Filmtip: Lucia de B.
18 mei 2014 Lifestyle 15

Filmtip: Lucia de B.

Dat ik nog eens een blogje zou schrijven over een film had ik niet gedacht. Toch ga ik vandaag schrijven over een film die veel indruk op mij heeft gemaakt en dit wil ik heel graag met jullie delen!

Afgelopen week ben ik met een vriendin naar de film van Lucia de B geweest. Toen ik hoorde dat deze film gemaakt zou gaan worden wist ik direct dat ik deze moest zien. Lucia de B is een verpleegkundige die onterecht is veroordeeld tot levenslang met tbs omdat men haar er van verdacht vier moorden en drie pogingen daartoe te hebben gepleegd.

lucia

Omdat ik zelf verpleegkundige ben heeft het verhaal van Lucia de B mij altijd al geïntrigeerd en dan met name de gerechtelijke dwaling hiervan. De manier waarop de film alleen al in elkaar gezet is raakte mij echt. Door de film heen voelde ik de onmacht en frustratie dat een persoon veroordeeld kan worden enkel door aannames en roddels. Hoe is dit mogelijk vraag ik mij nog steeds af. In de media werd deze zaak ook beschreven als een hedendaagse heksenjacht en zo komt het ook echt over. Wat mij zo heeft verbaasd is dat Lucia de B enkel is veroordeeld op aannames en dat de feiten daarbij totaal aan de kant werden geschoven.

De actrice in deze film , Ariane Schutler , heeft ontzettend goed de rol van Lucia de B neergezet. Naast dat zij aardig lijkt op de “echte” Lucia komt het verhaal sterk over. De scene dat Lucia onterecht wordt veroordeel voor een hele reeks aan moorden en zij schreeuwt dat zij het niet heeft gedaan sneed zo ongeveer door mijn hart. En dat klinkt misschien dramatisch maar kan jij het je voorstellen? Dat je gewoon je werk met liefde uitvoert en daarna zonder pardon wordt beschuldigd van een hele lijst met moorden? Alleen omdat jij toevallig in de buurt was en omdat je je af en toe vreemd gedraagt?

lucia

Ook Barry Atsma heeft een rol in de film, ik herkende hem bijna niet omdat hij veel ouder lijkt. En wie ik al helemaal niet herkende was Annet Malherbe. Haar gezicht kwam mij zo bekend voor maar ik kon het maar niet plaatsen. Ik ken haar namelijk als Willemijn in Gooische Vrouwen en zij is zo veel afgevallen dat ik echt even goed moest kijken.

Minpunt aan de film vond ik de flashbacks van Lucia over haar jeugd waarin zij werd misbruikt. Ik begrijp dat dit iets is wat Lucia gevormd heeft maar voor mij persoonlijk hoef ik dit niet in een film te zien. Wat ik wel heel sterk vind aan de film is de manier waarop het in elkaar is gezet, met name de onmacht en onrechtvaardigheid heeft een duidelijke plek in deze film.

lucia

Deze film vind ik echt een aanrader. En ook al heb je niets met verpleegkundige en met ziekenhuizen, dan denk ik dat je deze film alleen al zou moeten kijken om te zien hoe krankzinnig het rechtssysteem in elkaar zit. En om er met zijn allen van te leren dat je iemand nooit, maar dan ook nooit mag veroordelen om enkel aannames en verdenkingen.

Voor de geïnteresseerden volgt hieronder nog de trailer.

Heb jij deze film al gezien, of wil je het nog gaan zien?

handtekening-saskia

Volg jij Twinkelbella al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Madeleine

  Jep, heb de film gezien. Ik vond het vreselijk heftig om te zien! Vooral de machteloosheid bij lucia vond ik echt erg 🙁 Gelukkig is het uiteindelijk goed gekomen, alleen heeft het wel te lang geduurd.

 • Anoeska

  Ik heb erover gehoord bij De Wereld Draait Door en heb het verhaal altijd wel gevolgd. Lijkt me een hele aangrijpende film.

 • Sophie

  Ik ken deze film niet, maar het klinkt heel interessant! Nu ben ik geen hulpverlener, maar als pscholoog in wording is dit vast interessant :’) Wel heftig, dat dit soort dingen gebeuren. Niet alleen in de zorg, maar over het algemeen; alle onterechte beschuldigingen die je leven kunnen verwoesten..!

 • Lonneke

  Ik heb de film nog niet gezien. Ik heb wel positieve verhalen erover gehoord. Ik ben verplan om binnenkort met mijn zus naar deze film te gaan. Je hebt er een mooi artikel over geschreven.

 • Miranda

  Deze film wil ik graag zien. Ik heb een keer een interview met haar gezien en haar verhaal raakt me zo. Bedankt dat je me er aan helpt herinneren met die mooie artikel… Ik was het alweer een beetje vergeten..

  Annet Malherbe ziet er inderdaad heel anders uit zeg! Jeetje!

 • Laura

  Lijkt me een hele bijzondere film. Ik wil deze nog heel graag een keer kijken!

 • alexa

  Lijkt me een heel interessante film, bedankt voor de aanrader

 • saskia

  Hij staat nog op mijn to see lijstje! ik wil hem zeker eens gaan zien!

 • Kimberley

  Lijkt me een hele goede film. Ben er benieuwd naar!

 • Wendy

  Deze film wil ik ook nog gaan zien. Ben ontzettend benieuwd.

 • Thebeautydelivery

  Ik wil deze film echt dolgraag zien!

 • Linda

  De film lijkt mij ijzersterk, je vergeet alleen haast even dat dit echt is gebeurd in ons eigen land! Het verhaal spreekt mij ook erg aan en hoop de film binnenkort te kunnen zien.

 • Jenny

  Ik zou deze film ook graag nog zien.

 • Kaylani

  Ah ja dat lijkt me ook echt een goede film! Ik werk bij een bioscoop en kreeg goede verhalen te horen over deze film!

 • Lisa's Beautybabbels

  Ik wil deze film zeker gaan zien, ook al ben ik normaal absoluut niet van de Nederlandse films. Mijn moeder is ook verpleegkundige, dus het heeft ons toen het speelde ook echt geraakt. Ben echt benieuwd.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.