Insectenbeten bij kinderen
9 jun 2016 Gezondheid Lifestyle 8

Insectenbeten bij kinderen

De warmte van de zomer en insecten zijn helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe graag je het als ouder graag zou willen; het is bijna onmogelijk om je kinderen helemaal af te schermen van insectenbeten. Het is daarom maar gewoon het allerbeste om te weten hoe je het beste met bepaalde insectenbeten kan omgaan en hoe deze te behandelen. In dit artikel vertel ik je graag meer over insectenbeten, over giftige en niet giftige beten en wat je het beste kan doen wanneer je kindje gebeten of gestoken is. 

Wat is een insectenbeet

Het steken of bijten door een insect is een insectenbeet. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan muggen of bijen. Goed om te weten is dat insecten niet zomaar steken of bijten maar dat zij dit doen met een reden. Muggen steken bijvoorbeeld om zichzelf te kunnen voeden en bijen steken om zichzelf te kunnen beschermen. Hoe dan ook is een steek of beet gewoon ontzettend vervelend en is het goed om kinderen hier zo veel mogelijk tegen proberen te beschermen.

Giftige en niet giftige beten

Het is handig om te weten dat een beet onderverdeeld kan worden in giftig en niet giftig. De steken zoals die door een wesp of bij zijn giftig. Een wesp of bij steekt namelijk als verweermechanisme haar gif in de huid. Niet giftige beten zijn die van muggen. Een mug zuigt immers alleen het bloed op om zichzelf te voeden.

Giftige beten

Horzel, wespen,  sommige mieren, hornaar, teken, hommel en de honingbij

Niet giftige beten

Muggen, vlooien, luizen, schurftmijt

insecten

Klachten bij een insectenbeet

Rondom de plek waar gestoken is, ziet de huid rood en gezwollen. De huid jeukt en kan pijnlijk zijn. Kinderen kunnen zicht erg ziek voelen wanneer zij gestoken of gebeten zijn door een insect. Wanneer kinderen moeten overgeven is de kans groot dat er een allergische reactie is opgetreden en is het verstandig om direct de huisarts te raadplegen. In het ergste geval kan een kind in shock raken, indien dit gebeurt is het belangrijk om direct naar het ziekenhuis te gaan.

Wanneer een kind moeite krijgt met ademhalen is er zeer waarschijnlijk gestoken in de keelholte. Indien dit van toepassing is het ook van groot belang om direct met je kind naar het ziekenhuis te gaan. De luchttoevoer naar de longen kan namelijk bemoeilijkt worden door zwelling van de slijmvliezen en het is hierdoor belangrijk dat er direct een arts ingeschakeld wordt.

insecten

Insectenbeten voorkomen

Insectenbeten zijn ontzettend vervelend en het is daarom altijd beter om deze proberen te voorkomen. Er zijn een aantal tips die hierbij kunnen helpen:

 • Zorg dat je kindje nooit op blote voeten buiten loopt en zorg voor eventueel slippers
 • Uit onderzoek is gebleken dat muggen minder snel mensen prikken met witte kleding. Trek je kindje dus witte kleding aan
 • Leer je kindje rustig te blijven als er een insect zoals een bij of wesp in de buurt is. Leer een kind dat een bij of wesp sneller gaat steken wanneer hij zich in het nauw gedreven voelt (door bijvoorbeeld schoppen en slaan)
 • Laat je kindje buiten altijd drinken uit een rietje en dek dranken af
 • Check de slaapkamer van je kindje voor het slapen gaan op muggen, bijen en andere insecten
 • Trek je kindje kleding aan die goed om het lichaam sluit om te voorkomen dat er insecten in de mouwen of broekspijpen gaan zitten
 • Insecten komen af op zoete geuren. Let er daarom op dat de zonnebescherming voor je kindje niet een al te zoete geur heeft

insecten

Hoe behandel je een insectenbeet

Angel uitzuigen

Indien je kindje is gestoken door een bij zorg er dan altijd voor dat je de angel verwijdert. Bij de drogisterij is hier een apparaat voor verkrijgbaar waarvan het altijd handig is om er een in huis te hebben en welke de angel gemakkelijk, en op een juiste manier verwijdert. Het beste is om de angel zijdelings te verwijderen. Met een pincet de angel verwijderen wordt afgeraden omdat de angel op die manier kan afbreken. Ook wordt het afgeraden om van de bovenkant in de angel te knijpen omdat je dan al het gif in de huid knijpt. Na het verwijderen van de angel kan het wondje gespoeld worden met alcohol (70%).

Niet krabben

Krabben aan een steek of beet is nooit goed omdat je op deze manier sneller infecties krijgt. Leer je kindje daarom om nooit te krabben. Plak de beet of steek eventueel af met een pleister zodat er geen vuil bij kan en infecties kunnen worden voorkomen.

Jeuk en pijn insectenbeet verzachten

Een insectenbeet kan ontzettend vervelend zijn door de jeuk en de pijn die het kan geven. Bij de drogist zijn er middeltjes te koop die dit tegen gaan. Ook zijn er middeltjes die iedereen wel in huis heeft die de jeuk kan verzachten denk bijvoorbeeld aan een bananenschil of citroenschil. In het artikel 10 tips tegen muggen kan je hier meer over lezen. Koud water of een koud compres kan ook de jeuk en/of pijn verzachten.

Let op: bij een steek in de mond tong of keel, overgevoeligheid  (of vermoeden allergie) voor insectenbeten, acute benauwdheid of uitslag op een andere plaats dan de steek, raadpleeg altijd een arts.

Ik ben benieuwd of jullie al op de hoogte waren van deze informatie. Ben ik misschien iets vergeten of heb je nog een goede tip? Laat dit achter in de comments ik ben heel erg benieuwd naar jullie reacties!

handtekening-saskia
Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

Reacties

 • simpel, met een snufje liefde

  Goede tips! Ik wist niet dat witte kleding ervoor zorg dat je minder snel geprikt word.

 • Lisanne

  Goede tips alleen teken oeh daar ben ik als de dood voor. Vroeger ben ik gebeten door een teek en daar te laat achter gekomen. Nog steeds wordt ik bij bloed prikken gecontroleerd op de ziekte van Lyme gelukkig heb ik er niets aan overgehouden behalve een aantal weken ab en veel bloedprikken. Door andere beestjes wordt ik niet zo snel gebeten alleen muggen zucht….. Verschrikkelijk vind ik dat laat staan dat je kind bent,

 • Iris

  De teek kan eigenlijk wel bij de categorie ‘giftig’ onder worden gebracht, aangezien sommige teken ervoor kunnen zorgen dat je de ziekte van Lyme krijgt.

  • saskia

   He wat stom, ik heb het direct aangepast, dankjewel voor het meedenken!!

 • jodi - liefthuis

  Weer zo’n handige, ik sla hem op. Je weet maar nooit

 • Nesrin

  Ik moet nu meteen kijken of ik nog wel alcohol 70% in huis heb. Fijne tips geef je!

 • Marsha

  Handige tips heb je gegeven! Ik zal ze onthouden! 🙂 -x-

 • Ineke

  Ik heb een insecten kitje gehaald bij baby dump 🙂

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.