Bodyshaming: onbewust doe ik dit ook
12 jul 2018 Mama 3

Bodyshaming: onbewust doe ik dit ook

Bodyshaming. De media staat er vol mee. Vrouwen zijn te dik, of te dun. Er is maar weinig goed, en we moeten met ons allen vooral alleen maar heel erg mooi zijn. Doen, of zijn we dit niet, dan volgt er kritiek. En niet zomaar kritiek, maar harde kritiek tot aan het ongenuanceerde toe.

Wat is bodyshaming?

En eerlijk? De eerste keer dat ik las over bodyshaming moest ik eerst even opzoeken wat dit woord precies inhield. Nu weet ik dat bodyshaming betekent dat er kritiek is op het uiterlijk. In welke vorm dan ook. Niet alleen wanneer men vind dat vrouwen bijvoorbeeld te dik zijn, maar ook wanneer men vindt dat vrouwen te dun zijn. Het is zo makkelijk om een ander te beoordelen op zijn of haar uiterlijk en wat hierbij vaak vergeten wordt: je kan iemand er zo ongelofelijk mee kwetsen.

Tuurlijk. Ik vind soms ook wel eens ergens iets van. Wanneer je te dik bent, is dit gewoon niet gezond. Evenals wanneer je te dun bent. Alleen: om mensen hierom uit te gaan schelden gaat simpelweg gewoon veel te ver. Bovendien is het niet nodig, het is namelijk alleen maar kwetsend. Waar mij dit ook aan doet denken: vaak weet je gewoon niet wat er in een ander leven speelt. Misschien is iemand al wel heel erg hard bezig met afvallen. Óf probeert iemand zich al aan een dieet te houden om het lichaamsgewicht omhoog te krijgen.

Er toch meer mee bezig

Hoe dan ook. Ik merk ook dat ik weleens meer bezig ben met mijn gewicht dan dat ik zou willen. Die eeuwige vetjes op mijn buik zitten mij gewoon in de weg. Wat dat betreft kan ik dus niet zeggen dat ik niet aan bodyshaming doe. Ik doe er namelijk wel aan, en ben té kritisch op mijzelf. Stiekem vraag ik mij ook wel regelmatig af wat dit dan is waarom vrouwen zich zelf altijd te min vinden. Wij vrouwen zijn allemaal prachtig, in welke vorm dan ook

Herkennen jullie jezelf in mijn verhaal? Dat je soms toch meer met uiterlijk bezig bent dan dat je zou willen?

Reacties

 • Iris

  Ja, heel herkenbaar. Het stomme is dat ik er helemaal niet mee bezig zou willen zijn, maar dat het onbewust toch gebeurt.

 • Lilian

  Ik denk inderdaad dat 90% van de bodyshaming in mensen hun hoofd plaats vind en dat acceptatie de eerste stap is om er weer vanaf te komen. Ik vind dat mensen soms wat te makkelijker naar de ‘samenleving’ wijzen. De eisen die ‘de samenleving’ stelt zijn vaak de eisen die jij stelt, want de rest van de samenleving is ook gewoon met zichzelf bezig 😉
  Onlangs geplaatst door Lilian: Zo onhandig. Erg of charmant?

 • Leonie van Mil

  Ja ik herken het helemaal. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat er geen vrouwen zijn die zichzelf afkraken. Of andere afkraken om zichzelf beter te voelen. Maar zolang je er zelf bewust van bent, heb je de eerste stap gezet om eraan te werken, toch?!
  Onlangs geplaatst door Leonie van Mil: Voorwaarden om te kunnen schrijven

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv