Bevalling in bad
9 mrt 2016 Mama 22

Bevalling in bad

Mijn wens is altijd geweest om mijn bevalling te ondergaan in bad. Vroeger had ik dit namelijk eens gehoord en het leek mij gewoon wel wat. Ik ben namelijk dol op water en het idee dat water verdovend werkt sprak mij  aan. 

Nu weten de meeste van jullie wel dat ik bij beide kindjes een keizersnede heb gehad. Een bevalling in bad zat er voor mij dus niet in. Toch leek het mij wel heel erg leuk om eens wat op te zoeken over de voordelen van het bevallen in bad, en om dit met jullie te delen!

In bad bevallen

Voor iedereen die thuis mag bevallen geldt dat er in bad bevallen mag worden. Heb je zelf een bad in huis is dit natuurlijk ideaal. Maar ook als je zelf geen bad hebt is het bevallen in bad een mogelijkheid. Er zijn bijvoorbeeld opblaasbare baden te huur die je in de woonkamer of in een andere ruimte kan plaatsen. Aangeraden wordt een bad met een doorsnede van 1.50 en met een hoogte van ongeveer 65 centimeter. Met het neerzetten van het bad is het goed om er rekening mee te houden dat de partner en verloskundige rondom het bad kunnen lopen.

Hygiene badbevalling

Nu is het natuurlijk bij een bevalling in een eigen bad heel belangrijk dat het bad schoon is. Dat lijkt mij duidelijk. Maar hoe zit dit dan eigenlijk bij een bad dat je in huis neerzet? Om hierbij de hygiëne te waarborgen ontvang je bij een bad een plastic hoes. Deze gooi je na de bevalling gewoon weg.

Voordelen van bevallen in bad

En dan natuurlijk de voordelen van het bevallen in bad. Want waarom zou je dat eigenlijk doen?

 • Warm water werkt pijnstillend en maakt een natuurlijke pijnstilling aan (endorfine). Vaak hoor je van vrouwen die de weeen opvangen door onder een warme douche te staan. Door in een warm bad te gaan liggen tijdens de bevalling bereik je hetzelfde effect, plus dat je een liggende houding aan kan nemen die op dat moment prettig voelt.
 • Door het warme water verloopt de ontsluiting vaak sneller.
 • Door het warme water lukt het beter om te ontspannen en kunnen de weeen veel gemakkelijker worden opgevangen.
 • Doordat het warme water de weefsels soepeler maakt is de kans op uitscheuren kleiner.
 • In water kan makkelijk worden bewogen. Zo kost het weinig moeite om een andere houding aan te nemen.
 • Mochten jij en je partner het prettig vinden; je partner kan mee in bad om te ondersteunen bij de bevalling.
 • Door het warme water wordt de bloeddruk verlaagd.

Ik moet zeggen dat nu ik er zo over schrijf een badbevalling mij nog steeds aanspreekt. Het is dat een badbevalling er voor mij niet inzit anders had ik het wel geweten.

Ben of ken jij misschien iemand die in bad bevallen is? 

handtekening-saskia
Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

 

 

 

Reacties

 • Marcella

  Ik heb tijdens mijn bevalling wel een tijdje in bad gezeten, dit vond ik inderdaad erg prettig. Maar was er na een paar uur wel klaar mee, onze zoon is dan ook niet in bad geboren.

 • Simpel, met een snufje liefde

  Nee ik ken niemand. Het lijkt mij ook erg fijn om in bad te zitten tijdens de bevalling.

 • Angela - Mama met passie

  Jep. Een hele goede vriendin van mij is vorig jaar op de uitgerekende datum bevallen in een bad in haar eigen huiskamer. De heerlijke houtkachel stond aan, het was heel sfeervol en erg bijzonder zoals zij het omschreef. Het is niets voor mij, maar het was voor haar een geweldige bevalling. Een bevalling die ze bij de eerste ook had gewild, maar helaas moest ze toen ingeleid worden.

 • Eva

  Zoals je het omschrijft klinkt het heerlijk! Maar ik denk dat ik in het heetst van de strijd, het niet eens door zou hebben. Voor de eerste uren zou het echt heerlijk zijn geweest!

 • demallemolenmoeder

  “Mijn” kraamverzorgster is in bad bevallen. Zelf vind ik het ook iets moois hebben. Als ik namelijk enorm last heb van de endometriose wat te vergelijken is met weeën dan helpt een bad erg goed. Helaas was ik medisch en ben ik “gewoon” in bed bevallen. Toch hoop ik dat ook meer ziekenhuizen het gaan aanbieden en mogelijk gaan maken.

 • Charlotte

  Het lijkt mij helemaal niks… Tijdens de weeën heb ik even in bad gezeten maar daar wilde ik alweer heel snel uit, niks voor mij!

 • Dorien

  ik hoor het wel vaker. Het lijkt mij persoonlijk niets. Ik weet nog dat ik onder de douche moest gaan staan om de pijn van mijn weeën te verzachten, het werkte bij mij helaas averechts!

 • Nathalie

  Dit stond gepland bij de laatste maar ik had weeënstormen en te veel pijn om in bad te hangen.. Jammer eigenlijk!

 • Leonie van Mil

  Klinkt heel aantrekkelijk! Helaas voor mij geen bad. Omdat ik heel erg bang ben voor complicaties, wil ik graag in het ziekenhuis bevallen. Gelukkig hebben ze daar wel een baarkruk, want gewoon op bed lijkt mij ook niet ideaal.

 • Jeske

  Mijn schoonzusje is thuis in bad bevallen. Dat ging heel snel en voorspoedig. Voor haar een top ervaring. Mijn schoonmoeder had vooraf beloofd het bad erna schoon te maken. Die was wat minder enthousiast 😉 Weet niet of ik het zelf zou willen. Maar (als het goed is) gaat het ook niet meer gebeuren.

 • Lisanne

  Je ziet het ook wel is op tv. Ik weet niet hoor al die zooi ik houd daar niet zo van. Maar ieder ziin eigen mening. Kan me voorstellen dat vrouwen het heerlijk vinden in een warm bad zitten. Ik houd me liever bij de gedacht dat een bad lekker ontspannend is met een flinke laag schuim en geen bevallingen. Fijne dag liefs lisanne

 • Mathiske's mama blog

  Ik ken niemand die dat gedaan heeft. Mij lijkt dat ook echt fijn! Alleen is dat weer niet zo praktisch te regelen. Wie weet ooit..? De baarkruk leek me ook echt fijn,maar door mn ruggenprik was dat geen optie helaas

 • Jennifer

  Ik had heel graag een badbevalling gewild, maar vanwege de weinige ruimte in huis kon dit niet als ik thuis wilde bevallen. Als ik dat had gewild had ik dus naar het ziekenhuis gemoeten en dat was me het gezeul en gesleep niet waard. Wellicht de volgende keer, als het wel mogelijk is in dat huis (want dan wonen we hier echt niet meer!).

 • Farah

  Lijkt me wel ontspannend, zelf ken ik niemand die een badbevalling heeft gehad

 • sandra

  tijdens mijn laatste bevalling heb ik lang in bad gezeten, het hielp echt goed tegen de weeën. Maar een badbevalling? nee, ik denk niet dat dit voor mij is weggelegd.

 • Simone

  Ieder zijn ding natuurlijk, maar mij lijkt het juist niks. Het lijkt me zo’n gedoe. Hoewel ik eigenlijk heel erg van badderen houd, zou ik een bevalling toch liever de volgende keer weer (net als bij mijn afgelopen bevalling) op de baarkruk doen.

 • Kelly

  Het leek mij ook een fijn idee totdat ik me bedacht dat je daarna met alle ‘bende’ zit in het water. En ik weet even niet meer op wiens blog ik dat had gelezen maar zij legde uit dat ze zich niet goed kon vasthouden en weg gleed toen dacht ik ‘hmm ja dat zie ik bij mezelf ook gebeuren’. Dus uiteindelijk zie ik denk toch van het idee af..

 • haia

  Ik wordt al draaierig als ik normaal een bad neem. En wat hier al werd gezegd wat met die zooi erna. Had ik eigenlijk nog niet aangedacht hoe gaat dat dan allemaal? Nee niks voor mij.

 • Ashley

  Ik kan me goed voorstellen dat het tijdens de weeën heel fijn is omdat het ontspanning kan bieden.. Maar inderdaad ‘die bende’. Natuurlijk heb je dat ook als je op bed bevalt, maar toch lijkt me dat minder erg.

 • Lidy

  Ik ben met de geboorte van onze eerste dochter in bad bevallen (gewoon ons eigen bad thuis). Vond het super en ben blij dat ik het meegemaakt heb. Niet eens zozeer vanwege het opvangen van de weeën oid, vooral vanwege het moment dat ze geboren werd. Heel rustig en voor haar een natuurlijke overgang naar warm water. De rommel vond ik overigens heel erg meevallen. Daarbij zit je al in bad dus je wordt daarna meteen afgedoucht en je kunt schoon je frisse bed in! Nu zwanger van de tweede en ga denk ik weer voor een badbevalling als het kan!

 • Tessa

  Ik vind het idee wel mooi, maar zou er zelf in de praktijk nooit voor kiezen. Ik hou sowieso al niet van badderen, haha. Daarnaast vond ik liggend weeën opvangen een hel, ik stond liever. Ook vind ik het ergens een beetje viezig voor mezelf. Niet dat er schone bevallingen zijn natuurlijk 😉

 • Sofie

  MIjn vijfde en laatste bevalling was in bad!! MIjn bevalling heb ik ook geblogd: http://ourhappilyeverafter.be/de-bevalling-van-ons-anna/

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.