10 beste tips voor het wassen van kleding
17 jul 2016 Lifestyle 15

10 beste tips voor het wassen van kleding

Zoals jullie misschien wel weten vind ik huishoudelijke klusjes zoals het doen van de was totaal niet erg om te doen. Ik vind het eigenlijk heel erg fijn om al die vieze kleding weer fris en schoon uit mijn wasmachine te kunnen halen. Toen ik onlangs het artikel schreef over hoe je het beste vlekken kan verwijderen uit kleding bedacht ik mij later dat het ook wel eens handig kon zijn om een artikel te schrijven over het wassen van kleding. Want daar zijn ook een aantal ontzettend handige tips voor waarvan ik het leuk vind om deze met je te delen!

Beste tips voor het wassen van kleding

Toen ik ging samenwonen dacht ik dat het doen van de was niet zo moeilijk zou zijn. Nu is het ook niet moeilijk, maar is het wel iets om goed mee om te gaan om te voorkomen dat kleding eerder moet worden weg gedaan omdat het niet meer mooi is. Óf omdat kleding gaat slijten omdat het te heet is gewassen. Ik geef je daarom vandaag de beste tips voor het wassen van kleding en hoop dat je hier iets aan hebt!

Was kleding op een lage temperatuur

Een tip waarvan je misschien direct zal denken dat het heel logisch is, maar die wat mij betreft niet vaak genoeg herhaald kan worden. Kleding hoeft namelijk helemaal niet op een hoge temperatuur te worden gewassen om schoon te worden. Een was kan je prima draaien op 30 a 40 graden. Kleding blijft hiermee ook veel langer mooi! Zelf doe ik kleding standaard op een lagere temperatuur en was ik pas op een hogere graad als ik vlekken er écht niet uit krijg. Ondergoed, handdoeken en sokken was ik daarentegen wel vrijwel altijd op 60 graden.

Sorteer je kleding

Ook is het sorteren van kleding een punt welke zeker niet in dit lijstje mag ontbreken. Zelf heb ik drie wasmanden. Een voor de witte was, een voor de gekleurde was, en een voor de handdoeken. Zelf vind ik dit ideaal. Zodra ik de wasmand uit de badkamer naar ons washok breng kan ik de was direct sorteren en hoef ik het daarna alleen nog maar in de machine te doen.

Kies de juiste wasmand

Een wasmand kopen klinkt heel erg simpel. Toch is het goed om voor de aankoop hiervan eens goed na te denken wat je precies voor een wasmand zoekt, en wat er bij jouw situatie past. Voor een gezin is het bijvoorbeeld heel erg handig om een grote wasmand te kopen. Of kies bijvoorbeeld voor meerdere wasmanden zodat je deze kan plaatsen op verschillende plekken in huis. Op deze manier kan je rondslingerende kleding voorkomen.

Keer kleding binnenstebuiten

Wanneer je kleding binnenstebuiten in de wasmachine doet, zorg je ervoor dat kleding minder snel beschadigt. Let op dat je dit in principe bij sokken niet hoeft te doen, het kost extra veel werk om deze na het wassen weer terug te vouwen.

Kijk altijd naar het wasetiket

Iets dat ik zelf door schade en schande heb moeten leren: lees altijd het wasetiket! Toen ik net ging samenwonen mikte ik vaak van alles bij elkaar in de wasmachine. Nu ik ouder en wijzer ben, én moeder van twee kinderen, check ik bij nieuwe kleding áltijd het etiket. Hiermee voorkom je dat kleding te heet gewassen wordt en dat kleding hierdoor niet meer draagbaar is.

Tips kleding wassen

Schoonmaakazijn voor de was

Eerder heb ik al eens een artikel geschreven over de voordelen van schoonmaakazijn. Wat mij betreft verdient dit middel een gouden medaille, want het is werkelijk voor zo veel dingen bruikbaar. Ook voor de was doet het veel goed. Wanneer je een scheutje aan elke was toevoegt zorgt dit ervoor dat kleuren minder snel zullen uitlopen en vervagen.

Laat kleding aan de lucht drogen

Om beschadiging aan kleding te voorkomen is het een goede tip om kleding aan de lucht te laten drogen. Door de warmte van de droger gaan weefsels sneller kapot en wordt kleding sneller vaal. Wij hebben een redelijk groot washok waar ik genoeg rekken in kan zetten en hangen voor de was. Super handig en fijn. Wij hebben in ons gezin van vier nog nooit een droger gebruikt en dit bevalt prima. Nog een voordeel van het drogen aan een wasrek: als je de kleding netjes ophangt wordt het ook nog eens kreukvrij en hoef je niet te strijken.

Reinig eens in het halfjaar de machine

Om de wasmachine zo lang mogelijk goed te houden is het belangrijk om deze zo nu en dan goed te reinigen. Het reinigen van de wasmachine is ontzettend gemakkelijk en hier zijn verschillende manieren voor. Je kan bijvoorbeeld de machine op 90 graden laten draaien met een vaatwastablet, schoonmaakazijn of met soda. Nadat je dit hebt gedaan kan je wasmachine er weer een tijd prima tegenaan. Op deze manier voorkom je onder andere kalkaanslag en schimmels.

Steradent voor de witte was

Ik ben dol op huishoudelijke tips en kan het dan ook niet laten om deze tip nog even aan jullie te vertellen. Om de was éxtra wit te krijgen kan je een tablet steradent aan de was toevoegen. Ik doe dit zelf al jaren en mijn was is altijd stralend wit. Je kan ook een tablet van een goedkoper merk gebruiken.

Alle sokken in een waszak

Een tip die vooral voor gezinnen ontzettend handig kan zijn: doe alle sokken in een waszak voordat je ze in de machine doet. Zo voorkom je dat er sokken kwijtraken. Sinds ik dit doe heb ik altijd alle sokken bij elkaar en ben ik er nooit meer een kwijt. Zelf heb ik meerdere waszakken. Ik spaar de sokken op, en doe ze bij de handdoekenwas in.

Tot zover mijn tips voor het wassen van kleding. Ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben. Mocht jij nog een tip hebben of ben ik iets vergeten laat dit dan gerust achter in de comments, ik ben namelijk ontzettend benieuwd!

Vind jij het wassen van kleding een vervelend klusje of vind je het net als ik niet erg om te doen? 

handtekening-saskia

Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

samenwerking

Reacties

 • 2momZS || Maria

  Ik vind de was doen ook niet erg. Ik gebruik ook altijd schoonmaakazijn als wasverzachter. De tip over een waszakje voor de sokken is een hele goeie, ik raak echt elke week babysokjes kwijt in de was.

 • Rory

  Steradent? Wat een goede tip! Die kende ik nog niet. Ook van het vaatwastablet in de wasmachine niet. Ik doe eens in de zoveel tijd een lege was (alleen een oude handdoek ofzo) op 90 graden. En bij iedere handdoek-was gebruik ik ook wat Calgonit-poeder. Volgens mij is dat ook al goed voor het behoud van je wasmachine (anti-kalk is dat spul voor geloof ik?).

 • Marjoleine

  Wat een goede tips! Ik vind de was ook helemaal niet erg om te doen 🙂

 • Celine

  Wat een handige tips! Vooral om de sokken in een waszakje te doen! Liefs, Celine

 • Milou

  Steradenkt kende ik nog helemaal niet, handige tip! Ik zou me echt eens was meer bezig moeten houden met goed wassen. Soms ben ik te lui en gooi ik gewoon zoveel mogelijk in de wasmachine, haha.

 • Iris

  Alle kleine dingen gaan hier sowieso in een waszak, dan raak je ze minder snel kwijt in de was. Waszakken met felgekleurde details helpen hierbij.

 • Nienke

  Oeh mijn was-skills zijn nog wel voor verbetering vatbaar. Voornamelijk omdat ik lui ben. Sinds ik een droger heb gaat alles er in. En ik scheid ook niet zo goed, al begin ik daar wel beter in te worden. Maar deze tips ga ik zeker meenemen 🙂

 • Fenna

  Handige tips! Sinds wij een nieuwe wasmachine hebben vind ik wassen zelfs leuk haha.

 • Volgmama

  Wassen vind ik niet zo erg, maar die bergen strijkwas…

 • Nesrin

  Handige tips en veel reminders ook. Toch was ik regelmatig op 60 graden omdat ik dan denk dat alle viezigheid dan goed weg gaat 😉 Maar het kan inderdaad een stuk lager.

 • YuSt

  Hier draait de was alweer… Ik was wit toch op 60 graden, kind zweet veel, heb je met pubers. En nu met de vele regen ben ik genoodzaakt het in de droger te doen.
  Ik haat het als mijn was stinkt.

 • Nina

  Wat een praktische tips! Bij Steradent denk je niet gelijk aan een product dat je aan je was kunt toevoegen. Ik ben het met je eens dat je op lage temperaturen ook schoon kunt wassen. Toen ik nog zwanger was vertelde een vriendin mij dat ze de babykleding op 60 graden waste, omdat het zo op het etiket vermeld stond. Ieder voor zich hoor, maar het lijkt mij dat de kleding dan sneller vaal wordt. Plus dat het terug te zien is in je energieverbruik. De sokken rol ik trouwens wel in elkaar, zodat ik niets kwijtraak.

 • Eveline

  Ik heb er geen hekel aan, maar wassen is ook niet mijn favoriete klusje. Gelukkig is het nu niet zo veel, ik woon alleen met mijn man in huis. Ik denk dat ik pas echt een hekel ga krijgen aan de was als ik kinderen heb.

 • Claudia

  Hoi,

  ja veel tips worden hier al gedaan. Alleen sinds ik morfine heb voor mijn ziekte blijft t gelig bovenaan het beddengoed. Alleen aan mijn kant dus t moet wel van de medicatie komen. Zou dat ook met soda, steradent, azijn of backing soda eruit nog gaan? Want ik baal er ontzettend van.

 • Loes

  bij elke was schoonmaakazijn toevoegen is niet goed voor de wasmachine, beter is een eetlepel soda.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.