Een moestuintje voor kinderen
16 dec 2015 Lifestyle Mama 14

Een moestuintje voor kinderen

Een van de beste manieren voor je kinderen om leuk en leerzaam bezig te zijn in de tuin, is het maken en bijhouden van een moestuintje. Kinderen die bezig zijn met groente en fruit eten gezonder. Lees in dit artikel lees je de stappen voor het aanleggen van een moestuintje voor je kinderen.. Leer en geniet!

Aanleggen van het moestuintje

Het aanleggen van een moestuintje voor kinderen is erg eenvoudig. Je maakt het moestuintje zo klein of groot als je zelf wilt, waardoor deze ook mee kan groeien met je kinderen. Wat je nodig hebt is een houten bak (90 x 90 cm is voor kinderen vaak groot genoeg om mee te beginnen), aardemix, zaadjes voor groente en fruit en wat kleine groente plantjes. Plaats ook een ‘klimrek’ in de moestuin bak, hieraan groeien bijvoorbeeld pompoenen, courgettes en tomaten. De kleine plantjes plaats je ook in het moestuintje, zodat je kinderen al sneller wat kunnen oogsten en het dus leuk blijft voor ze.

moestuintje

Stappen voor het moestuintje

 1. Bedenk wat je kinderen willen telen: Voor kinderen is het het leukst om groente en fruit te telen dat relatief snel groeit en geoogst kan worden. Daarnaast is het natuurlijk leuk om je eigen groente en fruit op te eten, dus moet je je bedenken wat lekkere groenten en fruit zijn. Snelgroeiende groenten zijn sla, ui, radijs en bietjes. Groenten die vaak lekker gevonden worden zijn snack-komkommertjes, tomaatjes en worteltjes.
 2. Bouw de bak: Het moestuintje wordt in een houten bak gemaakt, timmer deze zelf in elkaar of koop het kant-en-klaar bij een bouwmarkt of tuincentrum. De afmetingen zijn niet heel belangrijk, maar het handigst is om een vierkante bak te maken, zodat de ruimte voor de groenten en fruit gelijk verdeeld wordt. Maak vierkantjes van 30 x 30 cm om de gewassen voldoende ruimte te geven. Een bak van 15 tot 20 centimeter is diep genoeg. Door het moestuintje klein te houden, worden de kosten van tuinonderhoud ook niet duurder!
 3. Maak de verticale klimconstructie: De verticale klimconstructie is een metalen rooster waar de grotere groenten aan groeien. Het makkelijkst is om deze kant-en-klaar bij een bouwmarkt te kopen, en vast te schroeven aan de houten bak.
 4. Vul de bak: De bak vul je met aardemix, dus geen gewone aarde. De aardemix bestaat uit gemengde compost, turfmolm of -strooisel en vermiculiet. Deze mix zorgt ervoor dat elk gewas hier goed kan groeien. Vervolgens plaats je, samen met je kinderen natuurlijk, de zaadjes in de aarde. Plaats hier ook meteen wat groente plantjes tussen. Deze groeien uiteraard sneller en zijn dus eerder klaar om te oogsten. Zo hebben je kinderen sneller wat te doen in het moestuintje en blijft het interessant voor ze.
 5. Bekijk, geef water, oogst: Schrijf op welke zaadjes je in welk vakje geplant hebt en hou zobij welk plantje als eerste begint te groeien. Bekijk de plantjes en leer je kinderen meteen over de verschillende soorten groente en fruit die ze straks zelf gaan oogsten en opeten. Een moestuintje is erg educatief en zorgt ervoor dat je kinderen groente en fruit leuker gaan vinden en dus sneller willen eten. Geef de zaadjes en plantjes regelmatig water. Het tuincentrum heeft alle informatie over hoe vaak dit moet gebeuren. Wanneer je de eerste groente en/of fruit ziet mogen je kinderen ze oogsten en lekker samen opeten. Wanneer de eerste groenten geoogst zijn is er ruimte om nieuwe zaadjes te planten!

moes

Een moestuintje maak je zo groot of klein als je zelf wilt, en is leuk voor kinderen van elke leeftijd. Door ze op te laten groeien met de kennis van groente en fruit zullen ze ook gezonder gaan eten. Ga je voor een grotere moestuin waar je zelf ook lekker aan de slag kunt? Houd er dan rekening mee dat er ruimte voor gereserveerd wordt in de tuin. De kosten van tuinaanleg zijn niet veel hoger dan die van een tuin zonder moestuin, dus wat houdt je tegen?

Heb jij een moestuin, of lijkt het je wat?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

samenwerking

 

 

Reacties

 • Suzanne

  Leuk idee, ik heb zelf een basilicum plantje in een potje staan in de keuken. Ik kook ook niet zo vaak met (verse) kruiden dus een heel moestuintje zou de moeite niet zijn denk ik 🙂

 • Sofie Katelijne

  Wat een originele en zinvolle bezigheid! Lijkt me zeker leuk om zelf later (met kinderen) ook te doen! Ik hou echt van de natuur 🙂

 • alexa

  Heel leuk en zo zijn je kinderen ook nog eens lekker bezig in de tuin, houd je ze van de straat ! En ze leren meteen dingen, ook heel fijn!

 • Jeanine

  Echt heel erg leuk! We hebben hier in de zomer ook een moestuin voor de kinderen. Zo leuk om samen met ze te doen!

 • Karlien

  Leuk!! Heb kleine moestuin in achtertuin. Mijn man geeft me dit jaar laatste kans, anders gaat ie weg. Daarom ga ik erover bloggen, in de hoop dat het succesvoller wordt.

 • Iris

  Afgelopen zomer heb ik een poging gedaan tot het aanleggen van een moestuin (twee bij drie meter), maar ik had niet genoeg tijd om al het onkruid weg te trekken, waardoor ik alleen bosui heb kunnen oogsten. Misschien dat ik volgend jaar over ga op potjes in de vensterbank.

 • Els

  Ohh… een moestuintje echt zo leuk. vorige jaar een begin gemaakt met de AH moestuintjes. Uiteindelijk alleen tomaten kunnen oogsten ;-).

 • jeapiebel

  Ik ben het met jou mee eens dat de kinderen kunnen veel leren van de moestuin. Ik heb het ook ooit eens gedaan met mijn jongere zoon in onze achtertuin. Alleen ik pak het net iets te groot aan. Dus het wordt te veel en het blijft bij die ene keer hahaha. Wat een plaatje van Senna en basilicum. 🙂

 • Madelon

  Een klein moestuintje is ook perfect als je alleen maar een balkon hebt. Is hier ook een groot succes!

 • Eva

  Wat een leuk idee eigenlijk! Ik heb weleens vaker zo’n bak gezien bij een tuincentrum en zeker nu mijn meiden wat groter worden denk ik dat ze het heel leuk vinden. Ik heb weleens in de venterbank wat kruiden in een pot gedaan en Emma vond het toen al zo leuk om water te geven. Dit idee ga ik even onthouden voor ons nieuwe huis!
  Nog heel erg bedankt voor het pakket van Zarqa!! Zo blij mee :-)! Ik heb het vandaag opgehaald bij mijn schoonouders en ik ga de producten lekker uitproberen.
  Liefs,
  Eva

 • Marijke I easydailyfood

  Wat een leuk idee. Wil het komend jaar echt gaan doen. Onze dochter wil altijd helpen met koken en verteld dan trots ‘dat is een uuuuui’ haha zo leuk

 • Inge

  Ah wat leuk zeg! Ik had van de zomer een moestuintje in houten kratjes, ook erg leuk!

 • Leonie

  Super leuk, een moestuintje! Wij hebben zo’n vierkante bak met vakken… in het voorjaar maar weer eens zaadjes planten! Dan hebben we in de zomer onze eigen sla 🙂

 • Waqas

  Wat een prachtig idee! Ik zal dit je hier volgende proberen.. 🙂

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv