Persoonlijk: Chronische Voorhoofdsholteontsteking en tips!
7 feb 2016 Gezondheid Lifestyle 19

Persoonlijk: Chronische Voorhoofdsholteontsteking en tips!

Voorhoofdholteontsteking (sinusitis), ik heb er al jaren last van. Een aantal jaren geleden is dit in het ziekenhuis onderzocht en kwam er uit een onderzoek dat ik chronische voorhoofdsholteonsteking heb. Dit betekent dat ik meerdere keren per jaar rondloop met een ontsteking aan mijn voorhoofdholten. En het blijft pijnlijk kan ik zeggen. Inmiddels weet ik al wel wat bij mij goed werkt, en deel ik vandaag graag een aantal tips. 

Wat is een voorhoofdsholteontsteking

Als eerste: voorhoofdsholteontsteking is een term die in de volksmond wordt gebruikt. Want eigenlijk is het een bijholteontsteking. Vaak begint het met een verkoudheid, waarna de slijmvliezen zullen opzwellen en er de kaakholten en/of bijholten ontstoken raken. Doordat het vocht niet meer weg kan ontstaat er druk op het hoofd wat voornamelijk de pijnklachten veroorzaakt. Een voorhoofdholteontsteking kan samen gaan met koorts, maar dit hoeft niet.

Nasonex bij een voorhoofdholteontsteking

Op doktersrecept heb ik een neusspray (Nasonex) waarvan ik kan zeggen dat het heel goed werkt. De ontsteking is niet direct verholpen, maar het vermindert de ontsteking wel sneller. Momenteel loop ik weer met een voorhoofdholteontsteking, en het vervelende vind ik eigenlijk dat de bewegingen van het hoofd zo’n pijn doet. Normaal ben ik eigenlijk geen voorstander van het veelvuldig gebruik van paracetamol, maar tijdens een voorhoofdsholteontsteking doe ik niet anders.

Tips tegen een voorhoofdsholteontsteking

Omdat ik inmiddels wel het een en ander weet over hoe je een voorhoofdsholteontsteking kan aanpakken, deel ik vandaag mijn tips. Het zijn tips die je misschien al zal kennen, en sommige tips zullen misschien nieuwe voor je zijn. Ga trouwens nooit zelf dokteren en raadpleeg altijd een huisarts indien je het niet vertrouwt.

Stomen bij een voorhoofdholteontsteking

Als je een voorhoofdsholteontsteking direct goed wil aanpakken is het aan te raden om vanaf het begin, het liefst al vanaf het starten van een verkoudheid, te starten met stomen. Jaren geleden gebruikte ik vaak een capsule met eucalyptus daarbij. Als je dit fijn vindt, kan je dit gerust doen, het heeft alleen geen direct effect op de holten. Eventueel zou je ook kamille thee kunnen gebruiken om te stomen, kamille heeft een rustgevende werking op de longen. Zelf kan stomen voor mij een hele opluchting zijn en raakt alles wat losser en krijg ik meer ademruimte.

Gebruik pijnstilling

Zelf ben ik geen voorstander van paracetamol en gebruik het dan ook vrijwel nooit. Behalve als ik een voorhoofdsholteontsteking heb, dan kan het gewoon niet anders. De pijn van een voorhoofdholteontsteking kan zo venijnig zijn, en het enige hoe ik de dagen doorkom is door het structureel gebruik van pijnstilling. Ik kan het dan ook zeker aanraden om niet met de pijn te blijven zitten maar om gewoon iets tegen de pijn te gebruiken.

Gebruik neusspray

Om de boel een beetje open te houden en om het slijmvlies te laten slinken, gebruik je een neusspray met fysiologisch zout. Deze zijn gewoon verkrijgbaar bij de apotheek. Mocht de ontsteking hardnekkiger zijn of regelmatig terugkomen kan er eventueel bij de huisarts gevraagd worden om een neusspray met een corticosteroïd (ontstekingsremmer). Zelf heb ik, zoals ik al vertelde, een neusspray op doktersrecept en deze werkt erg prettig voor mij. Gebruik van de neusspray zorgt er bij mij in ieder geval voor dat het sneller overgaat.

Neem voldoende rust

Het laatste puntje, maar zeker niet het minst belangrijk, neem rust! Slaap overdag bijvoorbeeld extra. Ga vroeger naar bed en probeer langer door te slapen. Door voldoende rust te nemen wordt het zelfherstelend vermogen geactiveerd en zal je er sneller bovenop zijn. Hoe meer slaap, hoe sneller je beter zal worden ;).

Ik hoop dat jullie wat aan deze punten hebben. Voor mijzelf helpt het in ieder geval vaak wel. Vaak na een of twee weken klaart het vanzelf weer op en zullen de klachten langzaam verdwijnen. Mochten de klachten niet overgaan, of mocht je ook last hebben van koorts, raadpleeg een arts.

Heb jij nog toevoegingen? Ik ben heel erg benieuwd. Misschien ben ik iets vergeten, ik lees het graag terug in de comments!

handtekening-saskia
Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Sandra

  Auuuw, dit is zo pijnlijk! Ik had er vroeger ook om de haverklap last van. Je hoofd bewegen doet dan inderdaad zo’n zeer! Echt rot dat jij het chronisch hebt en dat je nu weer de pineut bent. Heel veel beterschap! Ik hoop dat het snel weer beter met je gaat. Bij mij helpt de duo spray van Otrivin altijd wel goed trouwens!

 • demallemolenmoeder

  Ik heb het een keer gehad. Mijn hoofd was ook helemaal opgezet. Au! Dat is maar een keer en niet chronisch. Ik kan mij wel indenken hoe vervelend dit voor jou is.Heel veel beterschap.

 • Nicole

  Oh wat rot zeg! Heel veel water drinken en stomen inderdaad!

 • Nesrin

  Wat vervelend dat je hier mee te maken hebt. je hoofd bewegen is dan zo zwaar. Fijne tips geef je en stomen is inderdaad echt heel fijn dan.

 • Lonneke

  Super vervelend maar goede tips! Beterschap X

 • Michelle

  Wat vervelend zeg dat je daar zoveel last van hebt. Neusspray is inderdaad een uitkomst.
  Nog een tip: Als je het zo af en toe hebt, en niet chronisch, dan kun je ook kortdurende xylomethazoline neusspray gebruiken. Dit laat de zwelling van de slijmvliezen afnemen waardoor de viezigheid eruit kan en je dus minder pijn hebt. Je kunt dit gewoon bij de drogist halen. Alleen mag het maar maximaal 5 dagen achter elkaar, omdat het anders juist een soort rebound effect kan geven.
  Hopelijk ben je er deze keer snel vanaf en kun je de paracetamols weer laten staan! Beterschap!

 • Els

  wat vervelend dat je hier zoveel last van hebt. Ik soms, dan gebruik ik ook graag neusspray. Alleen niet te lang, die ik gebruik kan verslavend zijn heb ik gehoord.

 • Lilian

  Als ik het één keer in de drie jaar heb wordt ik er al helemaal gek van! Wat vreselijk is dat zeg. Laat staan als je dit vaker per jaar hebt. Wel geef je hele goeie tips wat je zou kunne doen om het te verminderen. Beterschap!!

 • sabrina

  Oh 🙁 Klinkt niet zo erg leuk. Gelukkig heb ik er geen last van & kan ik je alleen maar wensen dat de tips die je geeft hun werking hebben en dat je er in no-time vanaf bent!

 • Amy

  Ahh zo naar is het het! Ik heb dit als tiener tijdens mijn studie een aantal jaar ieder jaar op rij gehad. Nasonex was echt mijn beste vriend toen. Gelukkig lijkt het inmiddels een stuk beter te gaan (de afgelopen 3-4 jaar heb ik het niet meer gehad), hopelijk wordt het bij jou ook nog minder.. Veel beterschap, hopelijk voel je je snel beter!

 • Lisanne

  Wat rot voor je dat je hier zo een last van hebt. Gelukkig mag ik het afkloppen en er niet zo heel erg last van. Stomen is inderdaad echt een goede tip eigenlijk doe ik dit te weinig als ik verkouden ben. Ik houd er helemaal niet van, die menthol lucht kan ik niet zo goed tegen. Volgende keer zal ik het zeker is proberen met kamille thee goede tip. En ja rust houden… het is makkelijker gezegd dan gedaan maar wel het grootste wondermiddel van menig kwaaltjes. Fijne zondag liefs Lisanne

 • Rosanne

  Beterschap!
  Ik heb nog nooit een voorhoofdsholteontsteking (goed woord voor scrabble :p) gehad en ik geloof dat ik daar blij mee moet zijn. Je geeft in ieder geval wel goede tips!

 • Iris

  Gelukkig heb ik dit nog nooit gehad, wel keelontsteking. Ook erg irritant.

 • Nina Simplynspecial

  Wat vervelend meis, heel veel beterschap. En nog chronisch ook 🙁 lijkt me geen pretje. ‘Gelukkig’ weet je nu een beetje wat werkt en het een beetje verlicht.

 • jeapiebel

  Ik heb ook nog een tip.  ik had het ooit heel zwaar gehad maar sinds ik met een muts door de koude dag heen ga heb ik geen last meer gehad. Dus niet hou je hoofd cool, maar hou je hoofd warm, het kan helpen. 😉

 • Yvonne

  Wat vervelend dat het bij jou chronisch is geworden! Het is inderdaad erg pijnlijk. Je hebt het op dit moment ook. Gelukkig heb je een goed middel van de huisarts! Ik zal je tips onthouden.

 • Eva

  Oei dat klinkt niet fijn zo’n ontsteking :-(. Eerlijk gezegd heb ik het nog nooit echt heel erg gehad. Meestal voelde ik wel een druk maar dat was meer van het verkouden zijn denk ik…..
  Liefs!

 • Sonja

  Bah; jij ook al in de lappenmand. Ik heb wel eens een voorhoofdholteontsteking gehad; wat een pijn zeg! Beterschap! Ik ga nog de bronchitis te lijf :-/

 • Marguerita

  Ik heb hetzelfde probleem en net als jij heb ik sinds een paar maanden neusspray op recept die ontstekingsremmend werkt. Krijg altijd erg last van mijn kaak/kiezen en hoop met deze spray kaakchirurg bezoekjes verder te voorkomen…

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.