Mijn Kraamtijd
13 okt 2015 Mama 19

Mijn Kraamtijd

Dat mijn kraamtijd moeilijk was heb ik al eens eerder verteld. Daar ga ik het nu dan ook niet over hebben. Waar ik het wel over wil hebben is hoe we mijn kraamtijd georganiseerd hebben qua bezoek. Ik kijk hier namelijk positief op terug en vertel hier graag meer over! Ook geef ik nog graag een tip mee.

Laat ik eerst vertellen hoe het bij de geboorte van Senna ging. Na mijn bevalling van Senna verbleef ik vijf dagen in het ziekenhuis en had ik al aardig wat bezoek daar kunnen ontvangen. Voor mij heel fijn want eigenlijk werd alles gedaan en ik had er voor gezorgd dat ik voor het bezoek wat koekjes met muisjes mee had. Toen we thuis waren maakten we netjes verder afspraken en hadden we de eerste paar weken best vol zitten.

Vincent en ik wisten met de tweede zwangerschap dat we dit anders wilden gaan doen. Daarnaast ging het na de geboorte van Sophia gewoon niet goed met mij en wisten we dat ik rust moest nemen. Direct na de geboorte van Sophia zijn onze ouders en mijn zus met haar man en kindjes op bezoek geweest. Verder heb ik in het ziekenhuis vrijwel geen bezoek ontvangen. De arts raadde dit ook af en er werd een briefje op de deur gehangen dat er niet gestoord mocht worden. Alleen een vriendinnetje is nog langs geweest en mijn ouders natuurlijk. En ik vond het wel prima zo. Eenmaal ontslagen uit het ziekenhuis zijn we thuis op dezelfde voet verder gegaan. Mijn zus kwam op bezoek en mijn ouders, en verder niemand. Pas de tweede week ben ik wat gaan plannen, twee a drie bezoeken per week. Heel rustig aan, maar het voelde goed zo. Het gaf ons de rust die we als gezin nodig hadden.

kraamtijd

Nu Sophia al bijna vijf maanden oud is, hebben we nog niet al het bezoek gehad. Wat ik heel erg waardeer is dat de meeste mensen dit ook begrijpen. Ik kan dan wel leuk verhaaltjes typen achter mijn laptop, maar het ontvangen van bezoek kost mij nog steeds erg veel energie. Wij zullen de komende tijd zo af en toe nog wat kraamvisite ontvangen en dat is prima  zo!

Wat ik door middel van dit blogje aan jullie wil meegeven: doe wat goed voelt. De kraamtijd behoort een tijd te zijn waarin het gezin centraal staat. Voel jij je er prettig bij om niet veel bezoek te ontvangen, dan moet dat kunnen. Net zo als dat je er voor zou kunnen kiezen om elke dag twee bezoeken te ontvangen. Doe waar jij je goed bij voelt, want dat is het belangrijkste!

Hoe is jouw kraamtijd geweest? Of heb je hier al eens over nagedacht?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

 

 

 

 

 

Reacties

 • Jeanine

  Ik vond het bij de eerste keer erg moeilijk om de rust te bewaren met als resultaat eindeloze kraambesoekjes. Gelukkig ook hier van geleerd en de tweede keer wat rustiger aan gedaan. Visite is leuk maar het moet wel in balans zijn. Goed dat jullie er zo strikt in zijn geweest om de kraamvisite te beperken.

 • jeapiebel

  Ik vind dat je het echt goed heb gedaan, nadat ik je verhaal heb gelezen. Jullie hebben wel geleerd van Senna kraambezoek tijd. En maken een keus dat jullie er prettig bij voelen. Zeker omdat het niet goed ging met je na de bevalling. Rust en ruimte is zeker lekker, mensen begrijpen het wel.

 • Lindy

  Het klinkt alsof het je veel meer rust heeft gegeven om het op deze manier te doen.
  Fijn dat mensen dit ook accepteren 🙂

 • Jess

  Ik ben momenteel 10 dagen geleden bevallen en heb het al zo gehad met bezoek. In het ziekenhuis zaten er soms 15 mensen tegelijk in de kamer. Suf van de medicijnen heb ik er totaal amper iets van onthouden. Een deftig gesprek is ook niet mogelijk. Thuis zagen we ook dagelijks wel IEMAND. Zondag (op dag 8) heb ik mijn vriend gevraagd om iedereen af te bellen, nu kijk ik zo tegen bezoek op, omdat mijn limiet bereikt is. Ik wou dat bezoek wat rustiger had gekomen, zodat ik ernaar kon uitkijken. Ik heb het gevoel dat je geen ‘nee’ kan zeggen, want iedereen wil de baby snel zien (eerste kleinkind, eerste achterkleinkind, eerste nichtje, …).

  • Saskia Hardeman

   Hopelijk lukt het toch om naar jezelf te luisteren en kan je rustig aan doen. Dat je er na tien dagen genoeg van hebt zegt genoeg denk ik. Misschien gewoon wat rustiger aan plannen en een limiet stellen? Bijvoorbeeld max 1 per dag en in het weekend niemand? Moeder en kind zijn het belangrijkste hoor, echt waar! Veel liefs!!

 • Vlijtig Liesje

  Ik kijk er positief op terug. Maar het was altijd ook wel heel heftig. De wereld stond een tijdje stil.

 • Ysanne

  Fijn dat dit wel goed voor jullie werkt! Je moet inderdaad gewoon doen wat goed voor jou en je kindje voelt 🙂

 • Chris

  Onze dochter is midden in de zomer geboren en de meeste mensen waren op dat moment op vakantie. Door een samenloop van omstandigheden gingen ook de geboortekaartjes pas na een week de deur uit. Doordat het mij niet zo goed ging, was ik daar uiteindelijk allemaal heel blij mee.

 • Miranda

  Wij hadden tijdens de eerste zwangerschap al besloten om een kraamfeest te geven en paar weken nadat de kleine geboren was. Dit omdat mijn vriend in de horeca werkt en ’s avonds vaak weg is. Natuurlijk zijn er wel mensen langs geweest in de tussenliggende weken. Toen ik zwanger was van de tweede was de keuze snel gemaakt en kozen we weer voor een kraamfeest. Het is ons super bevallen op deze manier. Mijn kraamtijd is hierdoor lekker rustig verlopen en ik heb goed aan mijzelf kunnen denken deze periode.

 • Talitha

  Goed dat je gedaan hebt wat je zelf wilde! Lijkt me niet fijn als er zoveel bezoek komt terwijl je eigenlijk best moe bent. Goede tip in ieder geval! 😀

 • Lifesabout

  Ik heb geen kraamtijd gehad dus kan er ook niets over zeggen. Bezoek kwam na een maand of drie na de geboorte van Sarah, maar echt kraambezoek was het niet, het voelde tenminste niet zo. Goed dat je zo goed op jezelf hebt gelet!

 • Iris

  Ik zou het ook zo veel mogelijk spreiden. Het lijkt me één grote chaos als iedereen binnen twee weken wil komen.

 • Saskia

  Wat goed dat jullie er voor hebben gekozen om niet al te veel bezoek te ontvangen in het begin. Je eigen grenzen aangeven is zo belangrijk, maar niet altijd makkelijk dus respect dat jullie het wel hebben gedaan. Ik hoop dat ik het later net zo kan doen.

 • Eline

  Goed van je dat je de kraamvisite zo opdeelt. Je hebt je energie hard nodig en aan jezelf en je gezinnetje denken is het allerbelangrijkste!
  En volgens mij is het ook leuk om na vijf maanden nog visite te krijgen :-)!

 • Angelique

  Inderdaad; doen wat goed voelt. Heel belangrijk!

 • Celine

  Wat fijn dat het goed voelt! En dat mensen het begrijpen. Het draait inderdaad om jou en je gezin. Liefs, Celine

 • Loene

  Ontzettend goed geschreven weer Saskia! 🙂
  Het draait in de kraamtijd er inderdaad om dat je jezelf goed voelt.

 • Cindy

  Zelf ga ik ook niet gelijk de eerste weken op kraamvisite, afhankelijk van wie het is. Want ik zou het zelf ook niet fijn vinden om gelijk iedereen over de vloer te hebben. Wel hebben we na zitten denken over een kraamfeest, maar daar zie ik toch vanaf: Toch niet iedereen komt en juist door kraamvisite te krijgen, kan je het zelf inplannen wanneer iemand kan komen. Dat dat misschien pas na 4 maanden of later is, dat vind ik niet erg. Eerst zelf genieten!

 • Tessa

  Mijn kraamtijd was zoals je misschien hebt gelezen ook meer zwaar dan leuk. De geboortekaartjes waren veel te laat, maar dat kwam eigenlijk wel goed uit. Toen kwamen eerst de feestdagen nog en daarna pas kraambezoek. Op zich prima zo, alleen wel jammer dat sommige mensen pas na een paar maanden of helemaal niet meer kwamen. Vanaf de zesde week had ik het wel leuk gevonden wat meer bezoek te hebben.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.