Ik moet zoveel van mezelf
15 mei 2016 Lifestyle Persoonlijk 19

Ik moet zoveel van mezelf

Van kleins af aan heb ik niet zo veel met het woord moeten. Oftewel: ik heb er eigenlijk gewoon een ontzettende hekel aan. Als mijn moeder begon over dat ik iets zou “moeten” dan deed ik dit gewoon bij voorbaad niet. Als iemand iets van mij gedaan wilde krijgen moest je vooral dat irritante woord gewoon niet gebruiken. En toch is het dat ik altijd zo veel moet van mezelf. 

Moeten vs Willen

Ik gebruik het woord dan zelf ook vrijwel nooit. Ik zal nooit tegen iemand zeggen dat diegene iets moet. De enige keren dat ik het woord “moet” gebruik, is met het stellen van de voorwaarden van een winactie op mijn blog. En zelfs dan heb ik er moeite mee. Zelf gebruik ik over het algemeen veel liever het woord willen. Dat klinkt toch ook veel netter en aardiger?

Er zijn natuurlijk wat uitzonderingen. Het werkt bijvoorbeeld niet als ik aan mijn zoontje zou vragen of hij alsjeblieft dat speelgoed eens zou willen opruimen. Vaak geef ik dit gewoon als opdracht, en als hij dit na de tiende keer nog niet heeft gedaan kan er wel eens uitkomen: Jij moet nu je speelgoed opruimen.

Veel moeten

Nog een uitzondering is de eisen die ik aan mijzelf stel. Ik MOET namelijk zelf zo ontzettend veel van mijzelf. Voor mij persoonlijk echt een grote punt van aandacht. Én heel erg lastig en vermoeiend om altijd maar zo veel eisen aan mijzelf te stellen. Toen ik nog jonger was leek ik het allemaal wat gemakkelijker van mij af te kunnen zetten. Maar nu ik moeder ben van twee prachtige kinderen, lijken deze eisen eigenlijk alleen maar te zijn toegenomen.

Ik moet zoveel van mezelf

Ik wil bijvoorbeeld niet zo maar een mama zijn, maar zo’n fabulous mama, die alles kan en nooit iets vergeet. Een mama die haar huis áltijd netjes op orde heeft en waar er nóóit een kruimeltje op de grond ligt. Mijn blog is mijn hobby, maar soms merk ik dat ook daar ik van mijzelf alles moet. Zo kan ik trouwens nog wel even doorgaan met de eisen die ik mijzelf opleg.

Gewoon eens niet

Totdat ik mijzelf afvroeg waarom ik toch altijd zo veel van mijzelf moet. Voorbeeld: ik wilde perse de vloeren van de kinderkamers dweilen, terwijl dit van de week nog is gebeurd. Sophia had haar flesje op de kop gehouden waardoor er welgeteld drie drupjes op de grond lagen. Een doekje pakken was niet genoeg, néé voor die paar drupjes moest ik van mijzelf maar direct de hele bovenverdieping doen. Echt veel tijd ervoor had ik ook niet. Uiteindelijk koste even wat moeite, maar ik heb mij er toen bij neergelegd dat de enige reden waarom ik het zou doen dit zou zijn omdat dit van mijzelf MOET. Ik realiseerde mij dat het echt niet fout, verkeerd of slecht zou zijn als ik die vloeren gewoon eens niet zou dweilen.

Dus. Ik heb het lekker niet gedaan en het voelde wel prima eigenlijk. Ik ga dit vaker doen. Mijzelf gewoon eens afvragen waarom ik toch zoveel moet. Vaak is het helemaal niet nodig maar is het eigenlijk enkel iets wat door mijzelf wordt opgelegd. Note to self: niet meer doen dus, en mijzelf vaker de vraag stellen waarom.

Hoe zit dit met jou? Is het herkenbaar om zo veel van jezelf te moeten en steeds maar weer bepaalde zaken aan jezelf op te leggen? Of vind je het juist heel gemakkelijk om nee te zeggen tegen bepaalde eisen. Ik ben heel erg benieuwd en lees de reacties in de comments heel erg graag!

handtekening-saskia
Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

 

Reacties

 • Anouk

  Echt heel erg herkenbaar! Ik weet precies hoe dat voelt, veel moeten van jezelf. Het kan een goede eigenschap zijn, maar is voor een moeder niet altijd praktisch!
  Zelf ben ik ook moeder van 2 jonge kinderen, maar het huis moet schoon. En opgeruimd. De wasmand leeg. En zelfs het ritme van de kinderen het liefst zoals ik als mama dat altijd doe.
  Heel heel soms kan ik het loslaten en is het ook prima zoals papa het doet (haha niet dat wij enorm verschillen maar hij is wat makkelijker) of laat ik een ochtend de boel de boel.

  Ik voel me soms licht neurotisch, maar kan uiteindelijk toch meer ontspannen in een rustige, opgeruimde en schone omgeving.

 • Mama Lifestyle Blog

  Op werkgebied en qua moederschap ben ik een perfectionist, alhoewel ik niet super veeleisend ben. De kinderen hoeven helemaal niet tot op het bot gepamperd te worden, daar worden ze heus geen leukere personen van. Qua huishouden probeer ik het netjes en schoon te houden, maar ik laat het ook weleens verzaken. Ik zeg altijd maar het huis is er voor mij en ik ben er niet voor het huis.

 • Lisanne

  Oh ik moet zoveel! Ik moet als ik uit mijn werk kom het huishouden doen ik moet eten koken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als ik vrij ben moet ik heel het huis van boven naar onder soppen. En als iemand mij een dagje uit vraagt moet ik eerst even kijken of dat wel uitkomt haha. Verschrikkelijk eigenlijk hé.

 • Simone

  Oh dit is zo herkenbaar voor mij. Ik wil ook veel te veel en ik kan moeilijk keuzes maken. Helaas kun je jezelf niet in tweeën splitsen en maar één
  ding tegelijk.

 • Charlotte

  Heel erg herkenbaar! Ik denk dat het ook wel een beetje vrouw eigen is helaas… Wij denken altijd dat alles perfect moet maar eigenlijk is goed ook gewoon goed genoeg.

 • Karen

  Ik heb ook een hekel aan het woord moeten. Laatst vroeg ik iets in een FB groep en toen begon een medeblogger met: ‘Je moet niet..’ Dan gaan mijn nekharen overeind staan. Mensen die anderen vertellen wat ze moeten doen en niet je ouder/leidinggevende/coach zijn, vind ik sowieso geen prettige mensen. 😉
  Maar goed, ik moet van mezelf ook van alles, maar ja, ik ben mijn eigen werkgever en mijn ouders bemoeien zich minder met me dan vroeger. Dus als ik het niet van mezelf vraag, wie dan?

 • Natascha

  Zo hé, dit is even herkenbaar! Ik ben precies zo… Ik moet zeggen dat het wel beter wordt naarmate ik ouder word. Eerder kon ik het hele huis gaan schoonmaken terwijl ik eigenlijk op was van andere dingen die ook moesten. Was ik ziek? Dan ging ik toch dweilen bijvoorbeeld. Gek natuurlijk want wie heeft er last van als je dat een dagje uitstelt 😉 Ik heb geleerd om het woordje moeten te vervangen door willen. Als ik het huis wil schoonmaken, omdat ik het graag aan kant heb, doe ik dat. Maar niet omdat het moet… (al ben ik nog steeds lerende haha en vraag ik me af of het ooit helemaal uit mijn systeem kan komen)

 • Ilse van Kreanimo

  Ik herken het zeker.
  Ik ben er wel beter in geworden in de loop van de jaren, eerlijk gezegd!

  Ik moet van mezelf vooral zorgen dat de kinderen genoeg aandacht krijgen, dat mijn werk in orde is… de rest komt wel!

 • Shannon Sheila

  Erg herkenbaar allemaal! Ik moet van mezelf zoveel, maar het woordje moeten staat me verder helemaal niet aan. Ook mijn man niet. Ik kan daar best om lachen als ik eraan terugdenk. Toen hij 30 werd zei hij echt een jaar lang tegen iedereen: Ik ben 30 hè, ik moet helemaal niks, dus hou op met dat woordje! Ook ik merk dat ik vaker mijn kont tegen de krib gooi als iemand ‘je moet’ tegen me zegt. Gelukkig is over het algemeen mijn moeder de enige die dat doet en mag hahah!

 • MetMirjam

  Ik herken mezelf hier wel in ja.. Ik heb me pas geleden ook met moeite bedacht dat het heus niet erg is als alles niet perfect is. Dat is ook helemaal niet haalbaar! Maar toch.. Volgens mij hebben de meeste vrouwen dit gevoel wel overigens 😉

 • Mathiske's mama blog

  Herkenbaar, ik moet van mezelf ook altijd erg veel, soms word mijn man daar gek van, en snapt ie niet waarom het moet. Haha

 • Iris

  Zo herkenbaar! Dan denk ik “Ik moet eens ophouden met al dat moeten”, lekker paradoxaal.

 • Marguerita

  Ik leg mezelf idd ook behoorlijk wat verplichtingen op, herkenbaar

 • Lin

  Wow zo herkenbaar, ik denk veel te veel en moet teveel van mezelf met als resultaat dat ik daardoor juist niet red wat ik moest van mezelf haha.. irritant eigenlijk..

 • Nina

  Dit herken ik helemaal! Ik “moet” van mijzelf soms ook het huis van onder tot boven poetsen, terwijl het helemaal niet zo vies is. Terwijl het zo lekker is om het allemaal eens los te laten 🙂

 • Clivi

  Erg herkenbaar! Ook lastig om mee om te gaan soms vind ik. Goed om mij stil te staan en jouw blog helpt daar wel bij 🙂

 • Eva

  Hmmm, ik leer steeds meer niet teveel te willen/ moeten. Omdat het simpelweg onmogelijk is om alle ballen in de lucht te houden…Ik doe mijn best en dat is soms voor mij ook goed genoeg.

 • Nesrin

  Ik vind het zo knap dat je het niet gedaan hebt. Ik vraag het mij steeds vaker af maar ik vind het nog altijd moeilijk om bepaalde dingen te laten. Ik zie wel in dat de wereld niet vergaat als ik de stofzuiger een dag niet gebruik 😉 maar het is zo fijn als alles schoon is.

 • Sheila

  Oh nee… ik herken mezelf niet in bovenstaande. Ik ben meer, niets móet. Als iets al een verplichting is, des te sneller het me gaat aanstaan. Ik praat dan niet in moeten. Meer van ‘het is nodig om de badkamer schoon te maken, want hij is nu wel erg vies en dat is voor niemand fijn’ tegen mezelf. Want laten we eerlijk zijn, er is niemand die me gaat vertellen dat ik maar eens móet schoonmaken. Dus waarom zou ik dat tegen mezelf zeggen? Maar ik kan ook heel gemakkelijk nee zeggen, hoor. Dat scheelt ook. Tegen mezelf kan ik dat. Maar ook tegen anderen. Dat maakt je leven altijd stukken makkelijker 🙂

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.