Intermittent Fasting resultaat: het resultaat van de eerste maand!
4 jul 2017 Gezondheid Intermittent Fasting Lifestyle 38

Intermittent Fasting resultaat: het resultaat van de eerste maand!

Een maand geleden vertelde ik op mijn youtube kanaal dat ik was gestart met intermittent fasting. Wat kreeg ik hier super veel reacties op! Zelfs heel veel berichten van lezers die ook zijn gestart (ik ben heel erg benieuwd hoe het gaat met jullie!). Nu de eerste maand Intermittent Fasting er voor mij op zit, besloot ik er een artikel over te schrijven: intermittent fasting resultaat: het resultaat van de eerste maand! Voornamelijk zal ik vertellen hoe het gaat en hoeveel kilo ik inmiddels kwijt ben!

Intermittent fasting resultaat

Wat is intermittent fasting? Hoe kwam ik erop? En waarom ben ik hier mee begonnen? Deze antwoorden deel ik graag hieronder met jullie. Mochten er nog vragen zijn aan het einde van dit artikel, dan lees ik dit heel graag terug in de comments!

Wat is Intermittent Fasting?

Er zijn verschillende manieren waarop je intermittent fasting kan toepassen. Zo kan je er onder andere voor kiezen om een aantal dagen te vasten, en hierop weer een aantal dagen te eten. De manier die voor mij heel goed werkt is om over een periode van 16 uur niet te eten (deels gedurende de nacht) en mijn maaltijden te verspreiden over 8 uur van de dag. In de praktijk houdt dit in dat mijn eerste maaltijd van de dag begint rond 12.00 uur en dat ik na 20.00 uur niet meer eet.

Slecht om het ontbijt over te slaan?

Naast dat ik veel enthousiaste reactie kreeg, werd er ook regelmatig door lezers aangegeven dat het slecht is om het ontbijt over te slaan. Dit is iets dat mij zelf ook altijd verteld is en waar ik altijd van uit ben gegaan. Wat ik eerder ook schreef is dat ik altijd al erg veel moeite heb gehad met ontbijten. Met heel veel moeite kreeg ik iets naar binnen. Mijn moeder heeft destijds echt alles geprobeerd om mij maar te laten ontbijten, maar dit is nooit echt met succes geweest.

Volgens de theorie van Intermittent Fasting is het lichaam niet gewend om te ontbijten maar is het ontbijt iets dat is aangeleerd. Als je kijkt naar de jagers vroeger: die ontbeten ook niet. Zij aten pas na aan het einde van de dag. Uiteindelijk komt het er op neer dat je gezond eet en voldoende vitamines binnenkrijgt, het maakt niet uit op welk tijdstip je dit doet.

Lees ook: eetdagboek Intermittent fasting

Ervaring Intermittent Fasting

Zoals ik eerder vertelde in mijn eetdagboek ging de eerste week prima alleen had ik heel soms wel wat honger momenten. Met name in de avond was dit het geval. Ik kan vertellen dat deze honger momenten vrijwel weg zijn. Ik denk dat zo rond de twee weken Intermittent Fasting dit gevoel verdween. Het is voor mij ook heel erg simpel: na 20.00 eet ik niet meer. Ik drink wel een kopje koffie of thee, maar dat is het dan ook. Dat ik het ontbijt met een gerust hart kan overslaan geeft mij een heerlijk gevoel. Het forceren van het ontbijt is gewoon niet fijn en ik ben blij dat ik dit niet meer hoef te doen en in de ochtend de tijd heb voor andere dingen.

Snoep je dan helemaal nooit meer?

Nog een vraag die ik veel gesteld kreeg is of ik dan helemaal nooit meer snoep. Oh jawel hoor. Ik zondig hier en daar best een beetje. Alleen omdat ik weet dat ik door intermittent fasting toch wel kilo’s verlies vind ik dit niet erg. Ik compenseer zeg maar hier en daar. Zo heb ik in die eerste maand tijd van het vasten gewoon een bbq gehad en ben ik lekker met een vriendin tapas wezen eten. Ik houd gewoon heel erg van lekker eten en het werkt voor mij niet wanneer ik mijzelf dit ga ontzeggen. Het mooie van Intermittent Fasting is voor mij persoonlijk dat ik geen hongergevoel meer heb door de dag en dat ik geen behoefte meer voel om ontzettend te gaan snaaien.

Het resultaat na een maand Intermittent Fasting

Wellicht dat jullie nu heel nieuwsgierig zijn naar de keiharde cijfers. Want die zijn er, en ik ben er heel erg blij mee. Toen ik begon met deze manier van afvallen zat ik op de 64 kilo (lengte 1.68). Inmiddels zit ik op de 60 kilo! Geen gigantische cijfers maar ik ben dan ook zeker geen voorstander van een crash dieet. Wanneer je gewoon netjes en rustig afvalt, zal dit op de langere termijn ook het beste resultaat hebben. Ik ben dus heel erg blij! Ik ben benieuwd naar hoe het de komende tijd zal gaan. Ik ben zo gewend aan het niet ontbijten dat ik vrijwel zeker weet dat ik dit erin zal houden. Mijn stiekeme wens is om terug te gaan naar de 54 kilo die ik voor mijn beide zwangerschappen woog, maar iets in mij zegt dat dit niet helemaal reëel is.

Tot zover een update van de eerste maand. Bedankt voor het lezen! Zouden jullie het interessant vinden om over bijvoorbeeld een paar maanden nog weer eens een update te lezen? Voor degene die ook aan Intermittent Fasting doen: ik ben heel erg benieuwd naar hoe het jullie vergaat en zou het heel graag teruglezen in de comments

Reacties

 • JUDITH

  Volgende week komt mijn update. Ik ben begonnen toen ik er hier voor het eerst over heb gelezen!! Echt zo blij mee!!

  • Saskia Hardeman

   Ooh Judith dat vind ik leuk om te lezen 🙂 Ideaal he, als ik dit eerder had ontdekt was mij heel wat frustratie bespaard gebleven hihi!

 • Brenda peters

  Wat goed zeg! Ik hoop ook zulke resultaten te behalen, ik ben nu 2 weken bezig. Vind juist de avonden niet moeilijk; maar halverwege de ochtend 😂

  • Saskia Hardeman

   Oh ja, dat vond ik in het begin ook. Als het goed is trekt dat weg, bij mij in ieder geval wel. Heb je al wel wat resultaat in die zin dat je al iets bent afgevallen?

 • Jenn

  Wat goed! Ik weet niet of dit iets voor mij is, eten verdelen over 8 uur betekent dat ik of mijn ontbijt of mijn avondeten zou moeten missen… voor mij niet vol te houden denk ik, maar als je moeite hebt met ontbijten snap ik dat het een stuk makkelijker wordt.
  Onlangs geplaatst door Jenn: Juli mini-bucketlist

  • Saskia Hardeman

   Nee precies, ik denk dan ook echt niet dat het voor iedereen is weggelegd. Dat is net zo als dat bijvoorbeeld een sapkuur weer echt niets voor mij zou zijn.

 • Vlijtig Liesje

  Vier kilo er af vind ik een mooi resultaat. En volgens mij is het ook gezonder als het geleidelijk gaat en is de kans dan kleiner dat je ze weer terug krijgt.
  Onlangs geplaatst door Vlijtig Liesje: Kun jij tevreden zijn met steeds hetzelfde?

 • Jessica

  Super goed van je!!! En idd je moet iets kiezen wat bij je past en bij je werkt. Voor mij zou deze manier niets zijn want ik kan niet zonder ontbijt hihi. Ik gebruik de app van het voedingscentrum en daar vul ik alles in wat ik eet. Zo zie ik wat er binnenkomt 😊En dat werkt voor mij. Ook eet ik bijna geen vlees meer en zo val ik goed af hihi. Ik ben ondertussen al 17 kg kwijt na de bevalling van mijn zoontje 😁. Nog 1 kg en ben op het gewicht voor mijn zwangerschap en als ik dan nog 5 kg afval dan zit ik op het gewicht voor dat ik kinderen had. Dat zou wel fijn zijn. Goed bezig en hou vol dan kom je vanzelf bij je doel 💪🏻

  • Saskia Hardeman

   Fijn dat jij ook een manier hebt die voor jou goed werkt! Wanneer je inderdaad veel van ontbijten houdt zou ik er niet aan beginnen. Die app van het voedingscentrum klinkt heel fijn en handig. Super knap trouwens dat je zoveel kwijt bent al!!

 • MarjonS

  Een mooi resultaat.
  Iedereen zijn eigen manier, mij zou ontbijt overslaan echt niet lukken.
  Ik denk dat ik gewoon geen discipline heb…. al wil ik graag een kilo of 3-4 lichter zijn.
  Ga zo door!!

  • Saskia Hardeman

   Hihi herkenbaar hoor van die discipline! Dat had ik ook echt heel erg. Maar nu het zo fijn gaat merk ik dat ik er steeds meer voor wil gaan omdat het gewoon werkt (voor mij).

 • Baukje van der Wal

  Knap hoor! Erg leuk om te lezen. Je zou je streef gewicht zomaar kunnen behalen. Ik dacht ook altijd dat het na de 2 zwangerschappen niet meer zou kunnen, maar door een kort juice dieet zomaar dit gewicht behaald en het voelt heerlijk! Je kun het 🙂

  • Saskia Hardeman

   Wat fijn zeg dat het jou gelukt is! Een juice dieet lijkt mij zó pittig, ik vind dat echt knap!

 • Rachel

  Het overslaan van ontbijt hoeft helemaal niet slecht te zijn. Zeker niet voor mensen die van nature niet graag ontbijten. Juist het forceren hiervan zorgt voor een onbalans. Doe wat je lichaam prettig vindt. Ik sla vaak mijn lunch over of neem het om 2u. Hier vraagt mijn lichaam zelf om.
  Wat goed dat je al zoveel bent afgevallen. En misschien kan je hierdoor je eigen weg vinden in een voor jou gezond en prettig voedingspatroon
  Onlangs geplaatst door Rachel: Peutertaal

  • Saskia Hardeman

   Ja precies, die onbalans merk ik nu dus pas. Wanneer ik ontbeet ging ik over de dag heen heel veel snaaien. Daar heb ik nu geen last meer van en dat is echt heerlijk.

 • Anne

  Ik ben ook zo nieuwsgierig hiernaar.. mijn enige vraag. Is het wel te doen met een drukke baan? Ik begin om 7 uur met werken ( begeleid mensen met verstandelijke beperking in de horeca) en loop veel. Is het dan wel te doen zonder ontbijt denk je ? Enne.. Ik vind 4 kilo al een hele mooi start hoor! 🙂 liefs

  • Saskia Hardeman

   Hoi Anne,
   Dat vind ik heel lastig om advies in te geven. Ik denk namelijk wel dat het een stuk pittiger is wanneer je een drukke baan hebt. In theorie moet het kunnen en op internet zijn veel succes verhalen te lezen, alleen hoe dit in de praktijk zit kan ik je helaas niet uit ervaring vertellen. Wanneer je overigens van nature al geen onbijter bent heb je sowieso al wel een paar stappen voor! Liefs Saskia

 • Essma

  Wat leuk om te lezen. Dit komt heel erg overeen met waar ik 3 maanden geleden mee begonnen ben. Ik ging een challenge voor mezelf aan om het snoepen weg te laten (zoete tussendoortjes die suiker en/of veel vet bevatten) en dit ging eigenlijk heel goed. Na die maand zonder wilde mijn lichaam het zelf ook niet meer in die mate zoals ik het nam. Ik kan nu vooral genieten van dat ene lekkere waar ik trek in heb. Ik sla geen maaltijden over, maar maak wel hele bewuste keuzes met eten. Ik ben voorzichtig met aardappelen, brood en andere koolhydraatrijke voeding. Ik doseer dat over een hele week. Met deze leefstijl ben ik 6 kilo afgevallen. Ik ben niet van de punten L, calorieën etc tellen. Ik stop niet zomaar van alles in mijn mond en merk dat ik dat een prettige leefstijl vind. Succes met je doel! 😉
  Onlangs geplaatst door Essma: Besparen op babyspullen doe je zo!

  • Saskia Hardeman

   Ja precies, die bewuste keuzes merk ik nu ook heel erg. Ik denk gewoon beter na over wat ik eet en eet ook niet zomaar een hele zak chips meer leeg. Zeker niet nu de resultaten zo goed zijn hihi, ik vind het echt zonde dit er weer aan te eten 🙂 Aardappels en brood enzo eet ik wel gewoon (ook omdat ik het moeilijk vind om vervanging te zoeken).

 • Janine

  Thanks voor de inspiratie .. ik ben vandaga begonnen en het prima volgehouden tot 12.00.
  Kijk nu echt uit naar de lunch met men kindjes .

  Hopenlijk hier ook gauw wat kilootjes kwijt

  • Saskia Hardeman

   Graag gedaan! Ben heel benieuwd hoe het jou zal vergaan. Heerlijk is dat he, ik keek in het begin ook zo uit naar de lunch. Inmiddels kan ik het makkelijk tot 13.00 volhouden zonder gevoel van trek te hebben. Veel succes!

 • Romy

  Gewicht zegt ook niet alles dus super
  Wat je kan doen tijdens je volgende periode op de vaste weegdag ook je centimeters bijhouden.

  Succes ☺️

 • Linda

  Heeft het ook nut om dit bv 3 a 4 dagen te doen?
  En hoe zit je met je calorieën behoefte? Heb je dan met lunch avondeten meer of hoe moet ik dat zien?

  • Saskia Hardeman

   Hoi Linda, Op de eerste vraag kan ik niet goed antwoord geven. Ik denk wel dat het kan hoor maar ben geen expert. In principe heb ik minder trek dus minder calorie behoefte. Maar je kan natuurlijk iets meer eten mocht je dit zelf fijn vinden.

 • Danielle

  Hoi!
  Ben benieuwd of je het nog steeds doet en hoeveel je inmiddels bent kwijt geraakt?

  • Saskia Hardeman

   Hoihoi, Ik ben ongeveer zes kilo kwijt. Ik ben wel wat makkelijker geworden in die zin dat ik soms wel wat lekkers eet, maar in principe sla ik het ontbijt nog over.

   • Danielle

    Dat is een mooi resultaat! Ik ga de strijd aan met de zwangerschapskilo’s. Vandaag 1e dag. Valt me mee dat ik niet mag eten tot 12 uur. Ben ook geen ontbijter. Ik hoop alleen dat ik niet de rest van de dag ‘lekkere trek’ krijg.

    Bedankt voor je reactie!

 • Sylvia

  Hey saskia hoe gaat het met je dieet ?
  Nog altijd afgevallen en hoeveel heb net op het nieuws gehoord dat dieet .
  Ben benieuwd ?

  • Saskia Hardeman

   Hoihoi, ja goed! Let nu niet echt meer op wat ik eet alhoewel de snaaibuien helemaal over zijn. Ontbijten doe ik sowieso niet meer nu dus heb dagelijks wel een vastentijd. In totaal 8kg afgevallen 🙂 Wat hoorde je op het nieuws?

 • Sylvia

  Ik hoorde van dat dieet op het nieuws is wel in belgie

 • Denise

  Heee!
  Ik vraag mij af, hoeveel dagen sport je bij het intermittent fasting? (Tis al een ouder stukje zie ik, maar anders is de vraag hoe vaak je dat deed?)
  Groetjes,

  Denise

  • Saskia Hardeman

   Toen ik begon met intermittent fasting, sportte ik 45 min in de week (xco).

   • Denise

    Bedankt voor je reactie! 😀 Maar voor de rest wel druk in het leven om nog veel te lopen of valt dat ook mee? Ik doe net aan het vasten en sport er 3x in de week bij(thuis).

 • Hassab

  Ik krijg bijna het idee dat men aan Ramadan doet.

  Scheelt niet veel

 • Margo

  Hey Saskia! Ik ben deze week ook begonnen met IF. Leuk om te lezen dat jij dit ook hebt gedaan! Doe je het nog steeds? Ik was altijd wel een ontbijter maar nu stel ik het uit tot 11u en heb ik een eetraam van 11-19. Het went langzaamaan! Gisteren had ik weinig koolhydraten gegeten bij het avondeten en erna gaan sporten, toen had ik wel even trek ’s avonds 😉 Dus je leert je behoeftes zo wel goed kennen. Ben benieuwd of jij nog andere resultaten hebt behaald!

 • Annelieze

  Hou je nog rekening met voeding? Zijn er groepen die je niet eet?

 • Levi

  Goed stuk! Ik doe zelf al jaren aan intermittent fasting, was op het begin wellicht een beetje wennen maar ik kan tegenwoordig niet meer zonder! Succes met je journey:)

 • toos

  fijn voor jou dat jij afvalt, ik ben nu 2 weken strikt bezig met 16:8 wat voor mij prima vol te houden, 1 minpunt…ik heb een spierziekte dus kan niet sporten, ik ben inmiddels 1 kilo aangekomen wat erg frustrerend is, maar ik zet door. De aanhouder wint zeggen ze toch ? Wordt vervolgd
  groetjes Toos

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.