Ik ben een emotie-eter!
16 jan 2016 Lifestyle 20

Ik ben een emotie-eter!

Emotioneel eten is eigenlijk iets waar ik vooral altijd heel veel over las. Vrouwen schijnen er nogal last van te hebben en het is iets dat heel vervelend kan zijn. Zal wel, dacht ik vaak. Tot, nu, want help, ik ben een emotie-eter!

Stoppen antidepresiva

Ik kwam er dus recent pas achter dat het emotie eten eigenlijk helemaal niet vreemd voor mij is. Ik vond het al raar dat na het stoppen met mijn antidepressiva (vanwege prenatale depressie, en inmiddels weer gestart) ik opeens een aantal kilo bijkwam en het er maar niet af te krijgen was. Overigens dus de omgekeerde wereld aangezien er vaak gezegd wordt, dat er als bijwerking van deze middelen, er een aantal kilo bij kan komen. Bij mij dus niet het geval, totdat ik stopte met het middel.

Brulbui en chocolade

Het kwartje begon pas te vallen, toen ik na een enorme brulbui mij erop betrapte een hele chocolade reep naar binnen te werken. En dat terwijl ik helemaal niet dol ben op chocolade.  Terwijl ik dat deed voelde ik mij zelfs een heel klein beetje beter. Totdat die hele reep op was natuurlijk, toen vroeg ik mij af waarom ik dat toch in vredesnaam deed. Toen besefte ik mij opeens, dat ik dit eergister ook al eens deed, alleen dan met een zak chips. En oh, vorige week, toen at ik nog al die chocolaatjes van Senna op. Ja, er was zowaar een patroon te herkennen.

Emotie-eter

Ik ben een emotie-eter. Vooral als ik verdrietig ben en gestressed kan ik er wat van. Gek eigenlijk dat dit iets is wat ik in eerste instantie helemaal niet door had. Eerder in mijn leven ook nooit opgemerkt. Ik denk dat ik hier zeker niet de enige in ben, en veel vrouwen dit misschien wel herkennen. Dat ik tijdens het gebruik van antidepressiva niet alles weg snaaide is natuurlijk logisch te verklaren. Het gevoel wordt door gebruik van dit middel vrij vlak waardoor er weinig hevige emotie schommelingen plaatsvinden. Althans ze vonden bij mij wel plaats, maar niet zo heftig als zonder medicatie.

Afvallen

Nu ik weet dat ik gevoelig ben voor emotie eten, met name bij stress, is het gemakkelijker om erop te letten.Hopelijk kan ik met dit in mijn achterhoofd weer een klein beetje gewicht verliezen. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat er niet veel snoep en chocolade meer binnen handbereik ligt en dat er lekker veel groente en fruit in huis is. Want emotie eten met groente en fruit is uiteindelijk een stuk gezonder.

Herkenbaar? Bij welke emotie ga jij veel eten?

handtekening-saskia
Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Carlijn

  Hmmm lastig. Eten dat gerelateerd is aan emoties heb je vaak niet in de hand, lijkt me. Werkt dat emotie-eten met fruit wel, of ben je dan niet satisfied? Ik heb mezelf er wel eens op betrapt dat ik vond dat ik een broodje kroket had ‘verdiend’ omdat ik zo’n slechte nacht had gehad haha. Verder ben ik volgens mij geen emotie-eter.

  • Saskia Hardeman

   Ja, vooralsnog werkt het wel. Ik vind bijvoorbeeld bleekselderij super lekker, en maak er soms een dipsausje bij van yoghurt.

 • Michelle

  Balen is dat he. Emotie-eten is zo moeilijk onder de duim te krijgen. Je moet dan leren met je emoties te dealen in plaats van ze weg te stoppen met eten. En zover ben ik in ieder geval nog lang niet. Groente en fruit werkt niet voor mij, ik ga echt op zoek naar ‘comfort-food’ in huis, en geloof me, daar wordt je creatief in. 😉
  Maar goed, het is natuurlijk wel ongezond en het zegt iets over hoe je in je vel zit. Hopelijk merk je dat hoe beter het met je gaat dat het emo-eten ook minder wordt. Een stuk wandelen helpt ook wel goed vind ik. Maar soms heb je dan echt even die schop onder je kont nodig om dat dan ook te gaan doen. Veel succes!

 • Mathiske

  Ja betrapt, ik ook. Vooral als ik me een beetje rot voel, hup daar gaat de chocola. Of uit verveling zo een hele reep Tony’s verdwenen.. Ik probeer het nu zo min mogelijk in huis te halen. Wat er niet ligt kan ook niet op.

 • simpel, met een snufje liefde

  Heel herkenbaar. Ik ben er ook een. Als het niet goed gaat en me verdrietig voel dan is niks veilig. Het liefst eet ik dan zo slecht mogelijk. Ik probeer het te minderen maar af en toe heb ik een vreselijke eetbui.

 • Nicole

  Yup, same here. Maar ben sinds 1,5 week aan Weight Watchers begonnen, dus helaas is dat geen optie meer!

 • Iris

  Succes! Supergoed voornemen, maar wel heel moeilijk. Emoties overwinnen is echt moeilijk. Probeer de appelregel anders: eerst een appel eten en als je daarna nog steeds trek hebt in iets lekkers gewoon doen (dan zul je ongetwijfeld ook minder eten).

 • Ilse van Kreanimo

  Oh, hier nog een emo-eter (ik blogde er zelfs nog niet zo lang geleden over).

  Ik eet als ik alleen ben (man in het buitenland voor zijn werk) of boos (een mama van een leerling stuurde me een boze mail ik zou zo in de kast gevlogen zijn!).

  En inderdaad als je weet wanneer de momenten zijn dat je gaat eten is het makkelijker om ze voor te zijn!

  Super veel succes! Ik leef met je mee.

 • Marion

  Heel toevallig merkte ik laatst dat ik het ook deed. Ik bereidde me zelfs al voor. Als ik therapie had zorgde ik dat er chocolade in de auto lag voor op de terugweg. Ik schrok er heel erg van, zeker met mijn eetstoornisverleden. Het is inderdaad slim om dan andere dingen in huis te halen. Zo ben ik op dit moment echt gek op mandarijnen en heb gisteren een kistje gekocht. Toch vraag ik me af of dat gaat helpen. Ik heb zo’n vaag voorgevoel dat ik daar niet de bevrediging uit ga halen die ik zoek. Maar wat ik me vervolgens weer afvraag: waarom haal ik dat wel uit chocola en kaas en koekjes? Alleen omdat het ”slecht” voor ons is? Omdat het eigenlijk niet mag of zo? Ik vind het een raar iets dat emotie eten. Onvrede proberen weg te eten terwijl je verdomd goed weet dat het niet over gaat zijn na die reep chocola. Weer nadenkvoer voor het weekend 😉

  • Saskia Hardeman

   Ja, kan mij voorstellen dat je daar van schrok. Gek ook he dat we dingen kunnen doen die we in eerste instantie geeneens doorhebben. Ik heb altijd het idee dat het echt om koolhydraten gaat. Ik merkte vaak dat bij verdriet ik gewoon koolhydraten nodig had. Nu ik dat vrijwel niet meer in huis heb, is het simpel en kan ik het gewoon niet pakken.

 • jeapiebel

  Dan ben je niet de enige. Als ik echt moe ben eet ik niet veel maar bij een ongelukkig gevoel dan weer wel. Hele reep chocola op terwijl je er niet eens van houd..en dan ook nog een zak chips, dan heb je jezelf idd echt betrapt.

 • Simone

  Zeer herkenbaar, doe ik ook. In een ‘stomme’ bui ga ik ook eten. En cola drinken. En het erge is, ik knap ervan op. Hoezo werkt suiker verslavend 😛

 • Galina

  Voor mij deels herkenbaar, ik heb namelijk precies het tegenovergestelde: ik heb geen eetlust als ik veel stress heb. Als het langdurig is, dan loop ik rond met zo een grauw, ingevallen gezicht. Beide vormen zijn natuurlijk vervelend 🙁

 • Tessa

  Ik ga vooral bij drukte / stress / vermoeidheid slecht eten. Slecht in de zin dat ik veel snack en snaai maar van de gewone maaltijden amper eet. Soms geef ik er maar even aan toe maar ik zorg er wel voor dat ik er niet te lang in blijf hangen want dan kom je in zo’n vicieuze cirkel terecht van je steeds slechter voelen. Herkenbaar dus!

 • Bertine

  ai dat lijkt me lastig. ik ben geen emotie eter, maar eet het puur omdat ik het zoo lekker vind! ben echt een zoetekauw en chocoladekauw!

 • Iris

  Geen idee hoe je het noemt, maar ik ben juist een emotie-niet-eter. Ik eet daarentegen wel als ik me verveel.

 • Mariska

  Het is heel slecht, maar ik ga eten wanneer ik me verveel. Dus ik moet mezelf bezig houden 😛 Als je je ergens bewust van bent kun je er veel beter op letten!

 • Nathalie

  Herkenbaar!
  Stress/spanning maar ook verdriet… en laat dat eerste nu net iets zijn wat bij ons erg veel voorkomt.
  Hopeloos! Vorig jaar 12 kg afgevallen, nu 1 kg daar van weer erbij.

  Maandag ga ik weer aan de slag, in de hoop dat er weer een aantal kilo’s gaan verdwijnen, dat moet gewoon!

 • Volgmama

  Zeker weten ook ik heb hier helaas last van. Het afvallen wil natuurlijk niet vlotten als ik af en toe een heeeeele chocoladereep wegwerk.

 • Wildcard

  Klinkt bekend in de oren allemaal…

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.