Hoe schoon is jouw handtas?
22 sep 2013 Gezondheid Lifestyle 12

Hoe schoon is jouw handtas?

Afgelopen week stond er in de krant een artikel dat er onderzoek is gedaan naar de hygiëne van handtassen. En wat blijkt? Handtassen zitten boordevol bacteriën en zijn dus eigenlijk ontzettend onhygiënisch. Hoe schoon is jouw handtas?

Door onder andere mijn beroep ben ik hygiënisch ingesteld. Ook sinds ik moeder ben geworden ben ik mij veel bewuster geworden van hygiëne . Toen ik dit artikel las vond ik het eigenlijk wel grappig dat ik er nooit bij heb stilgestaan hoe onhygiënisch mijn handtas eigenlijk is. Het schijnt zelfs dat een handtas gemiddeld meer bacteriën bevat dan een toilet! Vreselijk toch?! Met name de hengsels en producten, zoals bijvoorbeeld een tube handcreme, in een tas schijnen erg veel bacteriën te bevatten. Van een op de vijf tassen zouden de bacteriën op de hengsels zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Lederen tassen bevatten de meeste bacteriën. Vanwege de sponsige structuur is dit de ideale manier voor bacteriën om zich te vermedigvuldigen.

Wat ik apart vond om te lezen is dat er is gebleken dat er vrouwen zijn die hun gebruikte ondergoed in hun tas bewaren (!) Met als gevolg dat er in tassen de E coli bactierie zich bevindt. Dit is geen onschuldige bacterie. De E colibacterie kan een urineweginfectie veroorzaken en zelfs hersenvliesontsteking.

binnenkant tas

Ook is uit het onderzoek gebleken dat 33% van de vrouwen hun tas nooit schoonmaken. Aangeraden wordt om de producten in de tas regelmatig af te nemen met een doekje eventueel met antibacteriele gel. Ook de buiten en binnenkant van de tas moeten daarbij niet vergeten worden. Stoffen tassen kunnen over het algemeen makkelijk in de wasmachine.  Leren tassen zou je schoon kunnen maken met een doekje of speciale reinigers voor leren tassen. Kunstleer kan prima met een sopje. Wat ook veel kan schelen is door elke dag even je tas op te ruimen. Zo voorkom je dat er van alles rondslingert in je tas en er zo nog meer bacterien bijkomen.

En als je tas niet meer te redden valt, zou je gewoon een nieuwe kunnen kopen 😀

Hoe vaak maak jij je tas schoon?

xoxo Saskia

Volg jij Twinkelbella al via Facebook en Bloglovin?

Reacties

 • Michelle

  Ieeww vuil ondergoed?! Haha dan vallen mijn broodkruimels toch nog wel mee! 😉
  Ik klop ‘m alleen af en toe uit, maar echt schoonmaken doe ik eigenlijk niet….
  Liefs

 • LaraLaurentia

  Ik heb er echt nog nooit over nagedacht om mijn tas te reinigen, waarom weet ik niet want dit klinkt zo onwijs logisch. Ik ga vandaag gelijk met mijn antibacteriële reiniger aan de gang!

 • Silvy

  Ik haal m’n spullen er regelmatig uit en klop mijn handtas ook regelmatig uit. Ik denk dat de viezigheid in mijn tas dus wel meevalt.. 🙂

 • Lisanne

  Ik vond het best wel een hilarisch artikel, haha. Ik ruim minimaal één keer in de week mijn tas op en klop het dan ook goed uit. Ik hou van orde, dus ook in mijn tas.

  • Saskia Hardeman

   Haha ja indd hilarisch is hier wel een goed woord voor 🙂

 • Lizet

  Ik heb nu een nieuwe van Louis Vuitton en die heb ik nog niet schoongemaakt. Normaal haal ik alles er uit en klop ik hem gewoon even uit.

 • Lies

  Ik ruim mijn tas wel regelmatig op en klop hem uit, maar hem echt schoonmaken heb ik nog nooit gedaan. Gebruikt ondergoed erin doen vind ik wel heel erg apart en dat is in ieder geval iets wat je niet in mijn handtas zal vinden haha.

 • Tjuly

  Jakkes.. als je dat zo leest…

  Ik klop hem net als de meeste dames regelmatig uit…

 • Sanne

  In het meeste geval, klop ik hem ook uit..

 • Willemijn

  Toen ik aan je artikeltje begon, dacht ik: dit is weer zo’n ‘er zitten een triljoen bacterien op je mobiele telefoon’-artikel. Maar E-coli bacterien is inderdaad echt smerig. Wie bewaart er nu vies ondergoed in zijn handtas???
  Ik probeer elk weekend mijn tas uit te mesten, maar ik heb eerlijk gezegd nog nooit antibacteriele gel gebruikt om ‘m schoner te maken. En eigenlijk gaan mijn stoffen tassen & rugzakken alleen bij zichtbare vlekken in de was. Shame on me, haha.

 • Anneke

  Ik heb laatst een tweedehands leren tas gekocht en die uitgewassen in de wasmachine.
  30 graden, wolprogramma en fijnwasmiddel.
  Twee handdoeken erbij en wassen maar.
  Langzaam laten drogen met oude kranten erin, niet vlakbij een warmtebron zetten.
  De tas is als nieuw, nog even in het vet en klaar.

  Over hygiëne gesproken, sleutels zijn ook altijd vies, ik snap niet dat er mensen zijn die hun kleine kind er mee laten spelen, uit tests is gebleken dat ook daar e-coli op huist, evenals op de duwstang van winkelwagens, daar laat je kinderen niet aan sabbelen toch?

 • Laura

  Ik reageer nu weet laat Haha!
  Maar ik kan er dus apsoluut niet tegen als mijn tas een rommel is dus let ik extra op de binnenkant doe ik altijd met de kruimeldief 😂🤪
  Buitenkant met een doekje borstel in een zakje enz enz

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.