Vanaf welke leeftijd laat jij je kind weleens alleen thuis?
6 dec 2018 Kinderen Mama 9

Vanaf welke leeftijd laat jij je kind weleens alleen thuis?

Zoals de meesten van jullie wel weten ben ik mama van twee kinderen. Een zoontje van zeven jaar oud, en een dochter van drie jaar oud. Hoe ouder kindjes worden, hoe makkelijker het wordt zeggen ze weleens. En dat is ook zo. Waar ik de laatste tijd tegen aan loop is dat mijn zoontje weleens vraagt om alleen thuis te mogen blijven. Bijvoorbeeld wanneer ik heel even weg moet voor een boodschap. 

Mijn mama hart roept heel hard: nee! Daar ben jij nog veel te klein voor! En tegelijkertijd vraag ik mij ook weleens af wanneer het dan wel de tijd is om een kind alleen thuis te kunnen laten? Niet voor gelijk een heel dagdeel. Maar voor bijvoorbeeld een klein half uurtje. Het zou wel heel erg handig zijn wanneer ik bijvoorbeeld even weg moet om iets te halen of weg te brengen.

Vanaf welke leeftijd kind alleen thuis?

Zelf denk ik dat het pas zou kunnen vanaf ongeveer 9 a 10 jaar oud. Eerder niet. Wanneer mijn zoontje 9 jaar zou zijn, is mijn dochter vijf jaar oud. De vraag komt dan waarschijnlijk: laat ik haar dan bij mijn zoontje, of juist niet? Het is nog lang niet zover, maar ik vraag mij het weleens af. Ook omdat ik dan een duidelijk antwoord naar mijn zoon toe kan geven wanneer hij wel alleen thuis zou mogen blijven.

Jullie raden het al: dit blogje is echt bedoeld om reacties en meningen van andere te krijgen. Ik ben heel erg benieuwd hoe dit in andere gezinnen gaat. Wanneer mag jouw kindje alleen thuis blijven? En welke afspraken maak je dan?

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie meningen! Hoe oud was jouw kindje toen het voor het eerst alleen in huis bleef? En hoe ging dit? Zou je dit weer op dezelfde manier doen, of toch anders? Laat het mij weten hieronder in een reactie, ik lees het heel graag!

Reacties

 • Kim

  Ik heb de kids even oud als jou, maar mijn zoon is heel “volwassenen” ofzo voor zijn leeftijd dus die is heel af en toe een klein half uurtje alleen. Als ze straks beide 10 en 6 zijn wil ik overwegen of ze samen thuis mogen blijven. Dit zal denk ik ook afhangen of ze die dag lief tegen elkaar zijn haha. Anders wordt de boel gesloopt denk ik.

 • Ilona

  Mijn zoon was bijna 8 toen hij heel graag even thuis wilde blijven toen ik boodschappen moest doen. Het scheelt dat ik hooguit 5 minuten lopen van de winkel af woon, dus ik durfde het wel aan. Het ging ook super. Ik kon even naar de winkel en hij kon lekker blijven gamen. Ik zorgde er wel voor dat hij mij kon bellen in geval van nood. Toen kon hij de huistelefoon gebruiken, inmiddels heeft hij een simkaart in mijn vorige smartphone en kan hij me daarmee bellen mocht er iets zijn. In mei wordt hij 9. Ik hou alleen wel nog steeds de tijd in de gaten, hooguit een uur ben ik weg. Dit hebben we ook langzaam opgebouwd. Ik denk dat je ook moet kijken hoe je kind is. Houdt hij zich aan de regels (zoals voor niemand de deur open doen) en is hij al zelfstandig genoeg. Het geeft mij in ieder geval wel een stukje meer vrijheid en rust want zo hoef ik geen zeurend kind mee te slepen 😜 Mijn dochter van 2,5 neem ik wel altijd mee, die laat ik niet bij hem thuis. Dan wordt mijn huis gesloopt ben ik bang 😜

 • Mathiske

  Als Emily (3.5) lief aan het spelen is dan ga ik soms wel eens alleen de hond uitlaten, ze wil soms gewoon echt niet mee. Dat is zeg maar 7 minuten. S middags is haar papa vaak thuis na een nacht werken ligt hij te slapen. Dat geeft op zon moment ook wel een gerust gevoel. Dan durf ik ze gemakkelijker alleen te laten

 • Gerrie

  Ik denk dat het per kind verschillend is. Op die leeftijd ben ik wel eens alleen naar de winkel aan de overkant gegaan. Zorgen dat ze jou altijd kunnen bereiken. En een briefje in je jaszak dat er een kind alleen thuis is voor het geval er onderweg iets gebeurd met jou!
  Luister naar je eigen gevoel🤗❤

 • C. Veneman

  Mijn jongste is 6 jaar, die laat ik soms max 10 min alleen om even mijn dochter van de sport op te halen. Mijn dochter is bijna 9, die laat ik soms een boodschap doen en zij is heel af en toe een half uurtje alleen. Gelukkig lopen beiden geen 7 sloten tegelijk!! Het is per kind afhankelijk denk ik en volg vooral je gevoel daarbij

 • Karina

  Verschilt per kind denk ik, maar mijn dochter van 8 blijft wel eens alleen thuis als ik boodschappen ga doen. Vanaf 7 jaar doe ik dat wel eens. Heb wel speciaal daarvoor een huistelefoon gekocht, zodat ze mij altijd kan bellen. Dat doet ze ook vaak om te vragen of ik al bijna thuis ben 😂 Tegenwoordig gaat ze uit school ook wel eens alleen naar huis. Ik ben dan nog aan het werk en dan is ze ongeveer een uurtje alleen, maar dit is niet iets structureels. Alleen als het even zo uit komt. Ze moet mij dan ook weer bellen om te zeggen dat ze thuis is. Ze heeft geen jongere broertjes/zusjes.

 • Hilde

  Mijn moeder had vroeger een broche opgespeld met dat er een kind alleen thuis is met het adres, dat deed ze alleen op als ze even heen en weer van school moest. Ik vind dat echt wel slim!

 • Inge

  Geen flauw idee hoe oud hij precies was, ik denk een jaar of 6/7, hij is nu 9 en nu is t zo gewoon dat als hij geen zin heeft, hij thuis blijft. T verschilt zoals al meerdere zeggen ook per kind, onze jongste die nu 4,5 is..zou ik over anderhalf jaar nog niet alleen laten zoals hij nu is😂. De middelste is 8 en blijft ook al wel vaak thuis. Vaak gaat t ook niet om een hele lange periode. Als je goede afspraken maakt, en t langzaam aan opbouwt leren ze het ook wel hoe en wat. Eerst vond ik t ook geen fijn idee, maar aan de andere kant dacht ik…ze zijn soms ook hele middagen de hort op, buiten aan t spelen 🤔 dan zijn ze ook alleen. Wij wonen in een vrij klein dorp dat speelt misschien ook nog wel weer mee.

 • Lilian

  Wij hebben Anna (7) één keer alleen gelaten om te proberen. Toen gingen we een ommetje lopen (waren binnen tien minuten terug haha). We hadden haar geleerd hoe ze ons kon bellen bij nood. Ook om haar te laten weten dat we haar vertrouwen enzo. Daarna is het gelukkig niet meer nodig geweest, want we werken allebei thuis, dus er is altijd wel iemand. Maar als ze een jonger broertje of zusje had gehad, was het anders. Supernanny zegt dat je kids pas alleen thuis kunt laten als ze hun jongere broertje of zusje eventueel een pleister kunnen omdoen en om hulp kunnen roepen. Nou eerlijk gezegd zou Anna dat wel kunnen.
  Onlangs geplaatst door Lilian: #1 • Boekenclub • Miracle Morning • Facebook • Happy Color

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv