Het gedoe met borstvoeding..
15 nov 2015 Overige 22

Het gedoe met borstvoeding..

Een aantal weken geleden plaatste ik een blog genaamd: voorgoed voorbij. Ik vertelde hierin hoe ik heb moeten stoppen met de borstvoeding en wat dit met mij deed. Er werd massaal gereageerd in de comments maar ook in persoonlijke mails. Ik wil jullie daar heel erg voor bedanken, ik vind het zo lief en waardeer het heel erg. Het stoppen met borstvoeding ging niet zonder slag of stoot en daar zal ik door middel van dit blogje wat meer over vertellen. 

Dat het stoppen met borstvoeding zo veel emotie met zich mee kon brengen had ik eerder niet gedacht. Mijn zoontje Senna heb ik zes maanden zelf kunnen voeden. Na zes maanden was mijn prenatale depressie over en was alles goed. Met Sophia heb ik moeten stoppen terwijl ik nog vol in de onzekerheid van een prenatale depressie zat.

Ik zeg bewust onzekerheid van de prenatale depressie, want mijn depressie zie ik als een grote onzekerheid. Onzeker of ik beter word, onzeker over mijn toekomst en onzeker over of ik wel de goede keuzes maak. Het stoppen met de borstvoeding voelde voor mij ook heel onzeker. Het zat zo in mijn systeem verwerkt dat het moeilijk was om dit eruit te krijgen.

Alhoewel ik cold turkey ben gestopt, heb ik de eerste weken nog veel met mijn gedachten gezeten bij de momenten dat ik mijn dochter zelf kon voeden. Vooral de avonden heb ik heel erg gemist. Wat mij overigens opviel is dat sinds het stoppen met de borstvoeding het slapen weer ontzettend slecht werd. Als verklaring geef ik hiervoor de energie die het geven van borstvoeding kost.

Toen ik afgelopen week aan Vincent vertelde er af en toe nog steeds verdriet van te hebben, liet hij mij een andere kant zien. Namelijk de kant van het gedoe met borstvoeding. Het alles moeten regelen om de borstvoeding heen. Het moeten kolven op de meest vervelende tijden, lekkende borsten en noem het maar op. Met het stoppen van de borstvoeding ben ik hier natuurlijk ook voorgoed vanaf.

Zo zie je maar weer dat elk nadeel haar voordeel heeft. En ook al zie ik dit niet altijd, het is goed om te bedenken dat  positieve dingen, hoe klein ook, soms wel aanwezig zijn. Van een pijnlijk en verdrietig iets toch proberen iets goeds te maken. Zodat op een langere termijn het gedoe met de borstvoeding geen pijnlijke, maar een mooie herinnering wordt.

handtekening-saskia

Volg jij Twinkelbella al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

 

Reacties

 • Madelon

  Het is goed ook naar de positieve kanten te kijken. Kijk hoe lang je hebt kunnen voeden. Elke druppel is er een geweest die jij hebt gemaakt voor je kindjes. Daar mag je trots op zijn <3

 • Laura

  Ik heb altijd borstvoeding willen geven, minimaal een jaar had ik me voorgenomen. Gelukkig kon ik dat ook. Ik had zo`n goede voeding dat er een lepel rechtop in kon blijven staan zei de kraamhulp lachend tegen me. Na 9 maanden moest ik stoppen van de huisarts omdat ik zelf teveel afviel, ik woog nog maar 47 kilo. In de vriezer had ik nog voor 2 maanden voeding liggen, dus mijn zoon heeft 11 maanden borstvoeding gehad. Toch voelde het voor mij als falen.

  Mijn dochter werd te vroeg geboren waardoor ze niet direct aan de borst kon. Omdat ik haar toch graag borstvoeding wilde geven, besloot ik te kolven. Tussendoor probeerde ik haar aan de borst te krijgen, maar het lukte uiteindelijk pas toen ze bijna 3 maanden was. Ik heb haar ook nog tot een maand of 9 mogen voeden en daarna kreeg ze ook nog voeding uit de vriezer, waardoor ze in totaal een maand of 10 borstvoeding heeft gehad. En ook dat voelde weer als falen omdat ik dat jaar niet gehaald had.

  Nu weet ik beter, samen met de kindjes heb ik het eigenlijk best goed gedaan. Ik ben er trots op dat ik zolang mocht en kon voeden, maar ik miste wel onze momentjes samen heel erg nadat ik gestopt ben. Bij mijn zoon miste ik echt de ochtenden en met mijn dochter juist de avonden.

  Het is goed om van een negatieve gedachte een positieve te maken. Het heeft weinig zin om altijd in het negatieve te blijven hangen.

 • Simpel, met een snufje liefde

  Ik snap helemaal dat je er nog verdriet van hebt. Je hebt een bepaald plaatje in je hoofd en het loopt anders dan verwacht.
  Ik heb 4 weken borstvoeding gegeven, nou eigenlijk meer afkolven en via een sonde geven. Mijn kinderen konden niet bij mij drinken. Toen ze thuis kwamen werd het al snel duidelijk dat ze niet meer bij mij konden drinken en ik ontwikkelde bij eide borsten een borstontsteking. Ik werd ziek en ben meteen gestopt met borstvoeding. Ik vond het jammer, want ik had graag meegemaakt hoe het wel fijn kon zijn om borstvoeding.

 • jeapiebel

  Stoppen met borstvoeding is ook een grote beslissing, logisch dat het jouw bezig houdt. Net zoals de gedacht van de prenatale depressie. Elk nadeel heeft haar voordeel dat is ook weer waar. Ligt er ook vaak aan hoe wij denken.

 • Joycerdt

  Het is zeker waar dat elk nadeel een voordeel heeft, maar kan me voorstellen dat het dubbel voelt <3.

  Lfs.x

 • Liset - Beautydagboek

  Ik snap je keuze hierin helemaal. Op een gegeven moment moet je voor jezelf kiezen om zo ook beter voor je kindjes te kunnen zorgen. Het is geestelijk heel zwaar en emotioneel om er afscheid van te nemen en je vraagt je regelmatig af of het wel de goede keuze is. Gevoel is soms zo overheersend en kan je heel erg laten twijfelen. En daar is je man gelukkig heel rationeel in, gewoon even opnoemen wat de nadelen waren en welke voordelen je nu hebt :). Samen staan jullie sterk!

 • Stylish Mom

  Mooi geschreven. Ieder nadeel heeft inderdaad een voordeel. Ik snap dat je het er moeilijk mee hebt gehad, maar het is op een gegeven moment ook heel belangrijk om voor jezelf te kiezen.

 • Channah

  Ik kan hier eigenlijk niet over meepraten, want ik heb geen borstvoeding gegeven, maar ik denk dat het inderdaad heel erg belangrijk is om goed te kijken naar tot wanneer het te doen is. Het moet voor beide ‘partijen’ leuk blijven natuurlijk. Maar ik snap dat het een lastige keuze is!

 • Hanna @ eenbezigbijtje.nl

  Mooi geschreven! Ik hoop dat voor jou ook het moment komt waarop je er toch met een goed gevoel naar terug kan kijken.

 • Sheela

  Ik vind het ook vreselijk om te moeten stoppen na 3,5 maand borstvoeding. Mijn voeding voedde Olivia niet genoeg, ik had nachten dat ik haar elk half uur moest aanleggen en dat zij maar bleef huilen. Uiteindelijk was ik kapot en gaf mijn vriend een beetje flesvoeding bij. Ze sliep daarna gelijk als een roosje, dus toen heb ik met pijn in mijn hart de borstvoedingen afgebouwd. Ik vond het altijd zo fijn en intiem moment, samen met je kindje. Maar je hebt inderdaad gelijk, het heeft ook voordelen. Tijdens voedde stroomde altijd mijn andere borst ondertussen leeg want veel had ik wel, alleen met te weinig verzadigbare stoffen. En het is ook fijn dat je de voedingen niet meer alleen hoeft te doen. Maar ik ken je gevoel, ik had het er ook moeilijk mee. Wat betreft je prenatale depressie, ik heb wel eens op meerdere websites gelezen dat visolie capsules daarbij kunnen helpen. Ik weet niet of je het ook kent? Maar misschien kan je er eens op googlen, misschien helpt het je wel.

 • eva

  Heel goed dat je dit bespreekbaar maakt! Ik heb zelf geen borstvoeding kunnen geven (komt door mijn bevallingen) maar ik weet van vriendinnen dat zij met dezelfde gevoelens hebben geworsteld. Je zult straks merken dat, wanneer het verdriet slijt, de mooie herinneringen altijd zullen blijven! En wees trot op jezelf, dit heb je maar mooi gedaan.
  Liefs,
  Eva

 • eva

  TROTS 🙂

 • Ilse van Kreanimo

  Ik begrijp dat dit pijn zal gedaan hebben.
  En zoals hierboven al werd gezegd: “elke druppel is er één”.
  Je mag trots zijn op jezelf!

  Ik heb zelf mijn drie kinderen borstvoeding gegeven en ben ook duidelijk pro.
  Maar er zijn zoveel redenen waardoor het niet (meer) kan en daar moet niemand zich schuldig over voelen.

  Ik zou het zo fijn vinden als kunstvoeding en borstvoeding naast elkaar, met respect voor elkaar, normaal kunnen zijn.

  Ik vind dat deze post daar zeker bij helpt!

 • Aukje

  Stoppen terwijl je daar zelf nog niet aan toe bent, dat valt ook niet mee. Maar het is inderdaad goed om naar de positieve kanten te kijken, maar ook dat valt niet altijd mee. 🙂

 • Nilou

  Ahhhh vervelend, maar je moet doen waar jij je goed bij voelt. Een gezonde happy moeder is velen malen beter dan een moeder die helemaal uitgeput is. En zo zal je dochter er vast ook over denken als ze volwassen is!

 • Yvonne

  Zie het niet als falen, maar als iets moois wat je hebt gedeeld met je kinderen. Je hebt ze het beste meegegeven voor de eerste maanden van hun leven. Daar kun je trots op zijn!
  Zelf heb ik helaas maar twee dagen borstvoeding kunnen geven, ik had te weinig voeding en mijn tepels deden enorm veel pijn. 6 maanden is een heel mooie tijd!

 • Els

  Ik ben blij dat je gelukkig het positieve ziet al is het natuurlijk helemaal niet leuk, X

 • mathiske en baby emily

  Super mooie en fijne blog heb je! Probeer m ook vaak te lezen! Ik snap dat het een moeilijke beslissing is, ik twijfel of ik niet stop net voeden, sinds een paar weken komt Emily weer iedere 3 uur voor een voeding, maar als ik een flesje maak dan wil ze m niet drinken.. hoe heb je dat gedaan?

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel voor het compliment 🙂 Hoe oud is je dochter? Wij zijn op gegeven moment begonnen met een flesje nutrilon voor de nacht. Overdag kreeg ze dan de borst. Toen ik helemaal ben overgegaan was Sophia al gewend aan flesvoeding en ging de overgang heel makkelijk. Veel succes! En je zou eventueel het consultatiebureau voor advies kunnen vragen..

 • Daniëlle

  Ik snap heel goed dat je het jammer vindt dat je met borstvoeding moest stoppen. Kan me dat heel goed voorstellen. Ik heb bij mijn oudste dochter ook moeten stoppen ivm mijn eigen gezondheid. Wel goed dat het je helpt om ook de keerzijde van het stoppen te bekijken. Knap hoor!

 • Tessa

  Ik heb ook nog steeds een dubbel gevoel bij het stoppen met de bv. Ik wilde heel graag lang bv geven maar het was niet te doen voor mij. Ik kijk vooral naar de periode dat mijn zoon wél lekker bij mij kon drinken, hoe fijn dat was en al het goede wat hij zo binnen gekregen heeft. Elke dag is er één geweest, en ik ben blij met alle dagen dat het (niet zonder slag of stoot) kon.

 • Whitney

  Ik ken het gevoel. Helaas hebben wij ook moeten stoppen. Het koste mij veel energie waardoor mijn productie niet goed meer paste bij de vraag. Heel pijnlijk, ben nu al 2 maanden gestopt en mijn dochtertje wilt nog steeds aan de borst. Drinkt wel goed aan de fles. Alleen doet het mij pijn omdat ik voor mijn gevoel heb moeten stoppen terwijl ik er niet klaar voor was. En mijn dochtertje duidelijk ook niet.

  Het is waar om dingen van de positieve kant te bekijken alsnog duurt het wel even voor het verdriet voorbij is.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.