Borstvoeden in het openbaar
8 nov 2016 Mama 33

Borstvoeden in het openbaar

Een paar weken terug zag ik in de krant een stukje staan dat vrouwen borstvoeden in het openbaar steeds minder prettig vinden. Ongeveer een derde van de moeders voedt het liefst niet in het openbaar omdat ze bang is dat anderen er een mening over heeft of dat het aanstootgevend zou zijn.

Borstvoeding

Dit artikel deed mij weer even denken aan toen ik zelf borstvoeding gaf. Ik heb bij mijn beide kindjes het geluk gehad dat ik hen de eerste periode heb kunnen voeden. Bij mijn zoontje Senna heb ik helaas door middel van medicijngebruik met een half jaar moeten stoppen en bij mijn dochter Sophia met 4 maanden oud. (lees ook: persoonlijk: voorgoed voorbij).

Kolven

Bij beide kindjes heb ik een keizersnede (borstvoeding na spoedkeizersnede) gehad wat betekent dat ik in het ziekenhuis na de bevalling direct mocht gaan beginnen met kolven. Dat betekende dat ik soms aan het kolven was wanneer er ook bezoek was om kennis te maken met de pasgeboren baby. Dat mensen dan mijn hele hebben en houden konden zien interesseerde mij niet zo. We zijn allemaal mensen denk ik dan, ik ben een vrouw dus ik heb  borsten en daar doe ik niet zo moeilijk over. Toen ik eenmaal weer thuis was en het geven van borstvoeding goed ging, merkte ik dat ik toch gewoon altijd het liefste thuis de baby aan de borst voeding gaf. Wanneer ik weg ging zorgde ik ervoor dat ik van tevoren voldoende had gekolfd zodat ik mij daar niet druk over hoefde te maken en dat ik niet hoefde te voeden in het openbaar.

Borstvoeden in het openbaar

Dat 1 op de 3 vrouwen liever niet voedt in het openbaar vind ik best veel, alleen herken ik dit zelf maar al te goed. Er is  veel te doen geweest over het voeden in het openbaar, dat ik als kersverse moeder er gewoon geen zin in had om aangekeken te worden. Als ik hier achteraf op terug kijk vind ik het toch jammer dat ik het niet gewoon heb geprobeerd. Makkelijk praten achteraf, alleen is het toch eigenlijk best zonde dat vrouwen steeds minder in het openbaar gaan voeden. Hopelijk gaat dit taboe in de toekomst steeds een stukje meer afgebroken worden en is het als vrouw zijnde gewoon ok en mooi om in het openbaar te voeden. Want eigenlijk is het toch iets waar we als moeder zijnde toch gewoon dankbaar voor mogen zijn als we dit mogen, en kunnen, geven aan onze kindjes?

Kleine kanttekening bij dit blogje: ik heb het geluk gehad dat ik mijn kinderen borstvoeding heb mogen geven maar dit betekent niet dat ik vind dat elke moeder dit zou moeten doen. Elke mama maakt de keuze die zij juist vindt voor haar kindje, en soms is er gewoon geen keuze.

Ik ben benieuwd naar hoe anderen aankijken tegen het geven van borstvoeding in het openbaar. Zou jij borstvoeding geven in het openbaar of heb je dit misschien gedaan? Houd het alsjeblieft wel respectvol en netjes in de comments

Mocht je het vinden om meer blogjes van mij te lezen over borstvoeding lees ook: Waarom ik kies voor borstvoeding , het gedoe met borstvoeding en mijn borstvoedingsverhaal.

Reacties

 • Tamara TS

  Poeh, ik vind het een lastig iets. Ik wil helemaal niet gemeen overkomen, maar het ligt voor mij een beetje aan de situatie. Als ik net uit eten ben en er zit iemand naast me borstvoeding te geven, dan voel ik mezelf daar nogal ongemakkelijk bij. Daarmee wil ik niet zeggen dat die vrouwen dat niet mogen. Als het dan netjes bedekt wordt, dan is het sowieso niet zo’n probleem.
  Kolven vind ik de mooiste oplossing, maar dat wil ook niet iedereen. Ik denk dat ik vind dat overal waar je niet naakt rond zou lopen , dat je ook niet zomaar “de borst uit de blouse” moet gooien.
  Poeh, kom je er nog wijs uit, zo ingewikkeld om er iets over te zeggen zonder meteen alle borstvoedende vrouwen boos te maken.
  Onlangs geplaatst door Tamara TS: Hidradenitis Suppurativa: Daten & Relaties #HS

  • Saskia Hardeman

   Thanks voor je reactie Tamara! Ik waardeer het juist heel erg dat je zo je mening geeft! Ik kan mij heel goed voorstellen dat je het niet prettig vindt wanneer iemand zo naast je zit te voeden, dat zou ik zelf ook wel iets ongemakkelijk vinden misschien. Zolang er bedekt wordt inderdaad vind ik het ook niet echt een probleem.

 • josan

  IK geef gewoon in het openbaar borstvoeding. Mijn kind laten huilen en jammeren erom is vaak storender. Ik heb nog nooit rare reacties gehad. Afhankelijk van de situatie vraag ik het zo nu en dan wel of het kan. Kijk als ze een voedingskamer hebben, dan doe ik ook niet moeilijk. Hebben ze die niet en mijn kind heeft honger dan voed ik gewoon in het openbaar. Ze is nu 18 maanden en afdekken gaat niet echt meer. Dat trekt ze weg. In het vliegtuig was de laatste keer dat ik het afdekte maar meestal is het niet zo’n succes aangezien ze dan heel verontwaardigd gaat huilen en er een stuk meer te zien valt en het minder discreet is. Dus dat laten we weg.
  Onlangs geplaatst door josan: Waarom zit er kalk in kraanwater?

  • Saskia Hardeman

   Super netjes dat je vraagt of het kan, ik denk dat mensen dit heel erg kunnen waarderen.

 • Merel

  Zelf voed ik weinig in het openbaar. Gekste dat ik meemaakte, is dat een keer door een moeder en dochter ben gefotografeerd (gewoon bij hema). Ze stopten zelfs met eten en draaiden zich om, bizarre ervaring. Dat is echter niet de reden. Ik vind voeden in het openbaar gewoon niet prettig, omdat het zo onrustig is. En daarnaast heb ik behoorlijk grote borsten, al mijn hele leven staren mensen daarnaar. Vind het heel onprettig. Ik pleit daarom voor meer afgesloten ruimtes waar vrouwen op hun gemak kunnen voeden.

  • Saskia Hardeman

   Ochjee wat ontzettend raar dat iemand gaat fotograferen. Dat zou ik zelf wel onwijs vervelend en heel ongemakkelijk vinden. Echt not done ook.

   • Merel

    Wist ook echt even niet wat ik meemaakte, heel raar. Was zo overrompeld dat ik niks zei. Baalde daar achteraf wel van!

    • Saskia Hardeman

     Ik zou ook onwijs overrompeld zijn, denk dat heel vrouwen even van schrik niet weten wat ze meemaken.

 • Sandra

  Ik vind het ook gewoon kunnen hoor! Maar er zit natuurlijk ook een verschil tussen hoe je het doet. Er zijn mensen die het subtiel doen en ook mensen die het niet zo subtiel doen haha. Maar uiteindelijk gaat het erom of jij je er prettig bij voelt. Zo ja, gewoon doen!
  Onlangs geplaatst door Sandra: VESTINGSTADRUN OKTOBER 2016

  • Saskia Hardeman

   Ja daar heb je zeker ook weer gelijk in! Doet mij denken aan een hele tijd terug toen ik iemand in Amsterdam echt zag lopen terwijl ze in de draagzak haar kind aan het voeden was, heel apart zag dat eruit, ik moet er nog steeds weleens aan denken 😉

 • Simone

  Ik heb altijd gewoon gevoed in het openbaar, restaurants, feestjes, enzovoorts. Geen probleem. ik heb hooguid wat liefdevolle blikken gekregen van wat vrouwen op middelbare leeftijd die vast graag oma willen worden 😉. Nooit nare reacties gehad. Ik gebruikte altijd een dekentje of hydrofiele doek om het een en ander iets minder plastisch in beeld te brengen. Maar dat was verder prima zo.
  Onlangs geplaatst door Simone: Verlanglijstje Mirthe (1,5 jaar)

  • Saskia Hardeman

   Ja, dat klinkt ook gewoon heel netjes hoe je het hebt gedaan. Ik denk dat het misschien ook een beetje wennen aan is. Als ik het zelf gewoon af en toe had geprobeerd dat ik mij er ook niet zo ongemakkelijk bij zou voelen.

 • Marloes

  Ik heb mijn dochter ook in het openbaar gevoed, maar voelde me op sommige momenten best ongemakkelijk. Ze dronk überhaupt niet uit de fles dus kolven was gewoon geen optie. Wel deed ik er altijd subtiel een sjaal overheen, maar dat was meer omdat ik het zelf ongemakkelijk vond anders.
  Onlangs geplaatst door Marloes: Mijn 5 snelle beauty favorieten

  • Saskia Hardeman

   Ja dat ongemakkelijke gevoel herken ik ook heel erg. Het afdekken met een doek vind ik sowieso heel netjes en ook fijner.

 • Randy

  Zoals je weet voed ik mijn meisje nog. En ook al is ze 2,5 jaar oud, ik heb haar laatst nog op een bankje in de dierentuin gevoed, in een restaurantje bij een pretpark, aan de snelweg (hihi). Omdat mijn vermoeiende, opstandige peuter daar direct rustig van wordt 😀 En dat lijkt me uiteindelijk beter voor iedereen, hihi.

 • Nina

  Ik heb het maar even gedaan, maar om medische en persoonlijke redenen ben ik gestopt. Heb niet zo’n moeite met voeden in het openbaar. Soms moet ik er even aan wennen. Maar ach, het kindje heeft honger en het heeft gewoon recht op zijn/haar eten.
  Onlangs geplaatst door Nina: TV-programma waar ik aan mee zou willen doen: Ik hou van Holland

 • Linda

  In het begin had ik er wel wat moeite mee om openbaar te voeden. Had dan een flesje bij, maar toen ze die niet wilde en bleef huilen, had ik weinig keus. Sindsdien voed ik gewoon overal. Laatst zelfs nog tijdens in een overvolle bus met studenten.
  Onlangs geplaatst door Linda: Verlanglijstje van de dreumes

  • Saskia Hardeman

   Ik denk dat het inderdaad voor een vrouw zelf een stap is waar ze even aan moet wennen. Hoe jij zelf ook schrijft; toen je moest raakte je er vanzelf aan gewend.

 • Ellen

  Ik geef meestal borstvoeding thuis, maar niet omdat ik buiten de deur niet zou willen of durven. Soms loopt het zo dat ik wel buiten de deur borstvoeding geef. En eerlijk gezegd interesseert het mij weinig wat iemand anders daarvan vind. Mijn kind heeft honger en dat is dan het belangrijkste. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand hier moeilijk over deed. Vaak krijg ik hele leuke reacties of mensen merken het niet eens op. Ik denk dat het wel belangrijk is dat iedereen borstvoeding als iets normaals ziet want wat is het nu eenmaal? Niks meer dan gewoon je baby voeden, net als iemand die de fles geeft, heel normaal.
  Onlangs geplaatst door Ellen: Fabulous Books: Get Rich Lucky Bitch!

  • Saskia Hardeman

   Ja, dat ben ik zeker helemaal met je eens hoor. Borstvoeding is heel normaal, alleen sommige mensen die doen daar toch een beetje anders over 🙁

 • Jeanine

  Ik vind dat het moet kunnen. Wel liever bedekt voor mijn eigen gevoel denk ik. Heb het een aantal keer gedaan en inderdaad starende mensen. Het probleem is gewoon dat sommige mensen het zien als lustobject en door die associatie zich er ongemakkelijk bij voelen. Terwijl het heel natuurlijk is uiteraard om je baby eten te geven. Anderzijds zijn er dan weer mensen die met argumenten komen als poepen is ook natuurlijk en dat doe je ook niet op straat. tja moeilijke discussie maar denk wel dat als het me weer lukt borstvoeding te geven ik als het niet anders kan het in het openbaar ga doen.

  • Saskia Hardeman

   Die starende mensen vond ik ook heel erg vervelend en ongemakkelijk. Het is zoals je zegt een hele moeilijke discussie (wat ik best wel jammer vind).

 • Vlijtig Liesje

  Ik ga borstvoeding in het openbaar maar deed dit heel zorgvuldig en discreet. Ik drapeerde er meestal een hydrofiel luier over heen.

 • Courtney

  Ik heb nooit het probleem gesnapt dat mensen het zo aanstoot gevend vinden als een vrouw borstvoeding geeft. Al helemaal niet als het bedekt is. Ik vind sowieso het ordinair als iemand borstvoeding gaat zitten geven en je de borsten ziet Ik persoonlijk hoef dat niet te zien. Mijn beide kinderen heb ik borstvoeding gegeven me oudste 16 maanden en heb overal gevoed altijd met een deken eroverheen niemand die t zag. Me jongste is 6 maanden en voed ik ook overal en heb ook altijd iets erover heen zo kan niemand zich ongemakkelijk voelen als ik het doe.

  • Saskia Hardeman

   Ja precies, voeden en dan de borsten open en bloot vind ik ook echt niet netjes. Dan is het niet gek dat mensen zich daar heel ongemakkelijk bij voelen.

 • jodi - liefthuis

  Heel herkenbaar al was ik op momenten dat ik een fijne plek had en niet te opzichtig hoefde te voeden ook mega trots op de borstvoeding. Mensen hoefden niks te zien want er lag een kind voor en ik zat discreet, wat was ik trots.
  Onlangs geplaatst door jodi – liefthuis: Spruits bedritueel (16 maanden)…slaap lekker, kusje op je neus…

 • Simone

  Ik geef al 22 maanden borstvoeding. Ook in het openbaar. Je ziet bijna niks, dus afdekken is niet nodig. En als mensen het niet willen zien,kijken ze maar een andere kant op. Overal zie je bloot en aan borstvoeding nemen mensen aanstoot? Ik vind het maar raar..
  Ik zie ook genoeg dingen die ik niet wil zien(decolleté tot aan de navel,lingeriereclames etc..) Dan kijk ik ook de andere kant op..

  • Saskia Hardeman

   Ik vind inderdaad dat je helemaal gelijk hebt hoor, snap er ook niets van dat mensen het aanstootgevend vinden, ligt meer aan henzelf.

 • Kim

  Ik heb bijna nooit gevoed in het openbaar. Niet omdat ik het niet vind kunnen, maar wel omdat ik het zelf ongemakkelijk vind. Daarnaast was elke voeding ongeveer een enorme strijd, doordat de borstvoeding allemaal niet liep en daar had ik ook geen zin in in het openbaar.
  Onlangs geplaatst door Kim: Marktplaats babyaankopen

  • Saskia Hardeman

   Dat kan ik mij goed voorstellen. Bij mijn zoontje was het voeden ook niet altijd makkelijk en had ik soms een tepelhoedje nodig, in het openbaar zag ik dat ook echt niet zitten.

 • Nicole @ Everyday-Life.nl

  Ik heb zelf nooit gevoed in het openbaar. Alleen thuis met mijn man, vader & stiefmoeder of nicht erbij. Verder niet. Daardoor zat ik dus behoorlijk aan huis gekluisterd en dat was één van de vele redenen dat ik borstvoeding geven niet prettig vond. Heb het 3 maanden volgehouden uiteindelijk. Hoofdreden was overigens omdat het enorme pijn deed (ik was vasospasmen)
  Onlangs geplaatst door Nicole @ Everyday-Life.nl: De zoektocht naar het ideale geboortekaartje

 • Ramona (Kijk, mama!)

  Ik heb me alleen langs een gangpad ofzo ongemakkelijk gevoeld. En volgens mij de mensen in de rij ook. Maar er was helaas geen andere zitplek. Volgens mij heb ik daar ook niet echt gezeten of ben gauw weg gegaan, weet niet meer. Verder heb ik altijd goede ruimtes kunnen vinden gelukkig, waar je niet pontificaal voor een horde mensen aan het voeden bent.

 • Margriet

  Zelf vind ik het niet prettig om te voeden in het openbaar. Persoonlijk vind ik het namelijk nogal intiem en privé om te delen met de buitenwereld. Het gaat mij niet om het voeden zelf, maar om het ontbloten van mijn borsten. Ik ben misschien wat preuts, maar daar kleuren mijn wangen echt rood van. Toch wil dat niet zeggen dat ik voeden in het openbaar afkeur. Dat ik er zelf moeite mee heb, wil niet zeggen dat ik niet respecteer dat anderen die keuze wel maken. Ik kijk dan wel even weg met mijn gloeiende rode wangen 🙂
  Onlangs geplaatst door Margriet: Winactie: lappenpop

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.