HOEVEEL SCHERMTIJD KRIJGT JOUW KIND? (+TIPS!)
26 mei 2020 Mama 6

HOEVEEL SCHERMTIJD KRIJGT JOUW KIND? (+TIPS!)

Een van de aller moeilijkste discussies bij ons thuis.. Schermtijd. Mijn jongste zal het een zorg zijn en doet ze net zo lief iets anders (spelen bijvoorbeeld), en mijn oudste gedraagt zich zo nu en dan alsof hij niet kan leven zonder een scherm. Hoeveel schermtijd krijgt jouw kind?

Een van de lastige opvoed dillema’s vind ik denk ik toch wel de vraag: “hoe ga ik als ouder om met schermtijd?”. Kinderen en schermen zijn wat mij betreft niet altijd een goede combinatie. Ik merk dat wanneer mijn oudste te lang op een scherm zit, hij te veel prikkels krijgt, wat tot gevolg heeft dat hij duidelijk niet lekker in zijn vel zit.

Om die reden probeer ik het schermgebruik te beperken. Wat overigens niet gemakkelijk is, aangezien het vaak een strijd kan zijn. Vooral wanneer kinderen het moeilijk vinden om zichzelf te vermaken. Toch heb ik mijzelf voorgenomen dat ik het schermgebruik voor mijn kinderen het liefst wil beperken.

De regel in ons huis was over het algemeen: de tablet mag om 16.30 uur aan. Dan ga ik meestal aan de slag met het eten en vind ik het fijn wanneer de kinderen even rustig zijn zodat ik mij kan richten op het koken. Nu de afgelopen maanden, vond ik het lastig worden. Door de quarantaine zaten wij heel veel op elkaars lip en vond ik het soms wel even makkelijk om de kinderen achter een scherm te zetten. Zo kon ik in ieder geval even iets anders huishoudelijks doen.

Inmiddels ben ik weer terug bij een half uur tablet per dag voor de kinderen. Wanneer ze echt even niets te doen hebben mogen ze als extra iets educatiefs kijken op de tv.

Tips schermtijd voor kinderen

Tot slot nog een aantal tips voor schermtijd die kunnen helpen om op een fijne manier samen afspraken te maken zonder dat er al te veel discussies kunnen ontstaan.

Maak samen afspraken

Een van de belangrijkste denk ik. Van mij mag mijn zoon een half uur op zijn tablet. Na dit half uur gaat de tablet in de lade van de keuken en mag deze de volgende dag er pas weer uit. Probeer met het maken van afspraken naar elkaar te luisteren en uit te leggen waarom jij bepaalde afspraken belangrijk vindt.

Tijd per dag afspreken

Spreek een tijd per dag af en houd je hier beiden aan. Zo is het duidelijk en kan er geen misverstand ontstaan.

Kijk samen op het scherm

Ik merk aan mijn kinderen dat ze het fijn vinden als ik ook af en toe mee kijk met hen. Zij vinden het leuk, maar zo kan je ook zien wat hen bezig houdt. Voor hele kleine kinderen kan het leuk zijn om samen nieuwe spellen en dergelijke te ontdekken.

Leren op de tablet kan ook leuk zijn

Tijdens quarantaine hadden wij Squla voor mijn oudste. Op die manier had hij toch nog het idee dat hij langer op de tablet mocht, en voor mij was het een geruststelling dat het leerzaam is. Ook zijn er leerzame spellen te downloaden.

Tot zover. Ik ben ontzettend benieuwd hoe jullie omgaan met schermtijd, en hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips!

Reacties

  • Irene

    Heel erg netjes een half uur per dag!!
    Mijn zoontje is 2 en kijkt circa een uurtje per dag naar de televisie.
    Voor zijn eerste jaar hebben we hem niet naar schermen laten kijken. Ik probeer hierin het advies van de Gezondheidsraad/ who op te volgen.

  • Naomi

    Dat lijkt me dus heel lastig. Aan de ene kant wil je inderdaad niet te veel schermtijd, maar ik weet als leerkracht ook dat er veel leerzaams te vinden is op schermpjes. Het is denk ik zoeken naar een balans, maar dat lijkt me echt niet altijd makkelijk.
    Onlangs geplaatst door Naomi: Boekenpraat: Allemaal willen we de hemel (Els Beerten)

  • Rachel

    Ik kreeg vroeger een halfuurtje na mijn school, daarna moest ik knippen en plakken en s’avonds mocht ik dan eventjes mee kijken haha.. tegenwoordig lijken ze de hele dag achter die tablets te hangen (zonde)

  • Tamara

    Ik was hier ook altijd best ‘streng’ in, mijn dochter mocht altijd maar beperkt op de tablet. Sinds de coronacrisis is dat helaas wel wat veranderd. Als alleenstaande moeder met een kind thuis werken is gewoon geen doen zonder de tablet. Ik schaam mij de laatste tijd gewoon hoe vaak ze er nu achter zit, maar zou niet weten hoe we het anders moeten oplossen als ze zichzelf 8 uur lang moet vermaken. Gelukkig is ze bijna vier en mag ze naar school. Hopelijk komen we dan weer een beetje in het gareel met de tablet.
    Onlangs geplaatst door Tamara: Sale vanaf 70% korting: Koop je kleding met flinke korting

  • Grace

    Ik vind het heel netjes hoe je dat inplant met de kinderen want scherm tijd is niet altijd makkelijk, zeker deze periode niet. Ik wil je nog een tip mee geven en alle andere ouders ook en dat is: zorg dat er voldoende afstand zit tussen kind en scherm ivm ogen. Zelf zit ik in de verlichting en er zijn hele studies rondom schade van de ogen en schermen. Je ogen worden soort van lui omdat ze niet meer focussen zoals je bijv doet met buiten spelen. Korte tijden en ruime afstand aanhouden van zeg ongeveer 40 cm minimaal is echt belangrijk om dot te beperken.

  • Felicia

    Hier geen regels voor schermtijd ik zeg er eerlijk bij dat het mij ook wat ontspanning geeft ik heb 4 kinderen werk 5 dagen in de week en dan doe je er automatic niet zo moeilijk over anders ben ik helemaal opgebrand haha
    verder vind ik het gewoon horen in deze tijd het is net zoiets als vroeger met de tv dat is nu het scherm
    ik mocht vroeger ook gewoon de hele dag tv kijken daar ben ik echt niet slechter van geworden en zo zie ik dat met schermtijd ook.
    plus juist als je al die regeltjes instelt maak je er iets interessants van
    gewoon go with the flow hier zitten ze er vaak uuren achter maar dan stoppen ze vanzelf en gaan weer even tv kijken of naar buiten. als ze er lang achter zitten en je maakt het niet iets speciaals van gaan ze uiteindelijk vanzelf weer iets anders doen
    ik zie het scherm als de moderne tv het hoort bij deze tijd

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.