Zelf bedacht of gewoon gejat (bloggen)
21 jan 2016 Lifestyle 35

Zelf bedacht of gewoon gejat (bloggen)

Er is soms nogal eens wat te doen in blogland over het overnemen van ideeën van elkaar. Ik vind het zelf een heel lastig iets maar ga er toch eens iets over schrijven. Niet alleen omdat ik het zelf tegen kom, maar vooral ook om beginnende bloggers een hand te bieden over hoe het ongeveer werkt in blogland.

Als eerste ga ik zelf met de billen bloot. Ik heb namelijk weleens gehad dat ik een blogje had geschreven, en ik er onwijs trots op was. Dat had ik toch maar even goed gedaan en bedacht. Dacht ik. Want een blogger die ik zelf ook graag lees, reageerde dat zij er ook al eens over had geblogd. En toen ik bij haar op de blog keek, ja toen zag ik het, zij had ook al eens zo iets gedaan! Hartstikke balen natuurlijk want uniek was ik nu niet meer. Ik heb haar direct een mail gestuurd en kreeg een heel lief antwoord terug. Toch zette mij dit wel aan het denken.

Unieke content

Ik ben er namelijk van overtuigd dat onbewust dit soort dingen vaker gebeuren. Als je bijvoorbeeld net als ik houdt van blogs lezen, kan je onmogelijk alles onthouden. En onbewust blijft er altijd wat hangen waar je gedachten mee aan de haal gaan. Als blogger willen we allemaal unieke content bedenken, maar het kan gewoon gebeuren. Wel is het fijn (en belangrijk!) naar elkaar toe om daar gewoon eerlijk in te zijn.

Of nog een voorbeeld. Want hoe vaak gebeurt het wel niet dat ik iets in concepten heb staan en het opeens ergens anders voorbij zie komen. Ja shit denk ik dan. Nu geloven ze vast niet meer dat ik het zelf heb bedacht. Ik laat het artikel dan meestal heel lang in concepten staan en plaats het pas na een tijd.

Geen regels voor bloggen

Weet je, het is allemaal eigenlijk gewoon heel vaag. Er zijn gewoon geen regels voor en uiteindelijk zijn er gewoon heel veel (mama) bloggers die allemaal bloggen over dezelfde onderwerpen. Dat er dan af en toe dezelfde ideeen komen is niet vreemd lijkt mij.

Elkaar inspireren

Een ander verhaal vind ik om compleet iets over te nemen. Het mooie van bloggen is dat je elkaar kan inspireren. Maar wees ook daar gewoon eerlijk over. Vertel in een artikel gewoon waar je het idee hebt opgedaan. Toen ik begon als blogger vond ik dat overigens ook lastig hoor. Ik wist ook niet hoe het werkte en deed soms ook maar wat. Nu ik langer blog weet ik iets beter hoe het “werkt” en probeer ik er goed op te letten dat ik bijvoorbeeld in tags en dergelijke anderen benoem. Een complete titel overnemen van iemand, zonder die ander te benoemen vind ik overigens echt not done.

Gouden tip voor bloggen

Zoals je waarschijnlijk al tussen de regels doorleest: echt regels zijn er niet. Maar er is echter wel een gouden tip. Werk met collega bloggers samen; help elkaar en overleg met elkaar. En tot slot: mocht het eens voorkomen dat je blogt over dezelfde onderwerpen, geen probleem. Als je er maar eerlijk over bent.

handtekening-saskia
Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Bianca Schrijft

  Een onderwerp compleet claimen en dan andere benaderen dat je kopieert vind ik ver gaan. Je wordt geprikkeld door dingen die gebeuren, die je ziet, het nieuws, etc. Iedereen geeft er zijn eigen draai aan op zijn of haar blog. Er zijn maar zoveel onderwerpen, dus ja, overlapping is onvermijdelijk. Nu staat mijn blog in kinderschoenen en ik zal vast ook wel eens iemand tegen de schenen gaan trappen, maar aan de andere kant kan je het dan ook zien als een compliment, want je stuk heeft indruk gemaakt.

 • Simpel, met een snufje liefde

  Ik denk dat het heel vaak voorkomt dat bloggers over dezelfde onderwerpen schrijven. Helemaal als het over kinderonderwerpen gaat. Ik heb ook weleens dat ik iets geschreven hebt en het vervolgens de volgende dag door iemand ook geplaatst word. Als ik het op tijd zie dan gaat het voor later op de planning. Iets helemaal over nemen vind ik niet kunnen.

 • Tamara

  Jaa zoo herkenbaar! Ik heb dat ook heel vaak, dan heb ik een superleuke (vind ik) blog geschreven en dan zie ik net dat iemand anders dat ook heeft. Dan stel ik hem een tijdje uit.

  Ik vind niet dat er echt iets mis is met je laten inspireren. Ik kom ook wel eens onderwerpen tegen waarvan ik denk: ‘ohhh daar wil ik ook eens over schrijven!’ Dan schrijf ik ze op en plaats er later wat over. Ik vind complete blogs overnemen een beetje makkelijk scoren eigenlijk.

 • Romy

  Herkenbaar en inderdaad een hot topic in blogland! Ik ben het met Bianca eens dat je een onderwerp en titel niet volledig kan claimen. Ook ik heb wel eens gehad dat ik een leuk artikel had verzonnen en dit onderwerp opeens ook op andere blogs voorbij zag komen. Tja, dat heb je inderdaad als onderwerpen elkaar overlappen en als mamablogger schrijf je vaak over dezelfde onderwerpen. Ik ben nog nooit twee identieke artikelen tegen gekomen, iedereen geeft er toch zijn of haar eigen draai aan.

  Ik laat ideeën ook vaak een tijdje rusten. En als ik een artikel van een blogger heel leuk vind (zoals de ‘wie is…’ artikelen van jou over je kinderen) dan zet ik er meteen een link in naar het artikel van de betreffende blogger. Dat is inderdaad wel zo netjes.

 • Josan

  Mooi geschreven ook lekker genuanceerd. Ik denk ook wel dat het heeft te maken met wat jij zegt zelfde thema’. Beauty bloggers posten toch ook allemaal over de MAC Ellie Goulding collectie. Of Fashion bloggers over de H&M Balenciaga of zoiets. Je hebt toch met dezelfde onderwerpen te maken. Deze kerst had ik voor het eerst te maken dat mijn DIY idee ook op dezelfde dag op een ander blog zou verschijnen. Tja, gewoon geplaatst. Mijn foto’s waren anders en mijn titel ook. De overige tekst ook. Wat Romy zegt een idee kan je moeilijk patent op hebben. Tenzij het een tag is. Maar ik vind de uitwerking er van dan belangrijk. Daarin hoop ik dat men dan origineel is.

 • Iris

  Op zich vind ik het niet erg als iemand content plaatst die overeenkomst vertoont met die van een andere blogger, zolang het maar niet regelmatig is.

 • Neelke

  Er zijn inmiddels zo veel blogs dat het natuurlijk vaker voorkomt dat je blogt over hetzelfde onderwerp. Dat is natuurlijk iets anders dan een compleet artikel overnemen, dat is gewoon plagiaat. Ik blog nog geen jaren, maar ik denk dat iedere blogger wel eens een keer iets schrijft wat geïnspireerd is door een artikel van een ander. En dat is toch oke, zo lang het maar niet gekopieerd is en je gewoon je je eigen draai aangeeft? Het is een grijs gebied, maar het beste kun je inderdaad er maar gewoon over praten als je iets dwars zit of je weet het niet helemaal zeker.

 • Charlotte

  Precies wat wij vorige week hadden met het artikel over inspiratie. Ik zag jouw artikel in de middag en ik dacht: Kak, ik hoop niet dat Saskia denkt dat ik haar idee klakkeloos over heb genomen! Want dit artikel stond al enige tijd ingepland. Maar soms gebeurd het dat je nét op hetzelfde moment, hetzelfde idee hebt. Ik vind niet dat je dit meteen moet bestempelen als stelen, maar inderdaad is het wel belangrijk dat je er eerlijk over bent, mocht je een idee “geleend” hebt.

 • Marguerita

  Ach, alle mamabloggers schrijven over hun kinderen en die gaan allemaal voor het eerst naar school, voor het eerst op het potje, voor het eerst… En we krijgen ook dezelfde persberichten. Je moet maar zo denken, soms ben je dan qua onderwerp misschien niet uniek, jouw invalshoek is dat natuurlijk wel! En je volgers volgen specifiek jou vanwege die invalshoeken en je schrijfstijl, toch?

 • linda

  Ik heb ook heel vaak dat ik iets in mijn concepten heb staan en een ander ineens een soort gelijk blog plaatst ook ik kies er dan voor hem te laten staan en misschien zelfs helemaal niet te plaatsen. Ik heb zelfs een keer een win actie geweigerd omdat IEDEREEN hem ook al had. Ondanks dat het een leuke prijs was wilde ik toch liever iets exclusiever’s. Geïnspireerd raken door elkaar kan altijd, maar schrijf dan een blog en zet hem in concepten voor een andere tijd. Succes bloggies 😀

 • jeapiebel

  Het is herkenbaar. Ik heb soms een idee over de blog en dan komt ook mijn ( dacht ik) originele idee op een andere blog. Gewoon vergelijkbare smaak denk ik. Lastig te voorkomen.

 • Simone

  Eens met wat al gezegd is eigenlijk. Dezelfde onderwerpen is onvermijdelijk. Klakkeloos overnemen is not done. Al moet ik zeggen dat ik dat nog niet echt ben tegen gekomen overigens (nog te nieuw hier misschien). Ik heb wel al vaak zat meegemaakt dat ik concepten klaar heb staan en dan soortgelijke berichten langs zie komen. Ik stel ze dan maar gewoon even uit en inderdaad, geef er mijn eigen draai aan. Er zijn ook zo veel mama blogs, bijna elke dag ontdek ik nog een nieuwe. Dus wellicht schrijf je ook wel iets, wat lijkt op de blog van die ene persoon die je niet leest. Maar goed, dan zal het sowieso niet letterlijk hetzelfde zijn. Maar maak je het vaak mee dan? Dat je écht gekopieerd wordt?

 • Aukje

  Het lijkt me logisch dat je door elkaar geïnspireerd raakt en je zult niet altijd onthouden waar je een idee vandaan haalt. Weet je dat wel, dan is het inderdaad netjes om terug te linken naar een blog.
  Dingen compleet kopiëren vind ik echt niet kunnen. Sowieso raar, want een blog gaat toch vooral of je eigen ervaringen, gevoelens of wat dan ook.

 • Bianca

  Blijft lastig, je zit allemaal in vrijwel dezelfde categorie dus je schrijft al snel over overlappende onderwerpen. Content overnemen is echt een no-go en als je geinspireerd bent door een blogger dan vind ik het niet meer dan normaal dat je dat meld. Dat doe ik wel in ieder geval. Verder kun je echter niet altijd alle blogs volgen dus ben je niet altijd op de hoogte van wat een ander post. Bij jezelf blijven is denk ik het belangrijkste.

 • Nicole

  Ik probeer mijn blog zo persoonlijk mogelijk te houden, zodat het wel echt ‘eigen’ is, maar ja soms zie ik andere théma’s ook elders voorbij komen. Is ook niet zo gek natuurlijk, je zit allemaal in die mama-poule, dus de thema’s zijn wel ongeveer hetzelfde. En als ik dan denk ‘shit, die had ik gepland voor morgen’, dan verplaatst ik het artikel wel eens naar over een paar maanden. Maar ik heb wel eens gehad dat iemand zelfs de titel en de eerste twee zinnen van mijn blog bijna letterlijk had overgenomen. Toen was ik wel pissed off.

 • Mathiske

  Het is inderdaad een beetje raar als iemand je hele tekst kopieert, dat lijkt me ook niet echt het idee van een blog beginnen. Wel denk ik dat het kwa onderwerpen erg lastig is. Sommige dingen zijn dan heel erg trending, net als van de week die baby namen van 2015. Of borstvoeding, ik denk dat je het niet kunt verbieden om niet over dezelfde dingen te schrijven. Tenzij die gene iedere dag over het zelfde schrijft als jij.. dan word het natuurlijk wel iets anders

 • Mariska

  Vooral in hetzelfde niche zal er wel eens voorkomen dat je perongeluk over hetzelfde schrijft. Kan gebeuren. Tekst overnemen vind ik een ander verhaal. Het moet wel origineel blijven! Als je over hetzelfde onderwerp blogt kan je er best beiden een heel andere blik op hebben bijvoorbeeld.

 • Daniëlle

  Ik vind het eigenlijk niet meer dan logisch dat dit gebeurt. We zijn nu eenmaal allemaal mama’s, met dus ook vaak dezelfde interesses en gedachten. Iemands blogje compleet overnemen, nee dat kan natuurlijk niet! Wat ik wél heel apart vind in bloggerland, is als een blogger over een bepaald onderwerp schrijft, ineens iedereen hierover lijkt te schrijven. Dán vind ik het niet leuk meer, en soms zelfs een beetje kinderachtig. Ik zou zo’n blogje dan gewoon wat later inplannen, dan blijft het ook leuk. Voor jezelf, en voor de ander! Het is toch geen wedstrijd?

 • Isra

  Goede stuk! Het is als mamablogger idd heel lastig om unieke blogs te posten. Bijna onmogelijk zelfs.

  Ik kom ook soms blogs tegen die ik in de concentenmap heb staan maar iemand die dit hetzelfde heeft geschreven, dan wacht ik maar een paar dagen of weken.

  Laatst had ik echter een blogpost gepubliceerd en twee dagen later kwam een medeblogger hetzelfde delen. Is wel heel lastig …

 • Lindaa

  Het komt mij zo bekend voor, dat ik een artikel bijna af heb en de dag voor ik het wil plaatsen duikte er een artikel op wat er verdomd veel op lijkt. Het ‘ze zal het wel gejat hebben’ gevoel bekruipt mij dan ook als ik mij bedenk wat diegene ervan zal denken. Ik probeer daar ook open over te zijn en in een comment te reageren dat ik met precies hetzelfde bezig was, om verwarring te voorkomen 🙂 Fijne tips! Openheid is toch echt het handigst denk ik, net als wat jij zegt 😉

 • heidi

  Leuke tips

 • Nesrin

  Raak gesproken en het is logisch dat soort dingen gebeuren. Het lijkt mij heel vervelend om mij bezig te houden met copycats, ik snap ook niet waarom iemand dit doet. Met bloggen moet je gewoon totaal je eigen ding doen en als iemand je geïnspireerd heeft is het juist fijn om credits te geven of zoals jij doet een mail sturen als blijkt dat iemand er over heeft geschreven. Dit laatste vind ik heel netjes van jou.

 • Mona - Vandaagismooi.nl

  Tegenwoordig is er bijna niks meer uniek. Ik laat me ook veel inspireren door andere bloggers en vloggers, maar haal evenveel inspiratie uit mijn dagelijkse dingetjes en hersenspinsels. Zolang je het zelf schrijft en niet een complete kopie maakt vind ik het persoonlijk niet erg.
  Ik denk dat iedereen daar wel wat realistischer in mag zijn. Las laatst ook iets over een beschuldiging van plagiaat, om een onderwerp ook nog eens, niet eens de inhoud… Tja… omdat 1 blogger/vlogger net over 1 onderwerp praat wilt dat toch niet zeggen dat niemand daar iets over mag zeggen of schrijven?

  Neuh.. alleen maar mooi, want zo lees je wel van verschillende perspectieven iets over 1 ding. Interessant vind ik het.

  Als ik echt een idee ergens vandaan heb link ik ook in het begin van het artikel naar de andere blog, ook als ik het idee een twist heb gegeven. Dit deed ik bijvoorbeeld met een herfstblaadjes DIY. Daar werd echt heel leuk op gereageerd door die blogger (die ook een vriendin van me is).

  Elkaar wat meer gunnen en meer dingen als inspiratie zien dan jaloezie vind ik (persoonlijk) de key.

 • Tessa

  Dit is inderdaad een puntje waar ik als beginnend blogger nogal mee kan zitten. Ik heb zelf een flinke lijst met onderwerpen, al van voordat ik andere blogs las. En nu ik wel blogs lees kom ik soms ‘mijn’ onderwerpen tegen. Dat is ook niet zo gek want het stikt van de mamablogs natuurlijk. Maarja, wat doe ik dan? Niet meer over die onderwerpen bloggen? Dan houdt ik geen blog meer over…

 • Jess

  Goh eigenlijk nooit bij stil gestaan. Iedereen schrijft toch vanuit zijn eigen interesse en elk artikel is toch anders, ook al is de rode draad hetzelfde. En iedereen heeft andere lezers. Toch? Hopelijk schopte ik nooit iemand tegen de schenen.

 • Marijke

  Goed onderwerp, is zeker iets dat mij bezig houd. Zo heb ik afgelopen zondag een prei soep gemaakt en mooi op de foto gezet, ingepland voor woensdag (gister), zie ik afgelopen dinsdag een presoep op nederlands grootste foodblog, ‘uit pauline’s keuken’. Ik heb de soep toch gewoon geplaatst omdat het echt toeval was. Maar vind het toch vervelend omdat mijn blog minder groot is je al snel het idee hebt dat ‘het afgekeken is’. Maar goed ik weet zelf dat het noet zo is dus toch online gezet. Denk dat het onvermijdelijk is om over dezelfde dingen te schrijven maar kopieeren is echt not done!

 • Margo

  Wat je zegt is precies hoe ik er ook over denk. Kopiëren gaat niet bewust, maar het blijft gewoon hangen en dan maak je er je eigen idee van. We zijn ook mensen met veelal dezelfde interesses, dus dat er dezelfde ideeën ontstaan is helemaal niet raar. Maar dat is natuurlijk iets anders dan kopiëren!

 • Loes | Hyggelig Mama

  Grappig, ik las vandaag bij een andere blogger precies dezelfde problematiek :-). Maar ik ben het helemaal eens met de bovenstaande reactie die meldt dat JIJ er vanuit JOUW oogpunt tegenaan kijkt. Het blijft dan hoe dan ook uniek. En inderdaad: bepaalde onderwerpen zijn al eindeloos beschreven en sommige onderwerpen zijn in een bepaalde tijd erg hot, maar toch kun je niet altijd over een uniek onderwerp schrijven. Het overnemen van teksten is gewoon plagiaat, en dat is wel snel te zien, maar ik vind het niet verkeerd om elkaar te inspireren zeg maar.

 • Karlien

  Als iemand over hetzelfde schrijft als ik, of ik als diegene, vind ik dat niet erg. Maar wel als de inhoud en strekking ongeveer gelijk zijn.

 • Nathalie

  Er zijn zo veel blogs dat het vaker als dat je zou willen voorkomt dat er meerdere blogs over hetzelfde gaan, dat voorkom je niet. Maar dat is iets anders als een artikel zo goed als kopiëren. Zelf blog ik sinds 2004 en zelf te maken gehad met mensen die bijna letterlijk mijn berichten overnamen, of zelfs mijn eigen foto’s en lay-out.

  Daarnaast overkomt het me ook wel eens dat ik net iets heb geplaatst en het op een andere blog ook zie of dat ik een concept heb staan of een ingepland bericht en bij het lezen van andere blogs zie dat het onderwerp of het idee ergens anders ook staat. Soms stel ik het uit tot een later moment, heel soms gooi ik het weg en laat ik het erbij. Maar meestal laat ik het doorgaan, beseffende dat blogland nu eenmaal erg groot is geworden de laatste jaren waarbij discussies altijd op de loer liggen… is het niet het na-apen is het wel het onderwerp of een mening.

  Op dit moment natuurlijk het kindernamen overzicht van svb, ook bij mij staat er een blog gepland met dit onderwerp. Ben zelf de lijst met namen doorgegaan en daar mijn gedachten op los gelaten, maar ook daar ben ik niet uniek in blijkt 😉

  Kortom, ik denk dat het bijna niet meer te voorkomen is dat er soms berichten zijn die op elkaar lijken of het zelfde onderdeel bevatten. Zolang je het maar op je eigen manier brengt!

 • ACYHOZ

  Oohh joh ik was al bang. Ik dacht precies de zelfde zinnen en teksten. Maar zelfde onderwerp, dat vind k helemaal prima. Onderwerp kan je niet echt claimen, denk ik. Precies de zelfde layout vind k wel n beetje balen LOL

 • alexa

  Heel herkenbaar maar denk toch dat het lastig is want veel mensen bloggen nu over hetzelfde. Nu vind k het wel anders dat je er inspiratie aan over houdt dan dat je een artikel gewoon klakkeloos overneemt. Of zo goed als. Zolang dat niet het geval is tja, can happen? Geef wel altijd je eigen draai zou mijn tip zijn of desnoods bron vermelding van je idee! Dat zou ik trouwens doen dan voorkom je mogelijk gezeik!

 • Judith

  Het is bijna onmogelijk om met al je blogs uniek te zijn. Ik hoor regelmatig oh daar schreef die en die ook over laatst. Tja, ik lees niet alle blogs, elke dag, dus die kans bestaat wel ja. Zolang je niet 1 op 1 over neemt, en echt je eigen Di g hebt gedaan, ook al is hetzelfde onderwerp, is er niks aan de hand

 • Hanna

  Ik ben het wel met je eens. Ik probeer altijd iemand te taggen, zeker als ik een tag invul, maar het kan zijn dat ik (per ongeluk!) de verkeerde persoon tag en niet degene die het origineel heeft bedacht.
  En verder lees ik ook best veel, dus het kan inderdaad dat iets blijft hangen en je zelf over dat onderwerp gaat schrijven terwijl het helemaal niet je bedoeling is geweest om iets van iemand over te nemen of te jatten.. Uiteindelijk zijn we ook allemaal maar mensen.

 • Ashley

  Ik denk ook niet dat het verkeerd is dat je juist door een ander geïnspireerd raakt en ook over hetzelfde onderwerp blogt maar dan vanuit jouw kijk en mening. Ik kan zelf nog wel balen als er zelf een artikel van mij online komt en ik later zie dat er op diezelfde dag een soort dezelfde artikel van een ander online kwam. Maar hé: daar kunnen we niets aan doen!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv