Therapiemoe
31 jan 2016 Lifestyle 27

Therapiemoe

De laatste weken merkte ik het al een beetje. Ik begon tegen de therapieën die ik volg voor mijn ziekte op te zien. Ik was moe, het koste mij allemaal zo veel energie dat dit ervoor zorgde dat ik er geen rendement meer uit kon halen. Ik ben therapiemoe!

Therapie

Tot deze conclusie kwam ik samen met een verpleegkundige. Ik vertelde hem dat het elke week volgen van therapie, het bezoeken van artsen, het bezoek van de verpleegkundige, mij gewoon ontzettend veel energie kost. Het is niet zo dat ik vrolijk verder ga met de rest van de dag als ik mijn therapie gevolgd heb, of bij een arts ben geweest.

Moe

Vaak ben ik dan de rest van de dag hartstikke moe. Toen ik in verwachting was en therapie volgde vond ik het loodzwaar. Ik kwam elke keer uitgeput thuis, en had er de rest van de dag last van. Naarmate de therapie vorderde, ging het steeds iets beter, maar vermoeiend blijft het.

Therapievrij

Momenteel zit ik weer op een punt dat ik het als loodzwaar ervaar. Therapie blijft altijd moeilijk, het is een confrontatie die ik zelf eigenlijk liever niet zie. Maar toch is het noodzakelijk. Omdat ik momenteel soms echt het gevoel heb dat ik gewoon met rust gelaten wil worden hebben we afgesproken dat ik twee weken “therapievrij” krijg. Heerlijk. Mocht er toch iets zijn kan ik altijd contact opnemen. Maar dat is ook iets dat ik altijd heb geweten en waar ik niet aan twijfel.

Komende weken voor mij geen therapie, dat geeft stiekem toch een beetje rust. Hopelijk geeft het mij die rust die ik nodig heb om na die weken mijn therapie weer volop tegemoed te gaan.

Heb jij ook weleens meegemaakt dat je gewoon moe bent van de dingen die je “moet” doen? Is mijn verhaal misschien herkenbaar?

Reacties

 • Sandra

  Ik begrijp heel goed hoe je je voelt. Vooral als je al langer in zo’n traject zit dan word je daar gewoon hartstikke moe van. Ik herken het wel dat je de dag waarop je naar een arts, psycholoog of wat dan ook bent geweest, dat je daar dan de hele dag gesloopt door bent door de inspanning. Het vreet energie! Maar is het voor een goed doel, dat altijd voor ogen houden. Super fijn dat je nu even twee weken niets moet! Probeer alles op een rijtje te zetten en geniet even van de rust. Dat verdien je ook wel als je dag in, dag uit zo hard vecht om je beter te gaan voelen!

 • Miranda

  Jeetje zeg, wat ellendig en stom. Ik heb geen ervaring met therapie en kan me er ook weinig bij voorstellen maar het lijkt me heel zwaar als ik dat zo lees. Fijn dat je eventjes ‘vrij’ krijgt om op adem te komen.
  Ik herken de vermoeidheid na doktersbezoek ed wel heel goed, ik ben elke 3 mnd voor de reuma in het ziekenhuis te vinden en vind dat altijd vermoeiend. Je maakt je toch zorgen, de spanning, de uitslagen die evt niet goed zijn, nieuwe informatie etc. Ben altijd blij als het er weer op zit.
  Al is het natuurlijk niet te vergelijken met wat jij mee maakt, ik kan me de vermoeidheid goed voorstellen.
  Sterkte de komende weken, ik hoop dat het je wat rust brengt!

 • Marion

  Heel herkenbaar zelfs! Ik had in december een periode dat ik echt niet meer kon. Therapie, dagbesteding, psychiater, ik werd gek! Toen was het zo lekker om met kerst en oudjaar even twee weken niets te hebben. Geniet er maar van. Het geeft echt even rust. XXX

 • Judith

  Ik ben na een maand met de therapie gestopt omdat ik echt heel moe werd van al die vragen en mezelf verklaren en in mij zelf te graven. De wekelijkse ziekenhuis bezoeken en testen zorgen dat ik denk laat maar, ik blijf wel gewoon ziek. Doodmoe van die stress die er bij komt kijken en idd de hele dag uitgeput. Niemand die het begrijpt. Dus fijn je artikel.

 • Carmelina

  Herkenbaar.. Maar vaak is dat ook het moment dat je bij een punt komt waarvoor de therapie bedoeld is.. Ik heb het zelf meegemaakt in mijn pubertijd dus ook nog eens lekker koppig en maak het nu mee in de “therapieën” die ik geef.. even een time out is een mooie oplossing want de makkelijkste weg zou stoppen zijn en dat vind ik altijd zo zonde van het harde werken dat je al gedaan hebt.. Rust lekker uit komende 2 weekjes en wat goed dat je je grenzen aangeeft!

 • Nicole

  Wat dat betreft heb ik het misschien makkelijk want hier komt de therapeut aan huis. Maar ik word in sommige periodes wel moe van alle bezoeken aan het ziekenhuis die ik alsnog moet plegen.

  • Saskia Hardeman

   Hier komt hij ook elke week aan huis. Maar eigenlijk vind ik dat net zo slopend als de cognitieve therapie die ik daarnaast volg.

   • Nicole

    Ja ik volg verder (nog) niets. Maar binnenkort wel cognitieve gedragstherapie, ben benieuwd of ik daarna ook therapie-moe wordt..

 • Deborah

  Ergens vraag ik mij af of het dan allemaal niet zijn doel voorbij schiet. Je zou je toch lichter en beter moeten voelen na therapie, want die is bedoeld om je te helpen. Zo uitgeput en zo therapiemoe, ik kan me er misschien een voorstelling van maken. Steeds bezig zijn met wat er allemaal niet werkt en hoe je het op moet lossen…of ben ik te naief en onervaren en is het niet zo?
  Om heel eerlijk te zijn, en niet om te evangeliseren, maar de momenten dat ik mij het lichtst voel, zijn de momenten dat ik omhoog kijk, me overal bij neerleg en simpelweg vertrouw. Ook een hele leerweg en niet makkelijk, maar wel bevrijdend. Maar Saskia, geniet zeker van je therapievrij en heel veel kracht en sterkte toegewenst. Er komen betere tijden sowieso!

  Deborah

 • Simone

  Wat goed dat je dat gewoon aangeeft dan, en fijn dat je nu twee weken ‘vrij’ krijgt. Sterkte Saskia!

 • Joyce

  Ja ik herken dat wel. En het lijkt me goed dat je het dan even een paar weken niet volgt om daarna met frisse moed weer verder te gaan.

 • MARIJKE

  Goed van je dat je hebt aangegeven dat het even teveel is allemaal. Lijkt mij inderdaad erg vermoeiend al die gesprekken, dat laat je na de tijd niet zomaar los. Hoop dat je kan genieten van twee weken rust!

 • Ashley

  Vervelend om te horen, maar ik begrijp het heel goed! Je moet vooral aan jezelf denken en als therapie daar niet aan mee werkt, kan je dat inderdaad even op een laag pitje zetten. Liefs!

 • jeapiebel

  Fijn dat je toch twee weken rust hebt. Ik wist niet eens dat je het hele jaar door therapie moest. Als het helpt dan is het nodig, maar af en toe rust is het lekkerste! Zelfs van de therapie. 🙂

 • Rosanne

  Ik kan mij voorstellen dat je na al die tijd best wel moe wordt van je therapie. Fijn dat je nu even 2 weken rust kan nemen en daarna er weer tegen aan kan gaan. Heel veel sterkte Saskia<3

 • Els

  Ik kan me indenken dat therapie ook gewoon heel veel energie vergt. Het is fijn om over 2 weken bij te komen, en dan gaat het straks vast weer beter :-). Succes liefs x

 • Sabine

  Zo herkenbaar! Ik heb nu 2 psychologen en begeleiding versleten..ik doe het niet meer. Merk als ik zelf mijn keuzes goed maak, dat het veel beter gaat dan dure therapieën waarbij ik opdrachten krijg: ademhaling oefeningen bijvoorbeeld. Elke keer vermoeid thuis komen en de hele dag aan het peinzen..no thnx.

 • Anne-Sterre

  Ik kan me wel voorstellen dat dat van die slopende dagen zijn, waarop je je eigenlijk alleen maar rot voelt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Geniet van je twee weekjes aan rust. Wie weet kom je zelfs wel tot de conclusie dat het je zo goed vergaat, dat je met minder therapie verder kunt? Of is dat geen optie?

 • Iris

  Zelf vind ik een simpele controleafspraak in het ziekenhuis al vermoeiend, dus ik kan me voorstellen dat wekelijks therapie al helemaal veel energie vreet. Ik hoop dat deze twee weken vrij gaan helpen.

 • Eva

  Herkenbaar Saskia! Ik heb ook een jaar therapie gehad en ik vond het echt heel vermoeiend. Praten over emoties en dergelijk, dat kost zoveel energie. Soms had ik er ook geen zin in. Maar op een gegeven moment komt er een punt dat het je goed gaat doen en geen energie meer kost maar energie geeft… Sterkte! Liefs!

 • Jodi - liefthuis

  Even ademen. Therapie is goed en zoals je zelf zegt nu noodzakelijk, maar als het zoveel energie vreet dat je niks overhoudt dan is een pauze even slim.
  Goed dat je hier voor gekozen hebt en kun je straks vol goede moed weer aan de slag.

 • Nesrin

  Ik begrijp goed dat het slopend is en ik hoop dat je de komende weken meer rust hebt. Heel veel sterkte en succes ik hoop dat het de juiste keuze is.

 • Sheela

  Wat een lastige situatie. Blijft therapie dan wel rendabel? Is een vorm van internet therapie bijvoorbeeld geen optie? Dat kan je doen wanneer je kan/wil en je heb contact met je behandelaar via de mail en eens in de zoveel tijd een afspraak. Misschien dat de therapie zo wat rendabeler wordt. Of misschien je therapie eens per twee/drie weken, of helpt het je dan niet? Veel sterkte!

 • Bregje

  Heel herkenbaar! Als ik het gevoel heb dat ik veel moet, ga ik dingen overboord gooien en afkaatsen. Dat geeft me rust en dan kan ik weer even opladen. Hopelijl helpt het jou goed! X

 • Kim

  Ontzettend herkenbaar. Alles rondom therapie kost me vreselijk veel energie en het levert me ook nog eens niets op nu. Heel erg naar en ik zie er elke keer weer tegenop. Maar we gaan toch maar… In de hoop dat we uiteindelijk op iets uit gaan komen wat wel werkt…
  Rust lekker uit de komende twee weken. En dan weer met frisse moed (of frisse tegenzin, hihi) er tegenaan!
  Succes!
  Liefs

 • Nathalie

  Ja, herkenbaar! Voor mezelf heb ik het een keertje gehad…
  Maar bij ons is het met name de therapie, dokters en ziekenhuisbezoekjes met de oudste.
  In het verleden hebben we om die reden ook wel eens een pauze ingelast maar dan direct voor langere tijd.

  Geniet van de rust in deze weekjes!

 • Joyce rdt

  Zeker herkenbaar en ik vind het dan ook heel knap dat je even voor jezelf kiest in deze!

  Liefs.x

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.