bank en in de gang. Die hele kleine plastic elastiekjes (ik zal geen merk noemen) komen er bij mij in ieder geval niet meer in en gaan zo hoppa de prullenbak in. Ik ga van de week toch maar eens op zoek naar grotere formaten. Ook al blijven die slechter zitten, veiliger zijn ze in ieder geval wel!

Een ongeluk zit in een heel klein hoekje, zo blijkt maar weer. Ik hoop van harte dat ik andere ouders voor hetzelfde kan behoeden met dit artikel. Bedankt voor het lezen en veel liefs.

Reacties

 • Marloes

  Oh dat zal inderdaad schrikken zijn geweest!! Er kan altijd iets gebeuren en als het zich ooit voordoet betekent dat niet meteen dat je faalt als moeder. Bij ons gebeurt er ook wel eens wat en dat zal overal zo zijn. Gelukkig is het goed gekomen en waren jullie er op tijd bij!! Liefs
  Onlangs geplaatst door Marloes: Kookvideo: Een heerlijke koude pastasalade

 • Karin

  Ik kan me voorstellen dat je bent geschrokken! Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Ik denk dat je als ouder alles probeert te doen maar toch zul je niet kunnen voorkomen dat er af en toe iets ‘mis’ gaat.
  Onlangs geplaatst door Karin: De Bevalling van: Annemiek

 • kim

  Oh jeetje wat moeten jullie geschrokken zijn! Het groot worden gaat met vallen en opstaan, voor de papa en mama maar ook voor de kindjes. Super fijn dat je dit hebt gedeeld. Ik gebruik de zwarte dunne elastiekjes van Action. Die zijn erg uitrekbaar!
  Onlangs geplaatst door kim: Vajèn haar babykamer voor € 0.50

  • Saskia Hardeman

   Thanks voor je reactie. Ik ben nu een beetje bangig geworden voor elastiekjes haha. Ik gebruik nu echt van die stoffen, die loombandjes achtige elastiekjes gebruik ik niet meer.

   • Michelle Fatima

    Je hebt ook van die plasic getwirlde dingen. Die kun je niet strak om je pols doen. Ik zag ze bij de Action maar volgens mij zijn ze bij de meeste winkels.

 • Frank

  Dat moest zeker schrikken geweest zijn. Hier spelen ze nog niet met stiekjes, maar als dat wel gaat gebeuren ga ik er zeker op letten. Bij iedereen gebeuren wel eens dingen waarvan we denken moeten we dit delen… ik vind het top dat je doet!

 • Simone

  Oh wat schrikken. Gelukkig allemaal goed gekomen. Ik wilde zulke elastiekjes gaan kopen, maar ik heb me even bedacht. Mijn dochter doet ook vaak (grotere dus) elastiekjes om haar pols. Dus zou dit ook kunnen gaan proberen denk ik.
  Onlangs geplaatst door Simone: Waarom luiers best oké zijn en zindelijk worden niet.

  • Saskia Hardeman

   Als het wat grotere elastiekjes zijn en je het in de gaten houdt hoeft het geen probleem te zijn denk ik. Dit waren echt van die kleine loom achtige elastiekjes, die zou ik niet aanraden iig.

 • Kirsten

  Jeetje dat is schrikken!! Ik heb weleens gelezen over een soortgelijk iets. Kinderen die een haar om hun vinger hebben…Als dit heel lang blijft zitten knelt die vinger helemaal af. Je wilt echt niet weten wat er dan kan gebeuren… Ongelukken zitten echt in hele kleine (en soms ogenschijnlijk onschuldige) hoekjes….
  Onlangs geplaatst door Kirsten: About last month #3: Maart

  • Saskia Hardeman

   Ja, dat heb ik ook weleens gehoord en een haar kan je ook zo moeilijk zien. Dat is pas zichtbaar wanneer een vinger echt gaat afknellen. Vreselijk he, konden die kleintjes maar praten.

 • Leonie van Mil

  Oh wat schrikken! Je verwacht het ook niet. Gelukkig dat zij begon te huilen. Kinderen geven het gelukkig altijd zelf wel heel goed aan als er iets niet goed is.
  Onlangs geplaatst door Leonie van Mil: Jouw foto op Canvas | Review

 • Lonneke

  Pfff dat is zeker schrikken zeg. Gelukkig dat ze ging huilen elke keer waardoor jullie er op tijd achter kwamen. I

 • Maud - Ukkiegeniet.nl

  Oh bah, wat schrikken! Fenne stopt die kleine rotdingen wel eens in haar mond, vind ik ook zo eng. Gelukkig is alles goed gegaan en waren jullie er ruim op tijd bij. Dikke knuffel! X

  • Saskia Hardeman

   Ja, op dat in de mond stoppen let ik dus altijd, nooit gedacht om zo’n ding om haar pols aan te treffen.

 • Bertine

  oh jee wat schrikken! ik zou denken: wat is nu het gevaar van zo’n elastiekje, maar zo zie je maar dat gevaren er overal zijn. gelukkig moest ze huilen en was dat een alarm voor jullie!

 • karin

  ik heb 15 jaar geleden precies hetzelfde meegemaakt; mijn driejarige bleef maar huilen en was zo over haar toeren dat ze niets kon zeggen. Ik heb haar uit bed gehaald en ben haar beginnen uitkleden (denkend aan een verhaal van mijn moeder die vertelde dat ooit eens een veiligheidsspeld bij mijn broertje was losgekomen en dat ze dat pas na een hele tijd hebben ontdekt omdat ze als ultieme poging hem helemaal uitgekleed hadden…) Zie ik ineens dat haar handje blauw en dik is en doordat het zo opgezet was, zag je het elastiekje bijna niet… Ik heb het met een nagelschaartje uiteindelijk kunnen doorknippen…

  • Saskia Hardeman

   Oh verschrikkelijk! Bij Sophia was het gelukkig nog niet blauw maar wel zo opgezwollen dat het stiekje bijna niet zichtbaar was. Dit vergeet ik ook echt nooit meer!

 • Anouk

  Oh schrikken hoor! Ik heb op EHBO geleerd dat je wel goed moet opletten hoe het afgeknelde lichaamsdeel eruit ziet. Is het echt donker van kleur, mag je het elastiekje niet meer zelf verwijderen in verband met mogelijke bloedvergiftiging. Dan dus 112 bellen.
  Misschien nog goed om erbij te vermelden.

 • Manuela

  Kan de beste overkomen, goed dat je dit deelt zodat anderen er weer van kunnen leren. Ik heb zelf als klein meisje mn vingers bekneld in de haren van een pop met krullen (lees: kleine lusjes van garen). Ik had mn vingers in de lusjes gedaan en toen de pop gedraaid waardoor de lusjes steeds strakker werden aangedraaid. Blauwe vingers en flink huilen waren het gevolg. De krullen heeft mijn moeder toen maar gauw losgeknipt.

  • Saskia Hardeman

   Och jee, ja zoiets kan dus ook gebeuren. Soms kan ik mij ook gewoon niet alle gevaren indenken en moeten we er als ouder zijnde inderdaad maar (op een vervelende manier) achter komen.

 • Juliette

  Jeetje lijkt mij best schikken! Kan mij voorstellen hoe moeilijk het soms is om dit soort voorvalletjes eerlijk te delen..
  Blijft een online wereld waar je zomaar ineens een bak sh-%$#-t over je heen krijgt..
  Knap dat je het toch gewoon doet, want het zorgt wel voor oplettendheid!
  Onlangs geplaatst door Juliette: Ik wil jullie iets vertellen

 • Kreanimo

  Ja, een ongeluk zit in een klein hoekje.
  Ik heb met de middelste op de spoeddienst gezeten nadat ik het anti gif centrum had gebeld.
  Ik had de apothekerskast opgeruimd, de oude medicijnen in een zakje boven op de hoogste kast gezet, dichtgeknoopt. Toch had ze pilletjes te pakken (ook zo’n klimmer!) en ik kon niet zeker weten of ze iets had opgegeten. Die pilletjes konden hartritme stoornissen veroorzaken…. Ik was zo boos op mezelf! Waarom had ik die zak niet meteen in de auto gezet om naar de aptheek terug te brengen? Het is allemaal goed afgelopen, maar soms komt het toch dicht bij!

 • Marleen

  Dank voor de waarschuwing. Ik weet niet of ik eraan zou denken dat een onschuldig elastiekje, zoveel ellende kan brengen…
  Onze dochter heeft kleine elastieken in haar haar, die passen niet om haar hand. Stoffen en van die rubberen.
  Je hoeft maar 1 seconde niet op te letten en het kan misgaan. Not an easy job!

  • Saskia Hardeman

   Nee precies, ik kon het mij indenken. Het elastiekje van mijn dochter was trouwens ook zo klein dat ik dacht dat ze het niet om haar hand kon krijgen (net zo als een loom bandje) en het lukte dus toch helaas 🙁 Voor mij alleen nog maar stoffen elastiekjes, die vallen meer op en zijn minder knellend.

 • Blog & Beauty

  Wat moeten jullie geschrokken zijn. Maar het kan de beste overkomen. Het kan gewoon iedereen overkomen. Als je zulke dingen wilt voorkomen dan kan je ze geen ogenblik uit het oog verliezen. En dat wil je ook niet, je moet je kinderen ook kunnen laten ontdekken. Ik heb mijn meisje te lang in een glazen stolpje gehouden en dat neem ik mezelf best kwalijk.
  Onlangs geplaatst door Blog & Beauty: Pijn is persoonlijk, leven met chronische pijn

 • Yvonne

  Oeh, ik kan me voorstellen dat je hier erg van schrikt! Vreselijk zijn die elastiekjes, hier ook hoog opgeruimd.
  Maar wist je dat het er snel vanaf halen ook héél gevaarlijk kan zijn? Het is een logische reactie. Maar als een vinger oid al langere tijd afgekneld is en blauw ziet dan kan het lichaam al stoffen van afsterven aanmaken. Die krijgen vrij spel zodra je het elastiekje af knipt. Deze gaan je hele lichaam door met als de dood tot gevolg. Een super extreem geval. Maar daarom eerst altijd goed kijken hoe het eruit voor je het eraf haalt.
  Gelukkig is met jullie mooie meisje alles goed afgelopen. Je moet toch ogen in je achterhoofd hebben met die ondernemende kinderen.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv