Nadelen van hard water
1 jun 2016 Lifestyle 8

Nadelen van hard water

Water is iets dat in mijn dagelijks leven een belangrijke rol speelt. Ik maak er bijvoorbeeld de flesjes melk voor mijn dochter mee klaar, en ik poets er mijn huis mee. Daarnaast drink ik zelf ook veel water. Zij het in de vorm van thee, ik krijg het wel iedere dag binnen. Water is eigenlijk gewoon onmisbaar en daarnaast ook nog eens goed voor de gezondheid.

Het is grappig om te bedenken dat water vanaf het begin van een mensenleven een grote rol speelt. Een baby’tje zal een aantal dagen na de geboorte namelijk een eerste badje krijgen en zo de eerste kennismaking krijgen met water. En hoe ouder een kindje op gegeven moment wordt, hoe meer het met water te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan  het drinken van water. Als moeder is het dus erg belangrijk om erop te letten dat het water dat kindjes binnen krijgen, schoon en veilig is. Nu is het in Nederland natuurlijk een voorrecht dat wij ons water zo schoon uit de kraan kunnen tappen. Maar wist je dat het best belangrijk is om te letten op waterhardheid?  En wist je dat waterhardheid zelfs nadelen kan hebben? Hieronder zal ik je als eerst uitleggen wat waterhardheid precies inhoudt.

Waterhardheid

Waarschijnlijk zal je wel eens gehoord hebben over hard of zacht water. Hiermee wordt eigenlijk de hoeveelheid kalk, oftewel de waterhardheid, aanwezig in water mee bedoeld. Deze waterhardheid verschilt per plek in Nederland en de gemeente waarin je woont. De hard óf zachtheid van water wordt aangegeven door middel van 0 tot en met 20 dH, waarbij vanzelfsprekend 0 het laagste is, en 20 het hoogste. Zelf wonen wij in Ede en zit ons water in de zachtste categorie, namelijk 4,7 dH. In Amsterdam daarentegen bedraagt de waterhardheid 8,40 dH, wat betekent dat het water behoorlijk hard is.

water

Nadelen hard water

Er zijn verschillende nadelen aan hard water waarvan ik hieronder een aantal met je zal bespreken. Je zal daarbij zien dat er nog best wat nadelen aan hard water zitten zoals bijvoorbeeld een huid die snel uitdroogt, en een oplopende energierekening.

Kalkaanslag

Een heel vervelend nadeel aan hard water is kalkaanslag. Ondanks dat wij in onze gemeente vrij zacht water hebben, is er bij ons in de douche helaas wel sprake van kalkaanslag. En ik kan je vertellen dat dit heel moeilijk is om weg te krijgen. Nu zijn er natuurlijk wel verschillende tips en trucs voor zoals bijvoorbeeld het gebruik van schoonmaakazijn, maar toch is voorkomen áltijd beter dan genezen. Naast dat kalkaanslag zichtbaar gewoon niet zo mooi is, gaat kalkaanslag ook bijvoorbeeld in de douchekop zitten waardoor deze regelmatig ontkalkt moet worden omdat anders de doorstroming minder wordt.

Hoge energierekening

Omdat kalk een isolerende functie heeft kan het zelfs zo zijn dat de energierekening oploopt. Kalk kan namelijk ook in de verwarming en boilers gaan zitten waardoor er rendementsverlies optreedt.

Droge huid

Er lijkt een verband te zijn tussen hard water en eczeem. Hard water droogt namelijk de huid uit wat zorgt voor een droge trekkerige huid wat eczeem kan aanwakkeren en zelfs verergeren.

Meer zeepverbruik

Zeep schuimt minder goed in hard water waardoor er meer zeep gebruikt moet worden voor een goed schuimresultaat. Dit is natuurlijk niet goed voor de portemonnee, het milieu én de huid.

Bittere thee

Voor een theeliefhebber zoals ik, is dit puntje een heel groot nadeel. Thee zal door hard water namelijk snel een bittere smaak krijgen. De olien uit de theebladeren gaan namelijk een reactie aan met de kalkdeeltjes welke zal zorgen voor een vervelende bittere smaak.

waterhardheid

waterhardheid

Waterhardheid testen

Om te voorkomen dat je te maken krijgt met de nadelen van hard water kan je zelf heel gemakkelijk de waterhardheid meten bij jou in de buurt. Op de website van Aquacell vul je heel gemakkelijk je plaats, postcode of gemeente in en kan je in een klik zien wat de waterhardheid is. Ook vind je op deze website meer informatie over Aquacell waterontharders, en kan je terecht voor ervaringen voor andere gebruikers.

Heb jij al eens de waterhardheid getest? Ik ben benieuwd naar de reacties in de comments!

handtekening-saskia
Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

Reacties

  • Aukje

    Tamelijk hard krijg ik als ik onze woonplaats in vul. Dat valt mee dus.

  • Mathiske's mama blog

    Hier hebben we heel erg hard water.

  • Nesrin

    Oh dit wil ik weten en ik ga kijken hoe het in Arnhem zit. Ik weet wel dat Arnhem zuiver drinkwater heeft, stukken beter dan wat bijvoorbeeld in Rotterdam uit de kraan komt.

  • Hanna

    We zitten hier nog onder de grens van Amsterdam. Ik wist overigens niet dat de waterhardheid van invloed is op je energierekening maar eigenlijk is het behoorlijk logisch.

  • Iris

    Ugh ja, kalkaanslag. Het water hier is tamelijk hard, dus als je per ongeluk een glas niet goed genoeg afdroogt, zitten er binnen de kortste keren witte vlekken op.

  • Birgit

    Ik wist niet dat je het kon testen, maar net wel even gedaan.
    Ik kom op het volgende uit: De maximale waterhardheid in Borculo is 14,20 Duitse graden
    Ik schrik me kapot!! Lekker dan!

    • Miranda

      In onze gemeente is het 8.5. Behoorlijk hard al dus. Maar wij hebben een vakantiehuisje en daar is het 18.5! Wij hebben steeds darmklachten als we daar zijn geweest. Denk je dat het zou kunnen komen doordat we dat hele harde water niet gewend zijn?

  • Ellen

    Nooit getest. Wel hebben wij een keer een bericht gehad dat er iets verbeterd zou worden. Maar wat… dat weet ik niet meer precies. Ik heb onze woonplaats opgezocht en wij hebben tamelijk hard water. Dat van de hoge energierekening wist ik niet trouwens. Maar ik zie mijzelf mijn radiatoren nog niet echt ontkalken…

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.